Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Digitális tananyag pénzügyekrõl diákoknak

Az internetrõl letölthetõ, középiskolásoknak készített, gazdasági témájú digitális tananyagot mutatott be kedden az oktatási miniszter. A pénzügyi ismeretek tanulását a diákok majdnem kétharmada fontosnak tartja.

A fiatalok pénzügyi és befektetési ismereteinek javítása a célja annak a kilencrészes, 13-16 éveseknek szóló digitális tananyagnak, amelyet kedden mutatott be Magyar Bálint szakminiszter és Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktõzsde elnöke. A Sulinet weboldalról elérhetõ tananyag két részbõl áll: a diákok egyrészt megismerhetik a pénzügyi szektor legfontosabb intézményeit – biztosítókat, a Magyar Nemzeti Bankot, a nyugdíjpénztárakat – és elsajátíthatnak tõzsdei ismereteket, megtanulhatják, hogyan mûködik a tõzsdei kereskedés, a részvénypiac.

Az oktatási tárca vezetõje a Budapesti Értéktõzsdén tett látogatásakor a szemléletváltás fontosságát hangsúlyozta. Utalt a PISA-jelentésekre, melyek szerint a diákok általában nem rosszak az ismeretek elsajátításában, nagy problémák vannak azonban azok alkalmazásakor.

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy elsõ helyen a diákok idegen nyelvet tanulnának, amelyet az informatika, majd a matematika és a pénzügyek követnek – mondta Magyar Bálint. Száz diákból 63 gondolja úgy, hogy a pénzügyi ismeretek oktatása az öt legfontosabb tantárgy egyike. A diákok fele olvas napilapot. Megvan az igény a diákok körében, hogy pénzügyekrõl tanuljanak – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a tanulók több mint 50 százaléka napilapot olvas, 20 százalék tájékozódik a gazdasági ismeretekrõl, és több mint 10 százalék a tõzsde világát is nyomon követi.

Szalay-Berzeviczy Attila közölte: a BÉT mozgástere és stratégiája erõsen megváltozott az elmúlt években. Az oktatási tárca vezetõjének látogatása is ennek a folyamatnak a része, amelynek keretében megpróbálják az értéktõzsdét közhasznú intézménnyé tenni, amely nemcsak kereskedési tér, hanem a tõkepiac és a magyar gazdaság egyik „proaktív intézménye”, s amely hozzá akar járulni a magyar társadalom versenyképességéhez az EU-ban.

A BÉT elnöke elmondta: az egyik legfontosabb csapásirány az oktatásban való hosszú távú részvétel, ezért dolgozta ki az Öngondoskodás Alapítvány az internetrõl letölthetõ tananyagot, amelytõl azt várja, hogy versenyképesebb fiatal generáció hagyja el az iskolapadot a jövõben. A tõzsde elnöke szerint alapvetõ probléma, hogy a megtakarítási hányad nagyon alacsony Magyarországon, s a lakosság több mint 60 százaléka a nem igazán nagy hozamot hozó eszközökben tartja pénzét, ami jelentõs veszteség számára.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére