Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Búcsú Matatek Judittól

Tragikusan rövid életet kapott a Sorstól. Mindössze 33 évesen, 2009. augusztus 29-én elhunyt Matatek Judit, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány önkéntese és két éven át „arca”.

Matatek JuditSümegen született 1976. február 25-én. Szüleivel és öccsével egy kis községben élt egészen hat esztendős koráig, amikor bekerült Budapestre, a vakok iskolájába. Az egyik szemén másfél, a másikon négy éves korában, az ideghártyán kialakult rosszindulatú daganat miatt veszítette el látását.

Az általános iskolai és a gimnáziumi évek alatt minden szépre és jóra fogékony volt: zongorázni és gitározni tanult, a sport számos válfaját kipróbálta: futott, evezett, lovagolt, kunfuzott, majd a hastáncban lelte meg a mozgás igazi örömét.

A József Attila Gimnáziumban érettségizett matematika tagozaton, majd a Pázmány Péter Egyetem Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait. Másfél év után felismerte: nem való jogásznak. Ekkor gyógymasszőri képzettséget szerzett és rövid ideig, fél éven át dolgozott is ebben a szakmában.

Azután elérkezett az idő, amikor országszerte ismert lett: 2001-ben bemutatták Timár Péter: Vak vagányok c. filmjét, melyben a női főszerepet Judit játszotta.  A reá irányuló média figyelem ellenére sem „szaladt el vele a ló”: megőrizte szerénységét és higgadtságát. Újabb jelentős állomás volt az életében, amikor 2001-ben felvételt nyert az ELTE BTK történelem-kulturális antropológia szakára. A tizenéves korában árvaságra jutott Matatek Judit emberfeletti erővel érte el mindazt, amit maga elé kitűzött.

Sajnos a rákkal vívott harcban alul maradt. Többé már nem lehet a „Mosolyország Alapítvány” nagykövete, de mindazok, akik ismerték, őrizni fogják hitvallását:
„minden érdekel, mivel minden többé tesz, és mindent szeretek, ami jóravaló…”.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére