Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az internetes akadálymentesítésről

Az elmúlt időszakban több szervezet is megkereste alapítványunkat vagy más vakügyi szervezeteket, hogyan tudná akadálymentessé tenni honlapját. A kérdés rendszerint a vakbarát változat kialakítására vonatkozott, de így legalább alkalmunk nyílt elmagyarázni, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés elve kifejezetten ellene szól a vakbarát verziók létrehozásának.

Az egyenlő esélyű hozzáférés ugyanis az interneten sem csak a látássérültekről szól. Legalább ennyire vonatkozik azokra, akik nem hallanak, akik nehezen értik meg a leírt szöveget, akiknek csak egy keze van a gépeléshez, vagy esetleg egy sincs. Gondolni kell azokra is, akik túl idősek vagy túl fiatalok a számítógép rutinos használatához, vagy akiknek nincs pénze modern számítógépre és nagy méretű monitorra, és azokra is, akik mobiltelefonról, a buszmegállóban állva szeretnének utánanézni valamilyen információnak.

Természetesen nem lehet minden felhasználói csoport számára más-más verziókat létrehozni az adott honlapból. A jó megoldás ezért az integráltan akadálymentes honlap létrehozása, amelyhez a W3C szervezet Web Accessibility Guidelines 2.0 nyújt segítséget. Ez az útmutató minden hátrányos helyzetű felhasználói csoport igényeit figyelembe veszi. Alapítványunk és egyre több partner szervezetünk is ezt ajánlja, illetve előbb-utóbb az uniós előírás is ennek betartása lesz. Magyarul is bárki számára elérhető a W3C Magyar Iroda honlapján.

Tudni kell azonban, hogy az akadálymentességet viszonylag nehéz elismertetni. A honlapok tartalma ugyanis bármikor megváltozhat, és egy újonnan, hibásan felkerült tartalmi elem bármelyik percben kizárhat egyes felhasználókat az egyenlő esélyű hozzáférésből. A megoldás éppen ezért az oktatás: az akadálymentesség elveinek folyamatos betartása, amit a programozóknak és a tartalmi szerkesztőknek egyaránt meg kell ismernie.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére