Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Akadályok nélküli nap a Margitszigeten

„Egyenes út mindenkinek” címmel rendeztek akadályok nélküli civil napot július 19-én a Margitszigeten.

A szervező, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy nagyszabású rendezvényen szerette volna bemutatni a nagyközönségnek azokat a civil szervezeteket és alapítványokat, melyek sikeresen élnek az EU-s pályázati lehetőségekkel és folyamatosan fejlesztik szolgáltatásaikat a társadalom javára.
Az egész napos ingyenes rendezvényen olyan civil szervezetekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok, köztük a látássérültek esélyegyenlőségének megteremtéséért dolgoznak. Sajnos ez a bemutatkozás csak felemásra sikerült: sok civil szervezet – előzetes bejelentkezése ellenére – nem jött el, sátraik üresen álltak. Az sem dicsérte a szervezők munkáját, hogy az Atlétikai Centrumba csak kevesen látogattak ki, holott sportolás, szórakoztató műsorok, Ability park és családi programok is várták a látogatókat.
Az esélyegyenlőség jegyében meghirdetett családi napot dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nyitotta meg, majd az EU akadálymentesítésre kiírt pályázatának győzteseit köszöntötte. A pályázaton önkormányzatok szerepeltek sikeresen olyan tervekkel, melyek a látás-, a mozgás- és a hallássérült emberek esélyegyenlőségének megvalósítását tűzték ki célul. Volt ebben a helyi önkormányzat, óvoda, iskola vagy nyugdíjas otthon részbeni vagy komplex akadálymentesítése, beleértve pl. a rámpák, a jelző sávok kiépítését.
A miniszter és a pályázati nyertesek is hangsúlyozták, hogy az esélyegyenlőség elvének fontos részét képezi az egyenlő elérhetőség elve.   „Az egyenes út” a társadalmi igazságot, az esélyegyenlőséget hivatott megjeleníteni. A civil szféra megerősödése elengedhetetlen a társadalom egésze szempontjából. Az EU-s pályázatok ezt a munkát segítik, lehetőségeket nyújtanak a továbblépésre, a meglévő szolgáltatások fejlesztésére.
A színes és gazdag program nem keltette fel kellő mértékben az érdeklődést. Sajnálattal kell megjegyeznem, hogy mindössze néhány látássérült ember látogatott ki a rendezvényre és vak sportolók hiányában a beígért csörgőlabda bemutató is elmaradt. Főleg mozgássérültek keresték fel az egész napos rendezvényt és ismerkedtek a kis számban megjelent civil szervezetek tevékenységével.
Az elképzelés jó volt, de a szervezés hiányosságai nem hozták meg azt az eredményt, amit szerettek volna. Megjegyzem, hogy a látássérültek szervezetei közül csak az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány volt jelen a családi programon.

Bartha Zsuzsanna, INFOALAP

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére