Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Akadálymentesek lesznek a mozik a vak és a siket emberek számára Massachusetts-ben

Majdnem lehetetlennek tűnik, hogy a vak és a siket emberek, ha moziba mennek, követni tudják a cselekményt. Azonban egy Massachsetts-i egyezmény ezt sokkal közelebb hozza számukra.

A három legnagyobb mozihálózat Massachusetts-ben megegyezett arról, hogy úgy újítják fel filmszínházaikat, hogy azok a filmeket elérhetővé tegyék a fogyatékos emberek számára is – közölte Martha Coakley belügyminiszter asszony. „A mozifilmek társadalmunk és kultúránk szerves részei, és ez a megegyezés biztosítja, hogy a hallás- és látássérült emberek is értelmezni tudják őket, és együtt élvezhessék azokat a barátaikkal és családtagjaikkal” – írta a közleményben.

Az egyezség előírja a moziláncoknak, hogy minden helyszínen legalább egy moziterem legyen akadálymentes a vak és a siket látogatóknak is, az akadálymentesítési technológiák segítségével. Ez tartalmazza a feliratozó technológiát a hallássérülteknek, illetve a narrációs technológiát a látássérülteknek.

A narrációs technológia a film vizuális eseményeinek visszaadása a látássérült emberek számára egy fejhallgatón keresztül. „A narráció elérhetővé teszi a látássérült emberek számára korunk legelterjedtebb művészeti formájának élvezetét” – mondta Steven Rothstein, a Vakok Perkins Iskolájának igazgatója. „Amikor a mozik narrációval ellátott filmeket biztosítanak, azzal nem csak elérhetővé teszik a mozifilm-élményt a látássérült emberek számára, hanem segítenek bekapcsolódni a közösségbe, a társadalomba és a modern kultúrába is.”

Az egyezség azt is célként tűzi ki, hogy a látás- és hallássérült mozilátogatók a filmszínházak 10 vagy több terme közül is választani tudjanak. Az egyezség részeként a három mozihálózat 200 ingyenes mozijegyet biztosít a látás- vagy hallássérült emberek számára.

(A The Boston Channel cikkét Bartha Zsuzsa fordította le.)

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére