Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„A civil szervezeteket támogatva nagyon sokat tanulunk, így nyitottak és elfogadóak leszünk.”

Beszélgetés Tabák Gáborral, az OTP Hungaro-Projekt Kft. cégvezetőjével

Az OTP HP nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a cég hétköznapjainak része legyen a társadalmi felelősségvállalás. Ezt nem csupán az olyan karácsonyi adományozási akció jelenti, amelynek 2013-ban az Infoalap lett a kezdeményezettje, hanem aktív, személyes kapcsolatokkal is ébren tartják a cég és a civil szervezetek között. Hogyan is épülnek ezek az együttműködések?

„Minden civil szervezethez, amellyel együttműködünk, személyes kapcsolat, barátság fűz minket. Magunkénak érezzük a célkitűzéseiket, ismerjük a vezetőit. Ezek az ismeretségek rendszerint úgy kezdődnek, hogy egyik munkatársunk felfigyel az adott szervezet tevékenységére, sőt sokszor maga is önkéntesként tevékenykedik náluk. Egy munkatársunk önkéntes tevékenysége vezetett az Infoalappal történő kapcsolatfelvételhez is; így lett Baranyai Annamária, Ancsur a mozgatórugója nálunk a civil szervezetekkel történő együttműködésnek. Fogékonyan, érzékeny odafigyeléssel megtalálja azokat a szervezeteket, amelyek céljaival a legtöbb munkatársunk szívesen azonosul. Az Infoalappal Ancsur a Lapról hangra projekt önkénteseként került kapcsolatba” – meséli Gábor.

 Itt kapcsolódik be a beszélgetésbe Annamária, aki elmondja, hogyan lett a Lapról hangra felolvasója. „Nagyjából egy éve egyik reggel a tévében láttam egy hirdetést, amely a Lapról hangráról szólt. Mindig is fogékony voltam az effajta segítésre (tanultam pár évig jelbeszédet is), ezért felkerestem a honlapot és regisztráltam. Barátom segítségével letöltöttem a programot, amelynek segítségével fel tudom venni a hangomat, s már kezdtem is. […] Nem sűrűn olvasok újságot, de a postaládámba rendszeresen bedobják a 7. kerületi lapokat, az Erzsébetvárost és a Helyi Témát is. Ezeket át szoktam lapozni, és az érdekesebb cikkeket elolvasom, ezek közül választottam a felolvasáshoz is. Az IPM magazinban szintén van pár rövid, érdekes tudományos cikkecske, de ezt csak utazáskor szoktuk megvenni. Olyanokat választok, amelyek számomra meglepő információkat vagy pedig valamilyen felhívást tartalmaznak (pl. lehet valahová jelentkezni, szavazni stb.).”

Gábor és munkatársai számára a munka és az önkénteskedés nem választható szét egymástól. Mindkét tevékenység akkor lesz eredményes, ha az ember innovatívan, az újdonságokra nyitottan keresi a lehetőségeket. Gábor ezt a gondolkodásmódot egyetemi tanulmányai során, a 90-es évek közepén sajátította el. Az akkoriban még újdonságnak számító Európa-tanulmányok szakirányon alkalma volt bepillantani az európai intézményrendszer működésébe, ízelítőt kapott más országok gazdasági-politikai irányításának gyakorlatából. A tanulmányutakon pedig igyekezett ellesni mindazt, ami teljesen vagy némi átalakítással itthon is átvehető, kiépíthető.

„A munkám során elengedhetetlen, hogy kíváncsi és nyitott legyek az új dolgokra. Amikor egy cég megkeres minket az ötleteivel, akkor meg kell látni abban a gondolatban, hogy miért érdekes, újszerű. Ha ezt felismerjük, akkor tudunk eredményes és hatékony támogatási projektet kidolgozni egy vállalkozás számára. Sokáig önkormányzatok és kis-közepes vállalatok voltak az ügyfeleink, néhány éve azonban a közép- és nagyvállalatok vannak a fókuszban. Emellett nemrégiben a start-up vállalkozások felé is nyitottunk, ami a korábbinál is jobban igényli az újdonságokra, az innovációra való fogékonyságot. Ha ez a munkánk alapja, akkor természetes, hogy ezt a magatartást érvényesítjük a társadalmi felelősségvállalás során kialakított modelljeinkben is.”

A társadalmi felelősségvállalás nem csupán egy szólam, amit az OTP HP hangoztat, hanem egy élő, eleven együttműködés a civil szervezetekkel. Ezt Gábor szemléletes példákkal igazolja. „Akkor lehet igazán jó az együttműködés, ha mindkét fél tevékenyen részt vesz benne. Nem akarjuk megmondani a civil szervezeteknek, hogy mire használják a tőlünk kapott támogatást. Azt ők tudják a legjobban, hogy hol van annak a helye, mert ők ismerik annak a csoportnak a tagjait, amelyet képviselnek. Az együttműködés soha nem egyfajta feladatleosztás, ahol mi a támogatók vagyunk, a szervezetek pedig a támogatottak. Ez mindig egy folyamat, amelyet mindkét fél alakít, gazdagít új ötletekkel. Az együttműködés akár még üzleti előnyökkel is járhat, habár nem ez az elsődleges cél. A közös munka értelme, hogy olyan emberek, akik az élet egészen más területén dolgoznak, jobban megismerjék egymás szempontjait, gondolkodását, megtanuljanak olyan dolgokat is észrevenni, amelyekre egyébként talán nem figyelnének oda” – mondja Gábor.

Az Infoalappal történő együttműködés különleges tanulási folyamatot jelent személyesen neki és a többi munkatársa számára is. „Bevallom, mielőtt megismerkedtem volna az Infoalappal, nemigen találkoztam látássérült emberekkel. Ez biztosan rajtam is múlik, mert ha belegondolunk, hogy is tölti az ember a napjait: dolgozik, végzi otthon a teendőit, barátokkal kirándul. Az azért mégis elgondolkoztató, hogy az utcán közlekedve ritkán találkozom látássérültekkel. Eddig tudomásul vettem, hogy ez így van, most viszont egyre többször gondolkozom az okain. Azt hiszem, ez főleg a társadalom hozzáállására vezethető vissza. Nem adjuk meg a látássérült embereknek meg sajnos másoknak sem azt a lehetőséget, hogy teljesen természetesen a részei legyenek a hétköznapoknak, közlekedjenek, moziba, színházba járjanak. Ezek pedig természetes igények a részükről, és igaziból az a furcsa, hogy rácsodálkozunk, ha egy látássérülttel vagy más, fogyatékossággal élő emberrel találkozunk a buszon, az iskolában. Az a helyzet, hogy még mindig nem annyira láthatóak a fogyatékossággal élő emberek a társadalomban, mint ezt a számarányuk indokolná. Az, hogy ezt megváltoztassuk, az egész társadalom felelőssége, így a miénk is.”

Gábor és kollégái számára lényeges, hogy az együttműködés egy-egy civil szervezettel ne csupán az adományozásban merüljön ki, hanem minél több dolgozójukat bevonják az önkéntes munkába. „Hiszünk benne, hogy csakis az élő kapcsolatok hoznak mindkét fél számára hasznot. Annyi civil szervezettel működünk csak együtt, amennyit át tudunk látni, amennyivel személyes kapcsolatot tudunk ápolni. Lényeges számunkra, hogy az élet sok területét lefedjék ezek a kapcsolatok. Van a támogatott civil szervezeteink között a lelki egészségért, a nők tudományos karrierjének elősegítéséért, a kultúráért tevékenykedő egyesület. Minden évben megszavaztatjuk a munkatársainkat és ügyfeleinket, hogy melyik egyesületet támogassuk. Tavaly azért szavazott a többség az Infoalapra, mert a tevékenysége látványos, hasznos, és a cégnek dinamikus kapcsolata van az alapítvánnyal. Szeretnénk ezt az együttműködést még jobban elmélyíteni. Szeretettel várjuk az alapítványt az OTP Bank által szervezett családi napra, és természetesen érdeklődéssel fogadjuk az Infoalaptól érkező kezdeményezéseket is.”

Arra a kérdésre, hogy mit hoz a cégének az Infoalappal és a többi civil szervezettel történő kapcsolat, Gábor ezt válaszolta: „Sokat tanulunk tőlük. Megtanuljuk máshogyan látni a világot, nő a toleranciánk, jobban odafigyelünk a másikra a munkahelyen és az utcán is. Toleranciát, odafigyelést, más látásmódot tanulunk az Infoalaptól és a többiektől is.”

Köszönjük Annamáriának és Gábornak a beszélgetést. Honlapunkon beszámolunk majd a júniusi OTP bankos családi nap eseményeiről is.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére