Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Vakok Világszövetségének indítványa a „könyvéhség” megszüntetésére

A nyomtatott formában megjelenő könyveknek világszerte kevesebb, mint 1%-a hozzáférhető vak és gyengénlátó emberek számára. Valóságos „könyvéhség”-ről beszélhetünk a vak és gyengénlátó emberek körében, amelynek enyhítésére a Vakok Világszövetsége, az Európai Vakok Szövetsége és partnerszervezetei évek óta keresik a megoldást.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetével több éve folytatott tárgyalások célja, hogy létrejöjjön egy megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy a különböző országokban élő vak és gyengénlátó emberek külön engedélyeztetés nélkül hozzájussanak egy másik országban, akadálymentes formátumban előállított könyvhöz.  Így nemcsak az olvasás válna határtalanná, hanem gazdaságosabb lenne az akadálymentes formátumú könyvek előállítása is, hiszen ugyanazt a könyvet nem kellene több országban kinyomtatni, felolvasni, stb.

A majdnem véglegesített megállapodás-tervezet elfogadása különböző szerzői és gazdasági csoportok lobbitevékenysége következtében veszélybe került.

A Vakok Világszövetsége az Európai Vakok Szövetségével egyetértésben aláírásgyűjtő kampányt indított, amelynek célja, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezetével folytatott következő tárgyaláson Marokkóban az egyes országok képviselői olyan megállapodást kössenek a szervezettel, amely a vak és gyengénlátó emberek szabad könyvhozzáférését biztosítja. Az aláírásgyűjtés a döntéshozók valamint az írott és elektronikus sajtó figyelmének központjában akarja tartani a vak és gyengénlátó, valamint más, olvasásban akadályozott emberek „könyvéhségé”-nek problémáját.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy a „könyvéhség” csillapítása nem várhat tovább, írja alá a Vakok Világszövetségének petícióját! Ezt a következőképpen teheti meg:

1./ Látogasson el a WBU petíciója weboldalra!

2./ Itt több, választható nyelvet talál, a magyar sajnos nincs köztük. A lefelé nyíllal haladva eljut egy rövid, angol nyelvű leíráshoz a petíció céljáról.

3./ Ha már töltött ki petíciót ezen a weboldalon, írja be e-mailcímét az e-mail szerkesztőmezőbe, majd tabulátorral menjen a „Send” gombhoz, és itt nyomjon entert.

4./ Ha még nem töltött ki itt petíciót, a lefelé nyíllal haladva keresse meg a „Name” szerkesztőmezőt, és írja be a nevét!

5./ Tabulátorral menjen a „Country” szerkesztőmezőhöz, és lefelé nyíllal válassza ki a Hungary országnevet (vagy azt az országot, ahol Ön jelenleg él.)

6./ Tabulátorral menjen a Postal code szerkesztőmezőhöz, és itt írja be az irányítószámát!

7./ Tabulátorral menjen a „Send” gombhoz, és nyomjon Entert!

Ezután a „Thanks for standing with the Blind” felirat jelenik meg, majd az e-mailcímére is kap egy értesítést a petíció sikeres aláírásáról.

Az aláírással Ön is sokat tehet azért, hogy mindenki annyit és olyan formátumban olvashasson, ahogyan számára a legjobb! Köszönjük a segítségét!

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére