Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. munkatársaival bővült a Lapról hangra felolvasói tábora

Mindig öröm, ha új felolvasók csatlakoznak hozzánk. Akkor pedig igazán örülünk, ha nemcsak egyenként érdeklődnek azzal kapcsolatban, mit is jelent az újságolvasás a vak és gyengénlátó embereknek, és mit adhat a „közös olvasás” öröme a felolvasóknak.

Múlt szombaton bizony nem volt hiány az érdeklődő felolvasókban, mert a PwC kíváncsi és lelkes munkatársai látogatták meg alapítványunkat. A PwC csapata nemcsak úgy tekintett erre az alkalomra, mint egy egyszeri önkéntes lehetőségre, amellyel hatékonyan eltöltik a szombati munkanapot, hanem azzal az izgalommal érkeztek hozzánk, ahogyan egy érdekes, jóleső találkozásra várakozunk.

Hetekkel korábban megkezdődött a szombati alkalom szervezése. E-mailben egyeztettük, hogy mikorra érkezik a két csoportra osztott társaság, hozzanak-e magukkal újságokat, mit érdemes előzetesen tudni a felolvasásról. Szombaton tízkor teljes volt a létszám, megérkezett a PwC-csoport első fele, akiket a Lapról hangra csapata és ügyfélszolgálatos kollégánk, Ákos fogadott. A rövid bemutatkozás után bele is vágtunk a közepébe, Ákos szerteágazóan mesélt az Infoalap működéséről, majd – mindenki nagy ámulatára – bemutatta a beszélő segédeszközöket.

A PwC munkatársai hol csodálkozva, hol kedvesen nevetgélve hallgatták, mi mindent beszél a gép, megtapasztalták, hogyan lehet keresgélni az interneten, mivel könnyíthetjük meg a webes tájékozódást. Megismerkedtek a beszélő telefonnal és a mindennapokat megkönnyítő, a telefonra telepíthető különböző alkalmazásokkal is.

Miután megbarátkoztak a segédeszközökkel, és kifaggatták Ákost a kezelésük csínjáról-bínjáról, rátértünk a Lapról hangra bemutatására. A közösségi összefogás létrejöttének körülményeit, céljait ismertettük először, majd személyes történetekkel éreztettük a felolvasás és a közös olvasás örömét. Meséltünk azokról a felolvasókról és olvasókról, akik a cikkhallgatás révén személyes ismerőseinkké váltak, azokról, akiket már a cikkválasztásukról felismerünk, mielőtt még a nevüket olvasnánk, azokról, akik olvasó- és felolvasóként a cikkekről történő beszélgetések során barátkoztak össze. Igyekeztünk bemutatni, hogy a Lapról hangra nemcsak egy „hangosújság”, hanem egy közösség is, amelyet a felolvasók és az olvasók érdeklődése tart életben.

A technikai tanácsok után megkezdődött a felolvasás. A PwC-sek csapatának egy része biztosra ment, és a téma alapján olyan cikket választott, amely érdeklődésre tarthat számot az előzetes olvasói visszajelzések alapján. Mások bíztak benne, hogy találnak olyan olvasót, aki pont azt szeretné hallgatni, amit ők, az újdonsült felolvasók is érdekesnek találtak. Volt, aki négyoldalas cikkel készült, mások két rövidebbet választottak. A felolvasás megkezdése előtt mindenki alaposan ellenőrizte, hogy nincs-e meg a választott cikk a katalógusban. Miután látták, hogy azt még senki nem választotta, örömmel kezdtek hozzá a felolvasáshoz. Valakinek a számítógép jutott, más a konyhába vonult félre egy diktafonnal, miközben a többiek az új felfedezés izgalmával mondogatták, hogy „Na, most mindjárt én jövök. Nahát, hogy az előttem lévő még mindig olvas…”

Közben megérkezett a PwC csapat második része is. Azok, akik addigra már túlestek a felolvasáson, büszkén újságolták a többieknek, hogy PwC Klubbá nőtték ki hirtelen magukat, ezen a néven regisztráltak. Habár népszerű volt az az ötlet is, hogy egy névvel regisztrálnak, és mindenki a csodájára járhat, hogy van egy ember, aki férfi és női hangon is fel tud olvasni. Végül a többség a „klub” mellett döntött, így ezt a nevet hagyták az első bátor vállalkozók a csapat később érkezett tagjainak.

Először a második csoportot is elkápráztatta Ákos a segédeszközökkel, aztán nekik is bemutattuk a Lapról hangrá-t. Kérdésben itt sem volt hiány, csupa-csupa érdekes, korábban nem hallott technikai és felolvasásra vonatkozó kérdéssel álltak elő. Végül ők is megkezdték a felolvasást, azok pedig, akik már túl voltak rajta, visszatértek az ámulatba ejtő „csodagépekhez”, és újra elmerültek abban, mi mindent jelent egy segédeszköz, hogyan éli valaki a hétköznapjait, aki látássérült. Azok, akik éppen befejezték egy-egy cikk felolvasását, nagy nevetés közepette érkeztek vissza, és találgatták, milyen történetről maradtak le, amíg a választott cikket olvasták.

Gyorsan eltelt a szombat délelőtt és kora délután. Köszönjük a PwC csapatának a látogatást, a felolvasásokat, és természetesen azt, ahogyan ráéreztek, hogy mit jelent egy-egy olvasónak az emberi hangon hallgatható cikkek sokasága. Reméljük, állandó Lapról hangra felolvasó marad a PwC Klub. Aki tudni szeretné, mi mindent olvastak fel nekünk ezen a szombat délelőttön, ne várjon, jelentkezzen be az oldalra, és már hallgathatja is a PwC-sek által feltöltött cikkeket.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére