Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Gyengénlátók Általános Iskolájában tartott előadást Agárdi Szilvi

Április 14-én különleges állomásához érkeztünk Agárdi Szilvi főállású angyali tevékenységének. Eddig olyan iskolákba látogatott el Szilvi, ahol a leendő felolvasóknak, tehát látó középiskolásoknak, egyetemistáknak mutatta be a Lapról hangrá-t. A legutóbbi alkalommal viszont olyan diákokat keresett fel, akik nem felolvasóként, hanem olvasóként fognak csatlakozni a közösséghez.

A Gyengénlátók Általános Iskolájának felső tagozatosai nagy kíváncsisággal várták Szilvit. Nemcsak az érdekelte őket, hogy énekesként hogyan éli a napjait, hanem az is, hogy milyen élményei vannak abból az időszakból, amikor több időt töltött ebben az iskolában. Bár Szilvi nem volt az iskola tanulója, sok szép emléket őriz itteni kedves tanárokról, akiktől rengeteg segítséget kapott a közlekedés megtanulásához, és természetesen ahhoz is, hogyan használhatja a legjobban meglévő látását a tanuláshoz és a mindennapokban.

Így tehát különleges találkozásnak ígérkezett az április 14-i délután a mostani diákok és egy majdnem volt diák között. A tornateremben gyülekeztek a lányok, fiúk, akik már hetek óta készültek erre a különleges alkalomra.

Rövid próba után meg is kezdődött az előadás. Szilvi először azt a filmet mutatta meg a közönségnek, amelyben összefoglalja a hétköznapjait. Volt, aki elámult, hogy mennyi mindent csinál, más a lovaglásra, megint mások a zenéhez és az énekléshez való kötődésére kapták fel a fejüket. A kisfilm után pedig megkezdődött az előadás, amely nem is a szó hagyományos értelmében vett előadás volt, hanem egy nagy beszélgetés sok-sok játékkal, amelybe a szülők és a tanárok is bekapcsolódtak. A gyerekek kíváncsian, kópé mosollyal lesték, hogy vajon meg tudja-e oldani egyik kedvenc tanáruk a szimulációs szemüvegben a neki kiszabott feladatot, felismeri-e egyik növendékét. A tanár úr – némi bizonytalankodás után felismerte Bencét – így ötöst kapott a tanítványaitól.

Természetesen a szülők sem maradhattak ki a játékból. A hatodikos Árpi édesanyjának fel kellett olvasnia, mi lesz a tévében csütörtök este. Ki gondolta volna, hogy szimulációs szemüvegben alig lehet látni a kis betűvel írt szövegrészeket? Egy szülő azonban nem hátrál meg a kihívások előtt, főleg akkor, ha fia és osztálytársai is drukkolnak neki. Így, az első nehézségeket leküzdve, felolvasta a csütörtöki műsort, majd megosztotta a közönséggel, milyen érzés volt átélni azt, amennyit a gyereke lát a környezetéből.

A délután nemcsak játékos feladatok megoldásával telt, hanem része volt egy kis koncert is, amelyet ámulva hallgattak diákok, tanárok és szülők egyaránt. Szilvi most is elkápráztatott mindenkit a hangjával és a humorával. A Lapról hangra bemutatásakor pedig érződött, hogy ő maga is lelkes olvasója a honlapnak, és szívesen ajánlja mindenki figyelmébe. Elárulta a többieknek, hogy milyen újságokból hallgat a legtöbbször cikkeket, hogyan, miért veszi fel a kapcsolatot egy-egy felolvasóval. Kiosztotta a gyerekeknek az ajándék DVD-ket is, amelyek segítségével ízelítőt kaphatnak a Lapról hangrá-ból.

A rendezvény után sokan kérdezték, hogyan lehet regisztrálni az oldalra, mi kell ahhoz, hogy meghallgathassák a cikkeket. Reméljük, minél több olvasó csatlakozik hozzánk. Köszönjük a meghívást az iskolának, örülünk, hogy Szilvi segítségével egy új közönségnek is bemutathattuk a kezdeményezést.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére