Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

2014-ben is vezet a JAWS, növekszik a mobil eszközök használata, duplázott az Android

2012 májusa után idén januárban is elkészítette felmérését a WebAIM, az amerikai Utah Állami Egyetem Fogyatékosságügyi Központján belül működő nonprofit szervezet a vak emberek számítógépes felhasználói szokásairól.

Az 1456 válaszadó többsége észak-amerikai (61,4%), európai (20,6%) vagy ázsiai (10,4%) volt, akiknek 95 százaléka használ képernyőolvasót látáscsökkenésének mértéke miatt. A többségük középhaladó (39%) vagy haladó (58%) szintű felhasználói ismeretekkel rendelkezik valamelyik képernyőolvasó szoftverről. A válaszadók 72 százaléka képernyőolvasóval működő mobil eszközzel is rendelkezik. Az alábbiakban a felmérés legérdekesebb eredményeit foglaljuk össze.

Milyen eszközöket használ?

 1. Hordozható számítógép – 81%
 2. Asztali számítógép – 78%
 3. Mobil eszköz – 72%

Megfigyelhető, hogy a mobil eszközök használata 2012 májusa óta jelentősen, 11 százalékkal nőtt. A válaszadók 85 százaléka többféle eszközt használ, 48% mindhárom eszközre rendelkezik képernyőolvasó szoftverrel. A felmérésben résztvevőknek kevesebb, mint 1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak a mobil eszközön használ képernyőolvasót.

Milyen operációs rendszert használ?

Bár 2012 májusa óta 87 százalékról 82,8 százalékra esett vissza, de azért elmondható, hogy az operációs rendszerek döntő többsége még mindig Windows. A második helyezett Apple még mindig csak 8,5 százalékos eredményt tud felmutatni.

Milyen elsődleges képernyőolvasó szoftvert használ?

 1. JAWS – 50%
 2. NVDA – 18,6%
 3. VoiceOver – 10,3%
 4. Window-Eyes – 6,7%

A felsorolásból látszik, hogy továbbra is a JAWS a legnépszerűbb képernyőolvasó, 2012 májusa óta nem változott használati aránya. A Window-Eyes használata viszont kb. a felére esett vissza, már csak a negyedik, helyet cserélt a VoiceOverrel. Az NVDA használati aránya 5%-kal nőtt.

Melyik képernyőolvasó szoftvert használja rendszeresen asztali/hordozható számítógépén?

 1. JAWS – 63,9%
 2. NVDA – 51,2%
 3. VoiceOver – 36,8%
 4. Window-Eyes – 13,9%

Ennél a kérdésnél több választ is be lehetett jelölni. Itt is elmondható, hogy a JAWS továbbra is őrzi vezető helyét, használati aránya nem változott, az NVDA és a VoiceOver népszerűsége 6-7 százalékkal nőtt.

A válaszadók 62 százaléka legalább kétféle, 27 százalékuk legalább háromféle, 9 százalékuk legalább négyféle képernyőolvasót használ.

Milyen böngészőprogramot használ?

 1. Internet Explorer 6,7,8,9 vagy magasabb verziószámú – 58,7%
 2. Firefox – 24,2%
 3. Safari – 10%
 4. Chrome – 2,8%

Az Internet Explorer használata közel 9 százalékot esett 2012 májusa óta, de még így is magasan vezet a böngészők között. Használati aránya még mindig jóval magasabb a látássérült felhasználók között, mint az összlakosság körében (20%). A válaszadók 7,2 százaléka még mindig IE6-ot vagy IE7-et használ, szemben az összlakosság fél százalékos arányával.

Használ képernyőolvasó szoftvert mobil készüléken?

 1. Igen – 82%
 2. Nem – 18%

Látszik, hogy tovább nőtt a mobiltelefonjukon képernyőolvasót használók tábora. Öt éve még csak a 12% válaszolt igennel.

Milyen mobiltelefonos operációs rendszert használ?

 1. Apple iPhone, iPad vagy iPod touch – 65,2%
 2. Android – 16%
 3. Nokia – 14,3%
 4. Windows Phone – 0,3%

A felsorolásból kiderül, hogy még mindig az Apple mobil operációs rendszerek a legnépszerűbbek, 2012 májusa óta használatuk közel 7 százalékkal nőtt. Megduplázta használóinak arányát az Android, immáron második a listán. Szignifikánsan csökkent viszont a Nokia és a Windows Phone használata.

Milyen képernyőolvasó szoftvert használ mobil készüléken?

 1. VoiceOver – 60,5%
 2. TalkBack for Android – 21,6%
 3. Nuance Talks – 15,6%
 4. Mobile Speak – 5,7%

A VoiceOver és a TalkBack for Android népszerűsége nőtt, az összes többié csökkent.

Hogyan tájékozódik a weboldalakon?

 1. A címsorok között navigál – 65,6%
 2. A Keresés funkcióval – 15,2%
 3. A hivatkozások között navigál – 9,8%
 4. A régiók között navigál – 2,8%

A címsorok közötti navigálás, mint domináns tájékozódási mód népszerűsége tovább nőtt a 2012 májusi 60,8 százalékhoz képest.

Öszefoglalás: a JAWS továbbra is a legnépszerűbb képernyőolvasó szoftver, de folytatódik az NVDA és a VoiceOver térnyerése. A felhasználók több mint négyötöde használ beszélő mobil eszközt is a számítógép mellett – öt éve ez az arány még csak 12%-os volt -, és a nagy többségük az Apple „i” termékeit választotta, bár szembetűnő az Android térnyerése. A látássérült felhasználók a weboldalakon leggyakrabban a címsorok alapján tájékozódnak.

A fentiekben a felmérésnek csak egyes kiemelt részeit értékeltük, a teljes angol nyelvű szöveg elolvasható az alábbi weboldalon:
http://webaim.org/projects/screenreadersurvey5/


Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére