Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

20 éves jubileum az Infoalap szoftveradományozási tevékenységében

2023.08.29.

JAWS 4.02 program CD20 évvel ezelőtt, 2003 nyarán adta át az Informatika a Látássérültekért Alapítvány első szoftveradományait, abban az évben összesen 100 látássérült ember kaphatta meg a JAWS for Windows képernyőolvasó program akkori legfrissebb, 4.02-es verzióját.

Anno a projekt keretében nemcsak a szoftver honosítását és a magyar nyelvű termék száz példányának pályáztatás útján történő adományozását bonyolítottuk le, de ezek mellett a szoftver használatát oktató tanfolyamokat is indítottunk, és már akkor telefonos és e-mailes tanácsadást is nyújtottunk a nyerteseknek. A program részét képezte még egy magyar nyelvű oktatási anyag elkészítése is.

A teljes projekt alapja a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által 2001. decemberében aláírt támogatási szerződés volt.

Első lépésként, 2003 februárjában átadtuk a JAWS for Windows 4.02 magyar változatát a gyártó Freedom Scientific cégnek, amely azonnal meg is jelentette termékpalettáján az új nyelvi verziót. A program bemutató verziója, melyet alapítványunk honlapjáról ingyenesen letölthetővé tettünk, az MVGYOSZ segédeszköz üzletében is megvásárolható volt 200 Ft-os CD áron.

A JAWS program átvételéhez akkor feltételül szabtuk egy alapszintű Windows kezelési vizsga letételét, a vizsga alól csak a legalább középfokú OKJ informatikai vagy ECDL Start vizsgával rendelkezők kaphattak felmentést. A vizsgamentességgel rendelkezők és azok, akik már sikeresen túljutottak a vizsgán, 2003. június 25-én egy sajtótájékoztatóval egybekötött adományozási ünnepségen vehették át nyereményüket. A többieknek a vizsgát követően adtuk át az értékes szoftvereket.

A nyertesek számára ingyenes tanfolyamokat ajánlottunk fel a program használatának elsajátítására. A 4-5 fős csoportokban lebonyolított tanfolyamokon összesen 46 fő vett részt. A 12 tanórás tanfolyamokat az MVGYOSZ oktatási kabinetjében tartottuk, az oktatást látássérült informatikus végezte.

A JAWS program telepítése és használata iránt érdeklődő felhasználók számára telefonos és e-mailes tanácsadást nyújtottunk.

Június – július során oktatási anyagot is készítettünk, mely a JAWS képernyőolvasó program alapszintű használatának elsajátításában segítette a kezdő felhasználókat.

A projekt 2003. július 31-én zárult, de a szoftver kisebb revíziója, a telefonos és e-mailes tanácsadás, illetve a JAWS használatának oktatása végül egészen 2004 februárjáig tartott.

Az elmúlt 20 évben a szoftverhonosítás tovább folyt, és a nemzetközileg legnépszerűbb képernyőolvasó program idehaza is elnyerte a látássérült felhasználók többségének tetszését, és mára a számítógép-használat természetes segédeszközévé vált. Az első szoftveradományozásunkat követő 15 évben az alapítvány több mint ezer képernyőolvasó és képernyőnagyító licencet adományozott. Azonban a 2018-ban indult országlicenc programnak köszönhetően ez a szám mostanra már meghaladja az ötezer főt. Az eltelt 20 évben a számítógépek és mobiltelefonok, az internethasználat révén átírták az emberek mindennapjait. Örömünkre szolgál, hogy segítőszoftver honosításaink és adományozásaink révén, immár két évtizede támogathatjuk a látássérült embereket abban, hogy ők is a modernizálódott társadalom befogadott tagjai lehessenek.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére