Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

W3C hír: Hangoskönyv Profil a Webes Publikációkhoz

  1. június 26.

 

A Digitális Könyvkiadás Munkacsoport (Publishing Working Group) közzétette a Hangoskönyv Profil a Webes Publikációkhoz (Audiobook Profile for Web Publications) első nyilvános tervezetet. Jelen profil, mely a Webes Kiadványok specifikációban (Web Publications specification) lefektetett struktúrából ered, a kiadói ökoszisztéma egyik fő hiányosságára válaszol.

 

Az e-könyv ipartól eltérően, ahol alapvetően az EPUB szabványt alkalmazzák, a hangoskönyvek terén még nem született közös szabvány. Ez a helyzet egy olyan (könyv) forgalmazási modellt eredményezett, ahol a tartalomszerzők számos különböző dokumentumot hoznak létre a terjesztők és a kereskedők számára, de a felhasználókról megfeledkeznek.

 

A mostani profil célja egy közös, egységes megjelenési formátum megteremtése az iparágban, mely egyszerű módot biztosít a tartalomszerzőknek arra, hogy az azonosító metaadatokat, olvasási sorrendet és más további forrásokat megadjanak. Az azonosító metaadatok olyan információkat tartalmaznak, mint a cím, szerző, narrátor, azonosító, lejátszási idő. Az olvasási sorrendet úgy tervezték, hogy az a felhasználói ágens számára egyetlen forrást biztosítson az audiófájlok lejátszási sorrendjére vonatkozóan, ha más felhasználói input nem történik. A megjelenési formátum forrásszekciója azon további fájlokat tartalmazhatja, amelyek fontosak a tartalom szempontjából, de nem részei az olvasási sorrendnek. Ide kerülhet egy borítókép, kiegészítő tartalmak, mint például képek vagy adatok, a tartalomjegyzék, valamint szinkronizált médiafájlok. A szerkesztők remélik, hogy jelen specifikáció közös alapot teremt az iparág számára, és segít egy egységes módot kialakítani a kiegészítő tartalmak, tartalomjegyzékek javasolt formátumba foglalására, valamint az akadálymentességet is támogatja.

 

A szerkesztők örömmel veszik a közösségből érkező észrevételeket, javaslatokat, melyeket a W3C/Audiobooks feladatkezelőjébe várnak.

 

A hír a http://www.w3c.hu/#id_20190626.hun_w3.org oldalon jelent meg.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére