Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows képernyőolvasó programról

 

A JAWS for Windows a magyarországi vak emberek körében az egyik legnépszerűbb képernyőolvasó program és egyúttal a számítógép-használat nélkülözhetetlen kelléke. Működésének lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a program felolvassa a képernyőn látható információkat, vagy egy Braille-kijelző eszközön tapinthatóvá alakítja. Azt, hogy mit is jelent ez a vak emberek számára, úgy szemléltethetjük legjobban, hogy nélküle olyan a számítógépezés, mintha egy látó ember a sötét monitor előtt ülne, és a billentyűk lenyomásával próbálna eligazodni egy dokumentumban vagy a számítógép más részein anélkül, hogy látná, mit is eredményez egy billentyű lenyomása. A képernyőolvasó program a vizuális információt a látássérült ember számára befogadhatóvá, hallhatóvá vagy tapinthatóvá alakítja.

A JAWS használatával a vak emberek szinte mindent el tudnak végezni a Windows operációs rendszerrel működő számítógépeken, tudnak szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni, az internetet böngészni, e-maileket küldeni, fogadni és még sok minden mást is.

Alapítványunk a JAWS for Windows képernyőolvasó program egyedüli magyarországi forgalmazója. Honosító csapatunk már bő másfél évtizede dolgozik a program újabb és újabb verzióinak honosításán. A szoftver első honosított változata a 2002-ben kiadott 4.02-es verzió volt.  Azóta az alapítvány látássérült honosító csapatának köszönhetően szinte minden évben kiadunk egy új verziót. A honosítási munka során nemcsak a gyártó cég, a Vispero által kiadott javítások kerülnek beépítésre a magyar verzióba, hanem figyelembe vesszük a magyar felhasználók speciális kéréseit is. Vannak saját fejlesztésű szkriptjeink, saját kutatási moduljaink, melyek kifejezetten a magyar felhasználók számára építünk be a programba.

A honosítás egy hosszú és összetett csapatmunka, melynek során látássérült informatikusaink sok éves szakmai  tapasztalataikat és kreativitásukat igénylő feladatok megoldását vállalják.

Jelenleg a legújabb Windows-rendszerekkel tökéletesen együttműködő JAWS 2019 verzió áll a magyar vak és gyengénlátó emberek rendelkezésére az Informatika a Látássérültekért Alapítvány szoftverhonosítói csapatának köszönhetően.

Alapítványunk a használatot oktató tanfolyamok lebonyolításával, személyes, telefonos és e-mailes tanácsadással, valamint magyar nyelvű tananyag elkészítésével is segíti a felhasználókat.

A JAWS programról itt olvashatnak részletesen.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére