Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

DEX

A DEX egy dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv-konvertáló program. Segítségével egyszerűen és gyorsan előállíthatóak elektronikus formátumú könyvekből hangoskönyvek akár MP3 akár Daisy-formátumban is, melyeket különböző eszközökön, mobiltelefonon, MP3- vagy DAISY-lejátszón lehet meghallgatni. A DEX-nek köszönhetően azon vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé, élvezhetővé válik rengeteg könyv és idegennyelvű tananyag, akik kevésbé jártasak a számítógép- és az internethasználat területén, így számukra is lényegesen könnyebb az információ, a tudás megszerzése.

A legújabb, a 2.7-es verzió

A már ismert DEX program legújabb változata a 2.7-es, könyvek és dokumentumok hangfájlba és nyomtatható Braille fájlba történő konvertálásában hozott újdonságokat. A látássérült embereket irodalmi élményekhez juttató szoftver immáron a matematikai képleteket, feladatokat, és egyenleteket is képes a vak és gyengénlátó emberek számára “megjeleníteni”.

A LaTeX leíró nyelven készült matematikai könyvek, feladatgyűjtemények mostantól hangfájllá alakíthatóak, míg a MATHML leíró nyelven készült dokumentumokból Braille nyomtatásra szánt változatot készít nekünk a DEX új változata.

Mind a LaTeX mind pedig a MATHML népszerű és közismert leíró nyelvek a matematika és fizika területén jártas szakemberek körében, mivel sokoldalúan és rugalmasan lehet bennük matematikai képleteket szerkeszteni. A DEX új képességeit alapítványunk matematikai szakértő bevonásával fejlesztette ki.

A MATHML nyomtatható Braille fájlba történő átalakítását a Liblouis Braille-konverziós módszer teszi lehetővé, melyet egy nagy múltú nemzetközi csapat dolgozott ki. Ezen belül a magyar szövegek Braille-átalakítását alapítványunk frissíti és bővíti immár hat éve, ezzel a szolgáltatással a Beszélő Linux 5.01 kiadásunkban is találkozhatnak a felhasználók.

Reményeink szerint az alapítvány látó és látássérült programozói által közösen megalkotott és folyamatosan bővített szolgáltatású DEX hozzájárul ahhoz, hogy az olvasás mindenki számára elérhető tanulási, kulturálódási és szabadidős lehetőség legyen.

Letöltési linkek:


A következő hivatkozáson egy személyes beszámolót olvashatnak a DEX előnyeiről a program egyik lelkes felhasználójától Dudás Imrétől, aki a kezdetektől felhasználója termékünknek. Köszönjük neki ezt a közvetlen és részletes történetmesélést.

A program használatával kapcsolatban további információkért kérjük, forduljanak bizalommal alapítványunk ügyfélszolgálati munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a helpdesk@infoalap.hu e-mail címen.

További információért kérjük, forduljon értékesítésünkhöz illetve ügyfélszolgálatunkhoz.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére