Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Ajánlottam egy cikket, ami rávezeti őket a megoldásra

Markó Sándor a számítógép előttAmint erről már az elmúlt hetekben tájékoztattuk Önöket, sokunk nagy örömére a Lapról Hangra oldalon hallgathatóvá vált a Chip Magazin januári, februári és márciusi száma. Többek között erről is beszélgettem Markó Sándorral.

LH: Először is nagyon köszönöm, hogy elfogadta a felkérésünket, és vállalta ezt a beszélgetést. Elsőként mondana pár szót magáról?

MS: 76 éves vagyok, nyugdíjas, vak. A Komárom-Esztergom Megyei Látássérültek Egyesületénél vagyok vezetőségi tag, Oroszlányban élek. Az időmet többnyire azzal töltöm, hogy informatikai segítséget nyújtok a tagjainknak. Önkéntesen csinálom, már legalább tíz éve. Számítógépekkel, laptopokkal, okostelefonokkal kapcsolatban segítek.

LH: Képernyőolvasót használ?

MS: A Jaws for Windows képernyőolvasót használom, esetenként másikat is segítségül hívok.

LH: Mikor vesztette el a látását?

MS: Felnőtt korban, amire emlékszem, hogy már nem láttam semmit, az 1998 decemberében volt. Azóta vak vagyok.

LH: Fantasztikus, hogy ilyen könnyedén át tudott állni erre az életmódra.

MS: Igen, ez kényszer, muszáj. A technika iránt mindig érdeklődtem. Addig, amíg a látásomat el nem veszítettem, nem használtam számítógépet. A 70-es évek közepe táján láttam először számítógépet. Nem én használtam, hanem a családban volt egy fiatal, akinek a szülei megszerezték. Aztán később a munkahelyemen láttam zöld viaszos vászonnal letakarva, mi nem használtuk. Én akkoriban szállítóüzemben dolgoztam, szállítószalagokat terveztünk. Jól jött volna, ha megtanulom akkor, de nekünk nem adtak. Először vakon láttam számítógépet. Ez 2003-ban lehetett, amikor kiadták a Jaws első verzióját az Infoalap közreműködésével, ekkor találkoztam először számítógéppel. Aztán tanulgattam, mert érdekelt.

LH: Mindennaposan használja és segít másoknak?

MS: Természetesen. Az a véleményem, hogy tenni kéne annak érdekében valamit, hogy látássérült ember számítógép nélkül ne maradjon, manapság lehetetlen bármit is csinálni anélkül. Számítógéppel nagyon sok mindent el lehet érni, nem beszélve az okostelefonokról. És hogy a Lapról Hangra oldalról is említést tegyek, én nagyon rég óta tagja vagyok, még amikor elindult, akkor regisztráltam erre az oldalra. Megmondom őszintén, hogy nem túlzottan nézegettem, eleinte többször, de aztán volt egy időszak, amikor havonta ha egyszer megnéztem. Mostanában viszont kezd számomra is érdekessé válni. Most már informatikáról is van benne szó bőven, itt van mit olvasni.

LH: Kifejezetten az informatikai témájú cikkek miatt kereste fel újra az oldalt, vagy van esetleg más téma is, ami iránt érdeklődik?

MS: Át szoktam böngészni, hogy mi van benne. Engem minden érdekel, főleg a technikai dolgok, tudományos érdekességek, ezek nagyon érdekelnek. Most nagyon örülök a Chip Magazinnak. Amióta bejelentették, hogy megjelent és felkerült a magazin a Lapról Hangra cikkei közé, azóta mindig megnéztem, és találtam benne érdekes hanganyagokat. Egy kedves ismerősöm is keresgél mostanában a Lapról Hangra oldalon, igaz, hogy ő inkább egészségügyi témában. A lényeg az, hogy van mit nézni és olvasni. De nem csak itt, hála Istennek, a MVGYOSZ hangoskönyvtárában is sok olvasnivalót találok.

LH: A Chip Magazinban van konkrét téma, ami érdekli, vagy amit kifejezetten keres?

MS: Belenézek, és amikor találok valamit, ami érdekel, meghallgatom. Múltkor megnéztem egy cikket, amit másokkal is megbeszéltem, és ajánlottam nekik, hogy ők is olvassák el, mert rávezeti őket a megoldásra.

LH: Példaértékű, hogy ilyen nyitott az újdonságokra, és nemhogy megtanulja, de másoknak is segít.

MS: El sem tudom képzelni, ha valaki szól, és kérdez valamit, hogy utána ne nézzek. Hála Istennek az Infoalap oldalán rengeteg jó anyag van fent: a fontosabb dolgok, például a számítógép kezeléséről szóló anyagok mind fellelhetőek szöveges formátumban, vagy hanganyag formájában, és a legfontosabb programoknak a kezelési útmutatója is megtalálható és használható.

LH: Köszönöm a beszélgetést nagyon örülök, hogy találkoztunk.

Az interjút készítette: Geszti Eszter

Az Infoalap által működtetett Lapról Hangra oldalon minőségi, a nyomtatott sajtóban megjelenő cikkek kerülnek felolvasásra önkénteseink segítségével. Nagy örömünkre a közelmúltban a Chip magazin felolvasása is megkezdődött. Az Ön adója 1%-ának is köszönhető, hogy a látássérült emberek a Lapról hangra oldalon a jövőben is tudnak majd újságot olvasni.

Ezúton is hálásan köszönjük felajánlását!

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére