Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Vak fiatalok idén először a NASA Űrtáborban

Kevés embernek adatik meg, hogy élete során eljusson arra a különleges helyszínre, ahová a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) "Ugródeszka – a Hold" című pályázatának köszönhetően az idén először vak és gyengénlátó fiatalok is kiutazhatnak. A nyeremény egy egyhetes részvétel a Hunstville-i Nemzetközi Űrtáborban szeptember 25. és október 1. között.

A MANT már 1992 óta biztosította ezt a rendkívüli lehetőséget látó diákok számára, az idén pedig, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvánnyal együttműködve két kategóriában (10-14, ill. 15-18 évesek) vak és gyengénlátó fiatalok számára is kiírták a pályázatot.

Márciusban megszületett a döntés, a látássérült fiatalok számára kialakított NASA Nemzetközi Űrtáborban hazánkat két budapesti fiatal, Ócsvári Áron (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola), és Velegi István (Scheiber Sándor Gimnázium) képviseli. (A 10-14 éves korosztályból többen értékes jutalomban részesültek).

Ócsvári Áron és Velegi István

A két látássérült középiskolás részvételi és utazási költségét teljes egészében a MANT finanszírozza. Látó kísérőjük, Szelinger Tamás, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány önkéntese. Érdemes megemlíteni, hogy a közép-európai térségből egyedül a magyar csapat utazik a táborba, hogy ottlétük alatt közelebbről is megismerkedhessenek az űrkutatással, az emberi űrtevékenységgel. A résztvevők kipróbálhatják magukat űrhajós szimulátorokban, így pl. sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik szimulátorban az amerikai űrhajót, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek, amerikai űrhajósokkal találkozhatnak és barátságokat köthetnek a tábor résztvevőivel.

A vakság nem lehet akadálya a világűr és az űrhajózás megismerésének – vallják mindazok, akik lehetővé teszik a látássérült fiatalok részvételét. Természetesen speciális módon, a többi érzékszervre, az elméleti tudásra és a fantáziára támaszkodva szereznek új ismereteket a vak és a gyengénlátó diákok, így is egy örökre szóló élményként.

Mindkét sikeres pályázónak jó utat, hasznos és élményekben gazdag időtöltést kívánunk Hunstville-ben, reméljük, hogy részvételükkel megalapozzák majd további magyar látássérült fiatalok kiutazásának esélyeit is.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére