Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Uniós akadálymentesítési irányelvek magyar kiadásban

A munkaügyi tárca a fogyatékkal élõ emberek számára két kiadványt, illetve DVD-t készített, amelyek az információkhoz való akadálymentes hozzáférését segítõ, nemrégiben megjelent uniós dokumentumokat tartalmazzák. A fogyatékkal élõket ugyanazok az emberi, gazdasági és szociális jogok illetik meg, mint minden más állampolgárt. Társadalmunk berendezkedése azonban ma még gyakran nem teszi lehetõvé számukra, hogy élhessenek jogaikkal és gyakorolhassák kötelezettségeiket, vagyis: közösségeik aktív, látható tagjaivá váljanak.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) a fogyatékosok számára két kiadványt, illetve DVD-t készített, amelyek az információkhoz való akadálymentes hozzáférését segítõ, nemrégiben megjelent uniós dokumentumokat tartalmazzák.

A madridi nyilatkozat és az Európai Unió Tanácsának, a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlõ bánásmód általános kereteinek létrehozásáról szóló irányelve alapján elkészült kiadványok jelnyelven is tartalmazzák a szükséges információkat.

A magyar nyelven is hozzáférhetõ tájékoztatók ismertetik, hogy milyen módszerekkel, eszközökkel biztosítható mindenki számára az információkhoz és a szolgáltatásokhoz való egyenlõ hozzáférés, figyelembe véve azt a sokféleséget, amely az eltérõ kommunikációs igénybõl adódik.

Könnyen érthetõ szövegek

A kiadványok vakok és gyengén látók számára Braille-formátumú oldalakat, az értelmi sérült embereknek pedig könnyen érthetõ szövegeket tartalmaznak. A deklarációkat olyan grafikák illusztrálják, amelyek a siketnek is segítik a könnyed értelmezést. A tájékoztatókkal egy idõben megjelentetett DVD-n hozzáférhetõ a két kötet magyar és angol nyelvû anyaga, valamint a tartalmukat bemutató három jelnyelvi rövidfilm.

A kiadványok és a DVD elkészítésében az Értelmi Fogyatékosok és Segítõik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is részt vett. A tájékoztatókat megkapták az országos, a fõvárosi és a megyei könyvtárak, a felsõoktatási intézmények, az esélyházak, a jeltolmácsszolgálatok, a speciális oktatási intézmények, az érintett civil szervezetek, valamint a fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezetei.

A kiadványok teljes terjedelmében megtekinthetõek a munkaügyi tárca
honlapján: www.fmm.gov.hu.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére