Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Újabb vakbarát bankautomaták a K&H Banknál

Immár a harmadik jelentõs hazai bankautomata-gyártó és -szállító cég, a Wincor Nixdorf is kínál vakbarát ATM-eket. Ismert, hogy a Volksbank mellett a K&H Bank automatái között is voltak, vannak fülhallgatóval látássérültek számára is jól használható készülékek, ezek azonban más cég gyártmányai voltak – mostantól azonban a K&H Banknál a Wincor Nixdorf által újonnan üzembe helyezett automaták is vakbarátak lesznek.

Mindhárom gyártó más-más technikai megoldást választott az automatái meghangosítására, de ez a látássérült ügyfelek szempontjából eddig nem jelentett lényeges különbséget. A Wincor Nixdorf azonban két lényeges újítást is bevezetett, az elsõ, hogy a készülék vezérlését immár nem csak a képernyõ melletti, nehezebben elérhetõ funkciógombok segítségével, hanem – a nemzetközi szabványnak megfelelõen – a számbillentyûk, az úgynevezett PIN-pad segítségével is meg lehet oldani, amelyek elérése és kezelése a vak ügyfelek számára lényegesen egyszerûbb. A másik fontos különbség, hogy az eddigi változatokban szinte csak a pénzfelvétel volt lehetséges vakon, itt azonban az összes funkció elérhetõ a látássérültek számára is, így például az egyenleg-lekérdezés és a kártyás mobiltelefonokra vonatkozó feltöltési lehetõség is.

Az automaták a JAWS for Windowsból jól ismert, a BME TMIT-n fejlesztett Profivox beszédszintetizátor hangján szólalnak meg, és a vakos használat az immár szokásosnak mondható fülhallgató segítségével oldható meg, sõt a csatlakozó feletti gomb segítségével a hangerõ is egyénileg beállítható. Az újonnan üzembe helyezett Wincor Nixdorf-automaták jelenleg két K&H bankfiókban, a Pozsonyi út 77-79. alatt (a bankfiókon belül), illetve a Vígadó tér 1. alatt (a bejárathoz közel) érhetõek el. Várhatóan április elején helyezik üzembe az esztergomi (Rákóczi tér 1.), a sárvári (Batthányi út 19-21.) és a komáromi (Ipari park, Nokia porta) készülékeket. Utóbbiak kültéri, de ugyanúgy a K&H bankfiókoknál elhelyezett automaták lesznek.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére