Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Nyilvános tesztelésre bocsátották az érintőképernyős eszközökön is használható JAWS 15-öt

Az amerikai gyártó tegnap délután bocsátotta először nyilvános tesztelésre a nemzetközileg legnépszerűbb képernyőolvasó program érintőképernyős eszközökön is használható változatát, a JAWS for Windows 15.0-t.

Az egyelőre még csak angol, német és spanyol nyelven elérhető úgynevezett bétaváltozatú szoftver a korábbi verziók szolgáltatásainak tökéletesítésén túl számos új funkciót is tartalmaz. Azonban kétségtelenül a legnagyobb újdonsága az, hogy a Windows 8 rendszerű, érintőképernyős eszközökön is biztosítja a kezelhetőséget egy látássérült ember számára. Mostantól a legújabb Microsoft operációs rendszert futtató, Intel processzoros táblagépen vagy kompatibilis, az érintést támogató monitorral szerelt számítógépen is lehetősége van az eszköz vezérlésére az érintőkijelző használatával.

Mivel a vezérlés egy vagy több ujjas érintésekkel történhet, ezért az öt vagy annál több, egyidejűleg bekövetkező érintést érzékelni képes táblagép vagy monitor használata javasolt. A vezérlés érintésekkel, söprésekkel, pöccintésekkel és az ún. forgató mozdulatokkal hajtható végre.

Kijelölheti a képernyő egy elemét azzal, hogy ujját fölé csúsztatja, dupla megérintéssel pedig aktiválhatja. A forgató mozdulattal a Navigáció, Szövegolvasás és Hangbeállítások üzemmódok között lehet váltani. Az egyes kézmozdulatok más és más műveletet eredményeznek a különböző üzemmódokban.

Mindig a Navigáció az alapértelmezett üzemmód, melyben lehetősége van az ablakok elemei közötti mozgásra. A Szövegolvasás módban karakterenként, szavanként, bekezdésenként olvastathatja fel az aktuálisan megjelenő szövegeket. A Hangbeállítások módban pedig néhány, általános beszédbeállítás értékét változtathatja meg.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy a JAWS ismertesse az aktuális környezetben használható kézmozdulatokat, vagy beléphetünk a gyakorlási módba, ahol a billentyűzet súgóhoz hasonlóan felfedezhetőek az egyes mozdulatok.

Vocalizer Expressive

A továbbfejlesztett Vocalizer hangok, köztük egy magyar hangkarakter is elérhető a JAWS 15 változathoz. A Vocalizer Expressive Voices oldalról tölthetőek le a kívánt hangkarakterek.

Néhány további újdonság:

Beszédelőzmények: az Insert+szóköz, h billentyűparancs hatására megnyíló listában visszakereshető a legutóbb elmondott 50 üzenet.

Skype támogatás: a 6.3 vagy újabb verziójú Skype programok még kényelmesebben használhatók a JAWS programmal, lehetőség van bejövő hívás esetén a hívó nevének bemondatására vagy az azonnali üzenetek automatikus felolvastatására.

Braille: több harmadik féltől származó Braille-kijelző automatikus támogatása, például Handy Tech, Humanware, Papenmeier, valamint gyorsabbá válik az eltérő nyelvű Braille táblák közötti váltás.

Hibajelentés küldése: Segíti a Freedom Scientific céget a JAWS for Windows minél hatékonyabb fejlesztésében, a felhasználók gépén bekövetkezett váratlan JAWS leállások esetén keletkező a hibát leíró fájlok interneten történő elküldésével.

A telepítők letölthetők a gyártó weboldaláról.

További információk érhetőek el az augusztusi angol nyelvű FSCastban.

A JAWS 15.0 első publikus bétaváltozatát teljesértékűen – a 40 perces korlátozás nélkül – kipróbálhatják mindazok, akik a program 14.0 vagy későbbi verziójáig érvényes hitelesítéssel rendelkeznek. A jelenlegi változat ez év végéig használható. 

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére