Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Látássérült emberek számára fejlesztett ingyenes ECDL tananyagcsomagot az INFOALAP

Az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány megalapítása óta fontosnak tartja a látássérült emberek informatikai képzését, rendszeresen tanfolyamokat tart és speciális tananyagokat fejleszt az informatikai ismeretek minél szélesebb körben történő elterjesztése céljából. Most az aktuális ECDL követelményrendszerrel összhangban az alapítvány elkészítette a vakbarát oktatóanyag csomag legfrissebb változatát, melyből elsőként az online alapismeretek modul kerül kiadásra három különböző formátumban.

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (röviden ECDL, angolul European Computer Driving Licence) népszerűségét világszerte konkrét követelményrendszerének és moduláris formájának köszönheti. Az Infoalap 2008-ban már megjelentetett egy, az ECDL Start bizonyítvány megszerzését támogató tananyagcsomagot, melyet Herczeg Lajos írt és rendkívül népszerű volt a látássérült emberek körében.

Most elsőként az Online alapismeretek modulhoz készült új tananyag, ez a modul korábban „Internet és kommunikáció” néven volt ismert. A modul tartalmi követelményei nem módosultak, vizsgafeladatai azonban frissültek. Az Online alapismeretek gyakorlati feladatait az Internet Explorer 11-es web-böngészőn és a Microsoft Office Outlook 2010 levelezőprogramon keresztül mutatjuk be. Azon felhasználók számára, akik nem ezeket a programokat használják, elkészítettük a Mozilla Firefox web-böngésző és a Mozilla Thunderbird levelezőprogram tananyagát is. A két program oktatóanyaga alternatívát kínál az Online alapismeretek tananyag 2. és 5. fejezete mellé.

A tananyag megírásakor törekedtünk arra, hogy a leírások képernyőolvasó programoktól függetlenek legyenek, így azokat bátran tanulmányozhatja bárki, aki a számítógépet billentyűzettel vagy képernyőolvasó szoftverrel használja. Egyes fejezetekben az egérrel elvégezhető műveleteket is megemlítjük.

A tananyag kiadását a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatta, a felolvasott anyagok a Miks Csaba Stúdióban készültek.

Az oktatóanyagok bárki számára hozzáférhetőek és ingyenesen letölthetőek PDF formátumban normál és 18-as betűmérettel, valamint felolvasott MP3 és Daisy formátumokban is alapítványunk honlapjának letöltés oldaláról.

A további modulok, így a szövegszerkesztés, táblázatkezelés és számítógépes alapismeretek modul, a következő hetekben kerülnek kiadásra, az eseményről minden alkalommal hírt adunk majd honlapunkon.

Alapítványunk azt reméli, hogy az ingyenesen hozzáférhető tananyag nagy segítséget fog nyújtani a látássérült emberek számára akár a tanfolyami keretek között zajló, akár az önálló informatika-tanuláshoz, és ily módon is meg tudjuk könnyíteni az internet- és e-mail használat elsajátítását!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére