Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. október 8.

Cikkajánló

1./ Szárnylágyulás

Milyenek lesznek a legújabb repülőgépek? Kibírnak hideget-meleget, az eddiginél jóval rugalmasabbak lesznek a szárnyaik. Mindenkinek ajánljuk ezt a rövid, érdekes cikket, aki nemcsak repülni szeret, hanem az is érdekli, hogyan működik a repülő. Természetesen a repüléstörténet sem maradhat ki az írásból az újdonságok ismertetése mellett.

2./ Terhességi baktériumok

Új kutatások jelentősen átalakíthatják a koraszülöttség okairól, megelőzéséről eddig elterjedt orvostudományi nézeteket. Amerikai nőgyógyászok azt vizsgálják, hogyan jutnak a terhesség során a baktériumok a méhlepénybe, milyen szerkezetűek ezek, mennyire térnek el a nem terhes nők és az egyhetes csecsemők szervezetében található baktériumoktól.

3./ Tejes kiőrlés

Mi lesz a kávézaccból? Akár hiszik, akár nem, finom,habos tehéntejjé változik, no persze előtte még át kell alakítani állateledellé. Ehhez nem kell más, csak egy kreatív kutatócsoport, amely állateledelt készít kávézacc felhasználásával. Aki meg szeretné kóstolni az újrahasznosított zaccból lett finom, habos tehéntejet, és az ezzel ízesített kávét, meg ne álljon Japánig, mert csak ott lehet ilyet kapni.

4./ Gyomorideg

Érezték már, hogy összeszorul a gyomruk a félelemtől? Igen, ez a zsigeri félelem. Most már tudományosan is igazolták, hogy létezik zsigeri félelem, sőt azt is felismerték, hogy az agyunk és az érzelmeink mellett a gyomrunknak, belünknek is nagy szerepe van a félelemérzés kialakulásában. A cikkből megtudhatják, hogyan alakítja gyomrunk – az agynak küldött üzenetekkel – a zsigeri félelem megjelenését.

5./ Mosollyal az elfogadásért

Mikor kell, és hogyan lehet a legjobban segíteni az utcán egy kerekesszékesnek vagy egy látássérültnek? Hogyan mondhatják el a leghitelesebben és legtermészetesebben a fogyatékkal élők, hogy – néhány különlegességet vagy nehézséget leszámítva – ugyanúgy élnek, mint a nem fogyatékkal élő szomszédjuk, osztálytársuk. A bizonytalanságok, tévhitek eloszlatására, a kölcsönös előítéletek csökkentésére talán nincs is jobb alkalom egy vidám, színes fesztiválnál, ahol több országból érkezett résztvevők táncolnak, beszélgetnek, ki kerekesszékben, ki nélküle. A lényeg az együtt töltött idő.

6./ Kikosarazták, belehalt

Ki volt Elliot Rogers? Egy félénk, huszonkét éves fiú, aki nem tetszett a lányoknak? Egy gyilkos? Egy magányos, beteg ember, akire nem figyelt eléggé a környezete? Mi előzhette volna meg a gyilkosságsorozatot? Ezeknek a kérdéseknek jár utána ez az írás, közben megismerteti az olvasóval a félelem általános mozgatórugóit, keresi a bennünk lévő ősi félelem okait.

7./Ne a Facebookot hibáztasd!

Sok kapcsolat kezdődik a Facebookon, vagy mondjuk úgy, hogy sok házasság, többéves kapcsolat végét jelenti a Facebook? Hogyan is kezdődik az egész? Vacsora után a pár mindkét tagja elvonul egy pohár borral a számítógéphez, és irány a Facebook! Ismerős a helyzet? Semmi másról nincs szó, csak egy kis unaloműző flörtről a volt iskolatársakkal, kollégákkal? Kin, min múlik, ha sok házasság végét okozza a Facebook? Nem, nem a közösségi oldalon, hanem… Ezt megtudjuk a cikkből.

8./ A hölgy a vonal túlsó végén

„Ön nyert. Meghívjuk egy termékbemutatóra, ahol átveheti nyereményét.” Önt is keresték már meg hasonló ajánlatokkal? Közben azt érezte, hogy szinte mindent tudnak, azt is, hogy van-e férje, felesége? Az volt a benyomása, hogy nem lehet megszabadulni ezektől a határozott, már-már erőszakos megkeresésektől? Nyugodjon meg, lehet! Ehhez ad néhány jópofa ötletet ez az írás.

9./ A frontérzékenységről – komolyan

Ön is megérzi, ha jön a hideg vagy a meleg? Fáj a feje, fáradékony front idején? Most megtudhatja, melyek a front jellegzetes tünetei, mi játszódik le a testünkben az időjárás változásakor.

10./ Köztünk élnek

Jó érzés szép, sikeres embereket látni. Hogyan viselkedünk akkor, amikor egy fogyatékkal élő emberrel találkozunk az utcán? Egyáltalán, miért érezzük magától értetődőnek, hogy a fogyatékkal élő ember nem szép, nem sikeres, és mindig küzd valamiért a mindennapokban? Mit tehetünk azért, hogy jól tudjunk segíteni, és azért, hogy megérthessünk valamit abból, amit a másik ember érez? Talán egyszerűen meg kell próbálni „megérteni a másik fájdalmát”, és itt már nem is a fogyatékkal és a nem fogyatékkal élőkről, csak általában két, egymásra nyitott emberről van szó.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

        az újság nevét,

        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére