Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. március 31.

Felhívások

Szeretne másoknak segíteni, de kevés az ideje, vagy nem tudja, kinek, mikor, hol segíthetne a leghatékonyabban? Minden reggelét újságolvasással kezdi, és megosztaná másokkal is, amit érdekesnek talált kedvenc lapjában? 

Régóta a Lapról hangra közösség (www.laprolhangra.hu ) tagja felolvasó- vagy olvasóként, és sokszor gondolt rá, milyen jó lenne személyesen találkozni egy-egy felolvasóval, olvasóval a Lapról hangra közösségből, vagy megismerkedni a projekt munkatársaival? 

Érdekli, mi történik a felolvasott cikkekkel a feltöltés után és a meghallgathatóvá válás között? Kíváncsi rá, hogyan készülnek a cikkajánlók, és milyenek a hétköznapok a Lapról hangra háza táján? 

Akkor ne mulassza el a Budapesti Pszichológiai Napokat, a Pszinapszist, ahol mindent megtudhat, megkérdezhet, kipróbálhat a Lapról hangrá-val kapcsolatban, amit csak szeretne! A Pszinapszis ugyanis egyáltalán nemcsak egy szakmai rendezvény pszichológusoknak, hanem egy színes kavalkád rengeteg érdekes előadással és programmal a civil utcában, ahol mi is ott leszünk. Mivel várjuk felolvasóinkat, olvasóinkat és az érdeklődőket?

        az azonnali felolvasás megismételhetetlen lehetőségével és örömével,

        szemüvegekkel, amelyek segítségével néhány percre megtapasztalhatják, mit és hogyan lát egy látássérült ember,

        tippekkel, ötletekkel a felolvasáshoz,

        Bemutatkozó előadással,

         És… mivel még? Mindent csak nem árulhatunk el! A többit az tudhatja meg, aki ellátogat hozzánk a Pszinapszison!

Mikor és hova jöjjön?

Időpont: 2014. április 4. 14-18 óra között

Cím: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, 1131 Budapest, József Attila tér 4.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Kérjük, támogassa az „Informatika a látássérültekért” Alapítványt adója 1%-ának felajánlásával!

Most, adója 1%-ának felajánlásával Ön is sokat tehet azért, hogy alapítványunk az eddig támogatott több, mint 2000 vak és gyengénlátó ember után újabb látássérültek számára adományozhasson képernyőolvasó és –nagyító programot, számítógépet, digitális diktafont és más, a mindennapokat megkönnyítő eszközöket. Négy 1%-os felajánlásból egy látássérült ember használt számítógéphez, 12 felajánlásból pedig képernyő nagyító szoftverhez juthat. A Lapról hangra oldal olvasóinak többsége az adójuk 1%-át és (vagy) egyéb adományozási forrást felajánló, nagylelkű támogatóinknak a jóvoltából juthatott ahhoz a szoftverhez, amelynek segítségével kiválasztja a Lapról hangra oldalon az őt érdeklő cikkeket, és elküldi a hozzájuk kapcsolódó megjegyzéseit, köszönetnyilvánításait a felolvasásért.

Kérjük, amennyiben lehetősége van rá, segítsen adója 1%-ának az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány javára történő felajánlásával abban, hogy minél több vak és gyengénlátó ember számára legyen elérhető a speciális szoftverek révén a számítógépes ügyintézés, álláskeresés, tanulás, kapcsolattartás a barátokkal, és végül, de nem utolsó sorban, a Lapról hangra oldalon található cikkek meghallgatása. Minden 1%-os felajánlás abban segít, hogy közösen láthatóvá tegyük a világot.

Cikkajánló

1./ Haldoklik a Facebook?

Mi az oka annak, hogy egyre kevesebb fiatal használja a Facebookot? Az, hogy „hódítanak a nyugdíjasok”? Melyik tizenéves örülne, ha a tanára, szülei, nagyszülei olvassák a kommentjeit? Vagy egyszerűen az az oka a Facebook népszerűség-vesztésének, hogy kezelhetetlenné vált az üzenőfalon megjelenő rengeteg hír? Talán az, hogy nem képes megújulni az oldal? Vagy nincs is szó a Facebook „haldoklásáról”? Döntse el mindenki a cikk és a saját Facebook-használati szokásai alapján! Amikor a Facebookon nézelődnek, osszák meg a Lapról hangra híreit ismerőseikkel!

2./ Ünnep a nagyival

Milyenek is azok a nagyis ünnepek? Süteményillatúak, odabújósak, kacagósak, társasjátékozósak. Igen, de vannak még ilyen meghitt téli esték? Vagy versenyezni akar nagyi a szülőkkel, mindent megvesz az unokának, csak éppen nem ismeri őt, nem játszik vele? Az is lehet, hogy nagy a földrajzi távolság nagyi és unokája között. Ilyenkor jön a Skype, a chat, a rajzolás, vagy a hagyományos, postáshozta levél. Mi történik akkor, ha nem a földrajzi, hanem a lelki távolság tűnik áthidalhatatlannak a családtagok között? Akkor, nos, akkor kell alkalmazni a karácsonyi diplomáciát, aminek mesterei a nagyik.

3./ Feldolgozni a feldolgozhatatlant

Hogyan változtatja meg egy család életét a gyász? Gyászként nemcsak egy családtag, jelen esetben az apa halála, hanem a válás is érthető. Mi ad erőt egy, lelkileg nagyon nehéz élethelyzetben, milyen mozzanatoktól válik elviselhetővé az új élethelyzet? Erről vall Erőss Zsolt felesége és Rippel Ferenc volt felesége. Veszteségüket nem lehet összehasonlítani, viszont elgondolkoztató, hogyan változtatja meg, alakítja át pozitívan az ember örömre való képességét a nagy lelki fájdalom.

4./ Kártyagladiátorok

A cikk segítségével megelevenednek a Mikszáth- és Móricz-regények nagy-nagy kártyázásai. Szinte kezünkben foghatjuk a kártyalapokat, érezzük a pipafüstöt, az izgalmat. A kártyázás ugyanis nemcsak egyszerű időtöltés vagy játék volt, hanem szenvedély, életforma. Aki meghallgatja ezt az írást, megtudhatja, kik, mit, hol, hogyan játszottak, vagy hogyan kártyázták el sokan egész vagyonukat.

5./ Ókori táplálkozás – 1. rész

Hol és mikor termesztettek először búzát, árpát? Mit ettek az ókori egyiptomiak? Hányféle kenyér került ki egy ókori görög pék kemencéjéből? Milyen az a lótuszsaláta? Erről szól az ókori táplálkozási szokásokat ismertető cikksorozat első része.

6./ Paivi nenonen

Két verset olvashatunk a finn költőtől. Az első központi metaforája a toposzként megjelenő gyertya. A vers beszélője egy kitágított képben sűríti a gyertyához kapcsolódóan a társadalmi tudatban megjelenő képzeteket. Milyen is ez a vers? Kidolgozatlan? Szándékosan leegyszerűsítő? Közhelyeinket megfricskázó vagy csak egyszerűen elhibázott?

A második vers műfaja kérdéses. Szerelmesvers? Életkép? Elhasznált képekből összeálló rögtönzés a hagyományossá vált férfi-női szerepek mentén, ahol a nő a múzsa, a vers alanya pedig egy férfi? Mindkét vers szándékosan prózavers, vagy „átírta” a verseket a közvetítő nyelv és a fordító technikai jártassága vagy járatlansága? Olyan kérdések ezek, amelyek többszöri újraolvasásra ösztönzik a befogadót.

7./ Amiről az emberek beszélnek

Kik voltak az első pszichológusok? Mikor alakult ki a mai értelemben vett pszichológiatudomány? Melyek a pszichológus feladatai, módszerei, lehetőségei? Ezekre a kérdésekre ad válaszokat a cikk.

8./ Egy csodálatos gobelin kiállításról

A különböző gobelintechnikákat, a jellegzetes alkotásokat és a kézimunka örömét írja le ez a beszámoló.

9./ Melyek voltak a leghíresebb történelmi kísérletek?

Mennyi mindent szeretnénk tudni arról, hogyan éltek, mit tudtak, hogyan ismerték meg a világot több száz vagy több ezer évvel ezelőtt? Mit tehetünk, hogy megtudjuk, mennyi idő alatt épült fel egy piramis, vagy hogyan tájékozódott az ősember a barlangban? Nincs erre jobb mód, mint az, ha kipróbáljuk! Régészek, néprajzkutatók érdekes kísérleteiről számol be ez az írás.

10./ Kellett-e bujdosnia Jókai Mórnak?

Mi igaz Jókai bujdosásának történetéből? Valóban üldözték őt? Volt oka a félelemre? Hogyan is került fel, felkerült-e egyáltalán a komáromi várvédők listájára? Érdekes barangolás ez a cikk a köztudatban élő „igaztörténetek” és a tények között.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

        az újság nevét,

        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

 

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére