Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. június 25.

Felhívások

Itt a nyár, a nagy-nagy olvasás ideje!

Kedves Olvasók!

Úgy tervezik, hogy a nyári pihenés alatt elolvasnak mindent, amire az év többi részében nem jutott idő? Lenne sok-sok cikk, amelyet szívesen meghallgatnának, de még nem találják a Lapról hangra cikkállományában? Kérjük, hogy az olvasások szünetében írják meg nekünk, milyen témájú cikkeket hallgatnának szívesen. Továbbítjuk a kéréseket a felolvasóknak, és bízunk benne, hogy hamarosan az Önök által kért írások is elérhetőek lesznek oldalunkon. A következő címre várjuk kéréseiket, ötleteiket:

Felhívás a felolvasóknak szóló köszönetnyilvánításra

Ha szívesen hallgatja a Lapról hangra cikkeit, ha megkedvelt egy-egy felolvasót, ha egy írást sokszor nem is a téma, hanem a rokonszenves felolvasó miatt választ, kérjük, mondja el a „Hozzászólok” rovatban! A felolvasóknak küldött személyes köszönetnyilvánítások ösztönzést, biztatást jelentenek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy új cikkekkel és lelkes felolvasókkal gyarapodjon közösségünk. Kérjük, szánjon a meghallgatott cikk után egy percet a kedves, személyes hangvételű köszönetnyilvánításra a „Hozzászólok” rovatban! Köszönjük!

Cikkajánló

1./ Több, mint 35 méter az új rétesrekord

Mi minden kell a rekordhosszúságú réteshez, és kik készítették? Mi nehezítette a munkájukat? Mi a céljuk a következő versenyre? Mindezt megtudhatja, aki meghallgatja a beszámolót.

2./ Macikórház az óvodákban – 1. rész

Egy, szlovákiai magyar orvostanhallgatókból álló tevékeny klub életébe pillanthatunk be a cikk segítségével. Nemcsak a szakmai együttműködések és barátságok alakulását követhetjük nyomon, hanem az orvosok nyugatra költözése is szóba kerül. Ez Szlovákiában legalább annyira aktuális kérdés orvosok és betegek szempontjából egyaránt, mint Magyarországon.

3./ Macikórház az óvodákban – 2. rész

A cikk második részéből megismerhetjük a macikórház-programot. Ennek során a leendő orvosok szlovákiai magyar óvodákba látogatnak el, ahol a gyerekek orvosnak öltözve megvizsgálhatják, sőt meg is gyógyíthatják a maciijukat. Így legközelebb talán nem félnek annyira a rájuk váró vizsgálatoktól, és azt is megértik, mire kíváncsi a doktor bácsi vagy néni egy-egy vizsgálatkor. A program sikerét mutatja, hogy egy-egy látogatás után a gyerekek több hétig orvosost játszanak.

4./ Macikórház az óvodákban – 3. rész

Nem könnyű eldönteni, milyen orvos legyen valaki, aki sok-sok évet tanul az egyetemen. Mi mindentől függ, hogy kiből milyen orvos lesz? Egy kórházi helyzettől vagy egy másik orvos hatásától? Bármilyen orvos lesz is a cikkben nyilatkozó Balázsból, a lényeg, hogy lelkesedéssel és állandóan bővülő szaktudással végezze a munkáját.

5./ Hogy kerül a selyemkendő Pinokkió nyakába?

Jó kérdés, vagy kérdezzünk máshogy és mást? Kérdezzük azt, hogy kerülnek egymás mellé a bábok, a gyöngy ékszerek és a kendők? Vagy azt, hogy kik a legkreatívabb papírhajtogatók, csipkeangyal-készítők, gipszfigura-szobrászok? Vagy kérdezzük azt, hogyan van minderre ideje egy tanító néninek? Kezdjük esetleg onnan, milyen is lehet Zsuzsa alkotókuckója? Akárhonnan indulunk is el, csak oda jutunk, hogy ezt a cikket mindenképpen érdemes meghallgatni. Ha valaki kézimunkázik, akkor azért, hogy új ötleteket kapjon, ha pedig nem, akkor azért, hogy az első, kezébe akadó papírt megragadva hajtogatni, festeni, rajzolni kezdjen.

6./ Vallás helyett drog? – 1. rész

A két világháború alapvetően megváltoztatta az emberek egyházhoz való viszonyát. Sokak vallásos hitét megrendítették a háborúk borzalmai. Egyre többen lettek, akik nem a vallásokban, hanem a drogokban vagy a pszichológusnál reméltek választ a kérdéseikre. Ezt a gondolkodásbeli váltást írja le a cikksorozat első része.

7./ Vallás helyett drog? – 2. rész

Miben, hogyan segíthet a gyónás, és miben segít a pszichoterápia? A gyónás és a pszichoterápia kiegészítheti egymást? Ezek a fő kérdések, amelyekkel a második világháború után szembetalálták magukat az egyházak. Közben mind a különböző vallások egyházi képviselőinek, mind a pszichológusoknak reagálniuk kellett az egyre gyakoribb, sőt idővel néhány országban legálissá váló kábítószer-használatra. Megindultak az első kísérletek, amelyek szabályozott keretek között vizsgálták a kábítószerek hatását a kísérleti alanyokra.

8./ Vallás helyett drog? – 3. rész

A cikksorozat harmadik része tovább elemzi a drogoknak az egyénre és a kisebb közösségekre kifejtett hatását. Nemcsak a drogok hatására kialakult vallásos hallucinációk mibenlétét vizsgálja, hanem arra is kitér, hogyan válhattak a drogok a művészi inspiráció forrásává. Több példát is említ, amelyben egyértelműen kimutatható, hogy a megszülető remekmű drog hatása alatt készült.

9./ A rejtélyes zseni – 1. rész

Mikor született Shakespeare? Mi mindent tanult az iskolában, hova járt iskolába? Mi lehetett a kedvenc olvasmánya? Ezt mind-mind megtudhatjuk a cikksorozat első részéből!

10./ A rejtélyes zseni – 2. rész

Milyen volt Shakespeare házassága? Boldog volt vagy – ahogyan a cikkben idézett életrajzírója állítja – „zűrös”? Mit tudunk a szexuális életéről? Miből gazdagodott meg? Mindez kiderül, ha figyelmesen olvassuk a cikksorozat második részét is.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

          a cikk címét (többrészes esetén számozva),

          az újság nevét,

          a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

          lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Minden felolvasónknak és olvasónknak kellemes húsvétot kívánunk!

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére