Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. február 27.

Cikkajánló

1./ Van tőkéjük hozzá

Az Európai Bizottság támogatásával létrejött Széchenyi Tőkebefektetési alap azokat a kis- és középvállalkozásokat támogatja, amelyek többéves szakmai múltra tekintenek vissza, 25 és 250 millió forintnyi tőkeemelésre lenne szükségük, és egy területre vagy iparágra koncentrálva képzelik el fejlődésüket. A cikk a befektetési alap megalakulásáról és működéséről számol be, de azt is megtudhatjuk, milyenek is a kreatív iparágak. Ha elgondolkozunk azon, hogyan és milyen területeken lehet az összeghatárokon belül fejleszteni, már látjuk is, hogy nemcsak egy „száraz gazdasági” témáról van szó, hanem ösztönzésként is felfoghatjuk fejtörésre, mit és hogyan fejlesztenénk cégünkön, munkahelyünkön belül. Javasoljuk, hogy a kipattant ötletekkel mindenki szerezzen örömöt a főnökének, munkatársainak!

2./ Gázlángon ég Ukrajna

Naponta halljuk a hírekben, mi történik Ukrajnában. Annak jár utána a cikk, mi is van az események hátterében. Lehet, hogy a gázvita, az oroszoktól való függés jelenti a legnagyobb problémát? Vagy inkább az a riasztó, ahogyan Oroszország és az Európai Unió is „harcol” Ukrajnáért? Több kérdést is felvet a cikk, elgondolkoztató válaszlehetőségeket felkínálva.

3./ Coming out – mit is jelent a kifejezés coming out?

Egyre többször halljuk a coming out kifejezést. Vannak, akik értetlenkednek, mások nevetgélnek, megint mások felháborodnak már a szófordulattól is, mert azt sejtik, hogy ami mögötte van, az valami „nem jó, nem rendes”. Mi is a coming out? Az azonos neműek iránti szerelem felvállalása. Igen ám, de mi minden történik, mire az ember eljut a coming outig, és mi jön utána? Hosszú családi viták, helykeresés, sok barát elvesztése? Ez főleg azon múlik, hogy a családtagok, barátok tudnak-e természetesen viselkedni, megértik-e, hogy a másik éppúgy szerelmes, mint ők. A legegyszerűbben és a legtermészetesebben talán a cikkben idézett egyik színésznő kisfia áll a kérdéshez, aki azt mondja, hogy a szerelem mindenképpen szerelem, akár lányt, akár fiút szeret az ember.

4./ Földön járó angyalok

Kik is ők? István, aki mikuláskodik, Réka néni, aki péksüteményt visz esténként a nehezen élő családoknak, vagy a lányok, akik táblával állnak az utcán, és mindenkit megölelnek, aki csak szeretné. Sok lehet az angyal körülöttünk, nem is gondolnánk mennyi. Pedig biztosan nekik is vannak rossz napjaik, apró bosszúságaik, nekik is szükségük lehet olykor angyalokra.

5./ Mindenki jó valamiben

Az lenne az iskola egyik legfontosabb feladata, hogy csökkentse a különböző hátterű gyerekek közti negatív értelemben vett különbséget, segítse a felzárkózást. A magyar iskolarendszer sokak szerint nem ilyen. Hányan vannak, akiknek az iskola elején elmegy a kedvük a tanulástól, és esélyük sem lesz, hogy felnőttként a szüleikénél jobb munkát találjanak, egyáltalán munkát találjanak. Mit lehet tenni ahhoz, hogy az iskola a nehezebben és a könnyebben tanulóknak is érdekes hely maradjon? Ehhez kell egy jó oktatási program. Van ilyen. Milyen is ez? Ezt mutatja be a háromrészes cikk.

6./ Mindenki jó valamiben – 2. rész

„Szeretek okosnak lenni, mert okosnak lenni jó.” – mondja az egyik hejőkeresztúri gyerek abban az iskolában, ahol alkalmazzák az oktatási programot, amely szerint mindenki jó valamiben. Igen-igen, de hogy is lesz okos az ember, ha nem szeret írni-olvasni, számolni? Úgy, hogy a tanára segít megtalálni azt, amiben jó. Nagy odafigyelést igényel a tanártól, hogy egy-egy szófoszlány alapján észrevegye, mit tesz hozzá egy-egy gyerek a csoport munkájához. Nemcsak a gyerekek, de a szülők is hozzáadnak valamit a gyerekcsoportok munkájához; azzal, hogy elmondják, mit dolgoznak, megmutatják, hogyan kell kosarat fonni, zenélni, a gyerekek pedig rácsodálkoznak, mennyi mindent lehet tanulni, mennyi mindenben lehet jónak lenni.

7./ Mindenki jó valamiben – 3. rész

Mi mindenben lehet jó az ember a szó szoros értelmében vett tanuláson kívül? Ez az, amit a gyerekeknek és a tanároknak közösen meg kell találniuk. A különleges figyelés, a hagyományos iskolai oktatástól eltérő feladatok külön felkészülést igényelnek a tanártól. Fontos azt is belátni, hogy nem minden feladatot lehet új módszerekkel vagy csoportban feldolgozni, figyelni kell a helyes arányokra.

8./ Hazudós játék a neten

Miért írnak sokan meghökkentő dolgokat magukról a Facebookon? Ki akarnak törni a hétköznapokból? Azt akarják, hogy figyeljenek rájuk, vagy csak egyszerűbben jobbnak, másnak szeretnének látszani, mint amilyenek? Mi lehet ezeknek a sokszor csak viccesnek tűnő kiírásoknak a következménye? Ezen is elgondolkoztat a cikk.

9./ Más vagyok

Egy volt lelkész mesél arról, hogyan jutott el odáig, hogy fel tudja vállalni azt, hogy meleg. Összeegyeztethető a hit és az, hogy valaki meleg? Kincses Marcell példája azt mutatja, igen; még akkor is, ha az egyház keretein belül erre nincs lehetőség.

10./ Introvertáltak forradalma

Szabad ma egyáltalán befelé fordulónak lenni? Nem maradunk le valami fontos dologról, ha nem társasági összejövetelekre járunk, nem beszélünk, viccelődünk állandóan, hanem olvasunk, vagy csak sétálunk, elmerengünk? Nem, biztosan nem, csak meg kell találni azt a munkát és azokat az élethelyzeteket, amelyekben az introvertáltság előny. Persze az is kell, hogy hagyják, hagyjuk a másikat introvertáltnak lenni akkor is, ha mi nem vagyunk azok.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére