Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. április 16.

Hírek, felhívások

A Pszinapszison járt a Lapról hangra csapata

Április 4-én a Budapesti Pszichológiai Napokon vendégeskedtünk. Csapatunk két tagja, Kriszti és István az elsők között érkezett meg a civil szervezeteknek kijelölt emeletre. Igazi öröm volt, hogy miközben a többiek még éppen csak letáboroztak, hozzánk már érkezett is az első vendég.

Klára az LH hírleveléből értesült a rendezvényről. Miután megoldottuk a technikai problémát, amellyel hozzánk fordult, a felolvasásról, az olvasók érdeklődéséről, igényeiről beszélgettünk. Ő volt az első, aki kipróbálta a szemüvegeket, amelyek segítségével rövid időre megtapasztalhatták a vendégeink, mit lát az, aki rosszul lát. Érzékenységgel, a különböző nehézségekre odafigyelve csinálta végig Klára a „szemüvegpróbákat”. Azzal váltunk el tőle, hogy hamarosan nekilendül a felolvasásnak.

A délután során többen is felkerestek bennünket. Voltak, akik leendő olvasó, mások pedig felolvasóként tették fel kérdéseiket, vetettek fel szempontokat az oldal tartalmának színesítéséhez. Előadásunkon a tavalyinál is többen voltak. Nem is a szó hagyományos értelmében vett előadás volt ez, hanem egy jó beszélgetés – remélhetőleg – a leendő olvasóinkkal.

Köszönjük az érdeklődést azoknak a látogatóknak, akik akár olvasó- akár felolvasóként megkerestek minket, a szervezőknek pedig a részvételi lehetőséget. A jövő évi Pszinapszisra is készülünk, persze addig még számos rendezvényen szeretnénk találkozni a Lapról hangra közösség már meglévő tagjaival és a hozzánk csatlakozókkal.

Kérjük, támogassa adója 1%-ának felajánlásával az „Informatika a látássérültekért” Alapítványt!

Adója 1%-ának felajánlásával Ön is sokat tehet azért, hogy alapítványunk az eddig támogatott több, mint 2000 vak és gyengénlátó ember után újabb látássérültek számára adományozhasson képernyőolvasó és –nagyító programot, számítógépet, digitális diktafont és más, a mindennapokat megkönnyítő eszközöket. Négy 1%-os felajánlásból egy látássérült ember használt számítógéphez, 12 felajánlásból pedig képernyő nagyító szoftverhez juthat. A Lapról hangra oldal olvasóinak többsége az adójuk 1%-át és (vagy) egyéb adományozási forrást felajánló, nagylelkű támogatóink jóvoltából juthatott ahhoz a szoftverhez, amelynek segítségével kiválasztja a Lapról hangra oldalon az őt érdeklő cikkeket, és elküldi a hozzájuk kapcsolódó megjegyzéseit, a felolvasóknak szóló köszönetnyilvánításait.

Kérjük, amennyiben lehetősége van rá, segítsen adója 1%-ának az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány javára történő felajánlásával abban, hogy minél több vak és gyengénlátó ember számára legyen elérhető a speciális szoftverek révén a számítógépes ügyintézés, álláskeresés, tanulás, kapcsolattartás a barátokkal, és végül, de nem utolsó sorban, a Lapról hangra oldalon található cikkek meghallgatása. Minden 1%-os felajánlás abban segít, hogy közösen láthatóvá tegyük a világot.

Cikkajánló

1./ Panda-szindróma

Mi a közös az emberekben és a pandákban? Az, hogy egyre inkább csökken a párjuk iránti vonzalmuk. A cikkben megszólalók őszintén beszélnek arról, hogyan élték meg saját vagy társuk szexuális érdeklődésének csökkenését. Feltűnő, hogy elsősorban nők osztották meg ezzel kapcsolatban a tapasztalataikat, praktikáikat, kudarcaikat. Miért is? Azért, mert a férfiak nem beszélnek róla szívesen? Vagy azért, mert még mindig nagyon kevés férfi vállal részt a háztartási munkából, így nem segít a vele élő nőnek abban, hogy egy fárasztó nap után legyen kedve a szexhez? Nemcsak kérdéseket tesz fel a cikk, hanem tanácsokat is megfogalmaz. A lényeg, hogy eléggé kritikusan, önkritikusan és nyitottan olvassuk.

2./ Zarándokok nyomában

Mi mindent adhat az embernek egy zarándoklat? Azoknak, akik valamilyen valláshoz kötődnek, egy intenzíven megélhető élményt, a kapocs megerősödését a hitrendszerükhöz, elmélyülést, önismeretet. Azoknak, akik nem vallásosak, elcsendesedést, magukra, magukba figyelést. Sokszor évekkel később érti meg a zarándok, mit tanult egy útból. Személyes zarándoklatélményeket mond el ez a cikk részletesen, elevenen, a megtapasztaltakat olyan élénken visszaadva, mintha nemrég történtek volna.

3./ Színezd újra 20, 30, 40 évesen az életed!

A veszteségeket, testi-lelki fájdalmakat tekinthetjük figyelmeztető jelnek is, nemcsak katasztrófának. Ha egy negatív változás áll be az életünkben, az azt jelentheti, hogy itt az ideje a változtatásnak. Annak, hogy új célokat keressünk, hogy felfedezzük, mennyi lehetőség van körülöttünk. A cikkben megszólaló emberek egy-egy példáját jelentik annak, hogy nemcsak közhely a minden rosszban van valami jó mondás, hanem valóságos életstratégia is lehet. Persze nem mindenkinek, és nyilván nem szükségszerűek a sikertörténetek, a nagy felállások a kudarc után. A lényeg talán az, hogy legalább megpróbálhatunk változtatni azon, ami már nem jó, ami már nem élhető örömmel.

4./ Tavasz a színek hullámain

Milyen lesz a divat ezen a nyáron? Színes, csíkos, virágos, pettyes, merész, szokatlan, bizarr! Szóval mindenki forgassa fel a ruhásszekrényét, és bátran vegye elő az össze nem illő ruhákat! Jó, azért nem árt tükörbe nézni, mielőtt kimennénk az utcára, de a lényeg, hogy merjünk kísérletezni!

5./ Orvosi jelnyelvképzés

Kellemetlen, kínos, szomorú, ha egy orvos nem tud kommunikálni a siket betegével. Pécsen megindult egy kezdeményezés annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő. Jelnyelvi képzést indítottak orvostan-hallgatóknak, amelyre hatalmas volt az érdeklődés. A cikkből megtudhatjuk, mi minden történik mostanában Pécsen annak érdekében, hogy a jelnyelv ismert, érthető, használható legyen mindenki számára.

6./ Merd néha ezt is mondani: nem

Mindig könnyebb igent mondani, mint nemet. A nemek elbizonytalanítanak, feszültséghez, konfliktushoz vezetnek. Sokszor mégis nemet kellene mondanunk azért, hogy elégedettek, nyugodtak, mások és magunk számára hitelesek lehessünk. Gondolkozzunk el, hány olyan helyzet adódott ma, amikor nemet szerettünk volna mondani, mégsem tettük. Aztán olvassuk el a cikket, hogy tanácsot kapjunk ahhoz, mikor, miért és hogyan mondjunk úgy nemet, hogy az ne bántó, hanem mindkét fél számára előremozdító legyen.

7./ Nem akarooooom!

Hogyan vészelhető át a dackorszak a legjobban a gyerek és a szülő számára? Akkor, ha bizonyos határok között hagyjuk a gyereket önállósodni, és ha mindig pontosan kijelöljük a határokat. Arról olvashatunk ebben a cikkben, mit tegyünk, ha itt a „Nem akarooooom!”-időszak.

8./ A hiperaktivitás segélykiáltás

Napjainkban egyre többször halljuk, hogy sok a hiperaktív gyerek. Ez azt jelenti, hogy régebben kevesebb volt, vagy azt, hogy most jobban odafigyelnek a tünetekre? Talán jobban, de ahogyan az interjúból kiderül, még mindig nem eléggé. Sok szakember nem azonosítja a hiperaktivitást, és nem egy esetben csak gyógyszerrel kezelik, pedig nemcsak gyógyszer, hanem odafigyelés, megértés is kell a hatékony kezeléshez.

9./  Veszélyes kattintások

Mit tesznek a jogvédők, hogy ne tölthessünk le illegálisan filmeket, zenéket? Mit tudnak azok, akik lehetővé teszik a jogszabályokba ütköző letöltéseket, és mit csinálunk mi, amikor letöltünk valamit, amit „nem lenne szabad”? Ahhoz ad tanácsokat a cikk, hogyan legyünk tudatosabbak, hogyan kerüljük el a „veszélyes kattintásokat”.

10./  Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója

Kíváncsiságkeltő ajánló ez a rövid írás emberekről, irodalomról, tudományos megközelítésről, korszellemről, nyitottságról. Aki elolvassa, biztosan nem nyugszik addig, amíg meg nem ismeri a bemutatott művet.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Minden felolvasónknak és olvasónknak kellemes húsvétot kívánunk!

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére