Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. augusztus 1.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ A rokonom a főnököm

Mik lehetnek egy családi vállalkozás buktatói és örömei? Másképpen dolgozunk, ha férjünk, feleségünk vagy a testvérünk a főnökünk? Mennyire választhatóak szét a munkahelyi és a személyes konfliktusok a családi vállalkozásokban? Három történetet olvashatunk ebben az interjúban. A szereplők őszintén beszélnek a családi vállalkozás előnyeiről és hátrányairól is.

2./ Viccplacc

Aki akar egy nagyot nevetni, vagy nevetni és ámulni, mennyi lehetőség rejlik a szójátékokban és a helyzetkomikumokban, az ne hagyja ki a Viccplacc legújabb részét!

3./ Az első magyar állami árvaház

1763-ban Mária Terézia Tallóson megalapította az első királyi magyar árvaházat. Hogyan működött az árvaház? Milyen gyerekek kaptak ott elhelyezést? Melyek lehetnek az intézmény mai utódai? Az árvaházat bemutató emlékkonferenciáról készült összefoglalóban választ kaphat ezekre a kérdésekre az olvasó.

4./ Fesztivál

A nyár a fesztiválok, a kikapcsolódás, a pihenés ideje, vagy legalábbis az kellene, hogy legyen. Rajtunk múlik, hogy ki tudunk-e kapcsolódni, ahogyan a cikkíró fogalmaz, „Off”-üzemmódba tudunk-e váltani a nyári pihenés, például egy fesztiválra történő ellátogatás alatt.

5./ Nőügy

Mik azok a tipikus női foglalkozások? Vannak-e egyáltalán ma még jellegzetesen női szakmák, vagy már bárhol, bármit dolgozhatnak nők? A cikkíró rácsodálkozik, hogy az élet különböző területein nők dolgoznak, sőt nők kerülnek vezető szerepbe. A záró kérdésnél el ne felejtsük, hogy a cikket férfi írta. Ezt fontos szem előtt tartani, akár egyetértünk az állításaival, akár nem. Vajon hogyan mondaná el ugyanezt egy nő?

6./ Új szolgáltatással a betegekért

A cikkben egy, betegszállítással foglalkozó házaspár beszél arról, miért választotta ezt a hivatást, és kiknek tud segíteni, milyen helyzetekben jelenthet könnyebbséget az általuk nyújtott szolgáltatás.

7./ Nyakfájást okozhat az okostelefon

Nem véletlen, hogy az okostelefont vagy táblagépet használóknak sokszor fáj a nyaka, és úgy érzik, szinte lehúzza őket a fejük. Arról számol be ez a rövid írás, hogy milyen tartás okozza az okostelefont használók gyakori nyakfájását.

8./ Féltékenység – a szeretet vagy az önzés jele?

Hány meg hány alkalommal vagyunk féltékenyek! Féltékenyek lehetünk a testvérünkre, a legjobb barátunkra, a szerelmünkre. Amellett, hogy maga a féltékenység nem jó érzés, mégis segíthet, hogy árnyaltabban lássuk a történéseket magunk körül, és arra ösztönözhet, hogy jobbak legyünk. Hogyan is? Erről mesélnek az interjúban megkérdezettek.

9./ Függő játszma – olvasói levél

Divatos fogalom a társfüggőség. Vajon tényleg társfüggőségben él az olvasói levél írója, vagy- ahogyan a válaszadó is megjegyzi -, csak testileg vonzódik a férfihez, akivel él. Mit is kellene tennie? Ki mit tenne az ő helyében?

10./ Messzi történet

Hol is történt, mikor is? Egyszer volt, hol nem volt, valahol északon, mondjuk Norvégiában, volt egy kis falu, amelynek az összes lakója megtanulta a jelnyelvet egy siket kisfiú kedvéért. Miről is szól ez a történet? Egy közösségről? Egy kisfiúról? Egy emberi gesztusról? A kisebbség és a többség, a „megtanulom a nyelvedet, hogy megismerhesselek” igényéről? Talán tényleg „messzi történetnek tűnik innen, Közép-Európából”, pedig nem is kellene, nem szabadna, hogy annyira „messzi” legyen.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére