Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2018. július 5.

Túl az ellentéteken? – A nehezen járható középút

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy a politikai ellentétekkel átitatott hétköznapokban nem vagyunk hajlandóak a másik véleményének meghallgatására, a mindenki számára elfogadható középút keresésére. A cikkíró felvázolja a mai közgondolkodásban leginkább meglévő ellentéteket, hozzáfűzi saját, sokszor korántsem egyértelmű véleményét. Ahogyan az írás vége felé közeledünk, egyre jobban kételkedünk a műfaj tekintetében. Mi is ez az eszmefuttatás? Egy okos áttekintés a ma, Magyarországon uralkodó gondolatbeli sokféleségről? Vagy inkább egy olyan írás, ahol a szerzőt is megtévesztette a sok, jártasságot sugalló szakkifejezés, de ő is bizonytalan, hogy mit is szeretne körülírni, és hogyan kapcsolódik egyik gondolata a másikhoz? Vagy esetleg egy politikai elemzés paródiájával állunk szemben? Mindenki döntse el maga!

Naptárlapok – az utolsó betyár halála

A betyárok életét egyfajta romantika, nyugodtan mondhatjuk, betyárromantika lengi körül. Ha rájuk gondolunk, szinte látjuk őket magunk előtt, ahogyan menekülnek a zsandárok elől, kifosztják a gazdagokat, hogy segíthessenek a szegényeken. Az igazság megtántoríthatatlan harcosainak szeretjük hinni őket. Úgy gondolunk rájuk, mint a 19. század szuperhőseire. Tényleg olyanok voltak, mint amilyen kép él róluk még ma is a köztudatban? Most az utolsó betyár életéről olvashatunk. Tekinthetjük az életútját úgy, hogy minden fontos esemény összesűrűsödik benne, ami csak megtörténhet egy betyárral. Gondolhatunk úgy Savanyú Jóskára, mint egy olyan emberre, aki nem találja a helyét a világban, és állandóan rossz dolgokba keveredik. Nézhetünk rá úgy is, mint egy visszaeső bűnözőre. Ki is ő, milyenek voltak azok a körülmények, amelyek között sok, a társadalom peremén élő ember mozgott, ezt mind megsejthetjük ebből a cikkből.

Naptárlapok – kések az asztalnál

Mióta eszünk késsel-villával? Hogyan ettek a kés-villa használata előtt. Bizony, tőrrel. A kés okos, bíborosi megfontolásra váltotta fel a tőrt. Miért is? Azért, mert nem tett jót a főúri társaságokban senkinek, ha a sok ital elfogyasztása után kéznél voltak a hegyes tőrök. Mindenki épségét biztosította, hogy áttértek a kevésbé éles késekre. Azt, hogy pontosan hogyan és mikor is történt ez, megtudhatják ebből a cikkből.

A dús hajkorona titka

Nyáron sokat van baráti társaságban, strandol, sétál, és azt szeretné, hogy mindenki megcsodálja a haját? Ha ez minden vágya, akkor jó helyen jár nálunk. Most megtudhat mindent ahhoz, hogyan szüntetheti meg a zsíros, töredezett hajat. A tanácsok nemcsak arra terjednek ki, hogy milyen hajkefét vagy hajszárítót érdemes használni, hanem a hajmosás minden lépéséhez kaphat egy-egy okos ötletet.

Az oroszlán bajsza

A tanmesék mindig, mindenkinek fogódzót jelentenek. Melyik édesanya nem töpreng azon, hogy hogyan is lehetne belőle jó anya? Akkor még nehezebb a helyzet, amikor két ember úgy szeret egymásba, hogy mindkét félnek, vagy akár az egyiknek is, vannak gyerekei egy előző házasságból. Ez a mese ahhoz ad útbaigazítást, hogyan legyünk bátrak, kitartóak, türelmesek ahhoz, hogy meg tudjuk teremteni azt az összhangot az új családban, amelyre mindenki vágyik, csak nehezen jut el hozzá. Hogyan segíthet ebben az oroszlán bajsza? Mindent azért nem árulunk el. Aki kíváncsi lett, hallgassa meg ezt a tanmesét!

Sebők Erika, ápolónő, blogot ír a betegápolásról

Azt mindenki tudja, milyen nehéz körülmények között, és sokszor mennyire kevés pénzért dolgoznak a kórházi ápolók. Arról viszont szinte egyáltalán nem hallunk, hogyan telik egy napjuk. Sokszor csodálják őket a betegek, hálával, szeretettel veszik őket körül. Az sem ritka, amikor egy elkeseredett beteg, aki az állapota miatt türelmetlen, haragját, tehetetlen dühét az ápolón tölti ki. Mi mégis az, ami erőt ad az ápolóknak a napi munkához, ahhoz, hogy elviseljék, enyhítsék a fájdalmat? Hogyan lehet úgy közvetlen ápoló-beteg kapcsolatot kialakítani, hogy az ápoló, habár minden segítséget megad, ne vonódjon be túlságosan a beteg életébe. Ezekről ír Sebők Erika, aki évtizedek óta dolgozik ápolóként.

Párterápia

Hogyan, mitől tartanak egyes kapcsolatok, házasságok évtizedekig, és más kapcsolatoknak miért van hónapok alatt vége? Van-e titka a boldog házasságnak, a kiegyensúlyozott kapcsolatoknak? Melyek azok a tényezők, amelyek összetartanak két embert, amelyek segítenek túllendülni a válságokon? Először egy, filmből vett jelenetsorozat segítségével törhetjük ezen a fejünket, majd előlép a pszichológus, aki mond néhány általános érvényű, és emiatt valószínűleg sokak számára hasznos tanácsot.

A bátor és az őszinte – Hosszú Katinka és édesanyja

Hosszú Katinkáról mostanában a válása kapcsán hallani a hírekben. Ez a cikk az úszónak az édesanyjához fűződő kapcsolatát mutatja be egy kettős interjúban. Megtudhatjuk, milyen volt Katinka kamasz-, majd egyre sikeresebb úszóként. Arról is hallunk, hogyan élte meg ő a sikereket, és hogyan reagáltak lányuk eredményeire a szülők. Egy vidám és őszinte kettős portré ez a cikk, érdemes meghallgatni.

Ez tényleg nagyon vicces

Igen, ez tényleg az. Ki találták már, hogy mi jön most? Nagy-nagy nevetések. Mindenki foghatja az oldalát, készítheti a zsebkendőjét, elraktározhatja a most hallható vicceket a memóriájában, hogy elmesélhesse ezeket a legközelebbi grillezéskor vagy a strandon. Hallgassa meg akkor is ezt a viccválogatást, ha kifejezetten rossz hangulatban van, hátha mégis nevetésre fakad. Akkor pedig főleg, ha egyébként is majd kicsattan a jókedvtől. Ha nem tetszenek a viccek, az sem baj, legalább kísérletet tett arra, hogy pár percet viccekkel, és ne bosszankodással töltsön a napból.

Görög Zita

Görög Zita beszél a családjáról, gyerekekről, babavárásról, a hétköznapokról. Eloszlatja azokat a tévhiteket, amelyek a modellekről élnek a köztudatban. Úgy mesél, mintha csak az olvasó mellett ülne egy kávézás közben.

Jó cikkhallgatást, érdekes beszélgetéseket kívánunk a hallottakról.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére