Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2017. február 2.

A boldog párkapcsolat titka

Ön úgy érzi, boldog párkapcsolatban él, ahogy mondani szokták, megtalálta a „másik felét”? Vagy vannak helyzetek, érzések, amelyeken szívesen változtatna, konfliktusok, amelyeket nem beszéltek meg egészen? Kíváncsi rá, mitől boldog egy párkapcsolat, hogy élik a hétköznapjaikat azok, akik azt mondják, boldogok? Nehogy azt higgye, hogy ők nem vitáznak! Lehet, hogy az is a titka a boldog párkapcsolatnak, hogy merjünk vitázni, haragudni a másikra, tányért törni, aztán pedig tudjunk megbocsátani, és a megbocsátás kérését elfogadni? Most megtudhat néhány „titkot”, amelytől talán minden párkapcsolat egy picit kiegyensúlyozottabb, biztosabb lehet.

A feleségem ugyanolyan szigorú velem, mint másokkal

Lux Ádám mesél legújabb szerepéről, arról, hogyan is viszonyul ehhez a kiszámíthatatlan karakterhez a Barátok közt-ben. A beszélgetés során érinti többi aktuális darabját is, szívesen mesél arról, melyik darabot és melyik szerepet miért szereti. A magánélete is szóba kerül. Annak, hogy a felesége szinkronrendező, az előnyös oldalát látja a mindennapokban. Olyan ember a felesége, aki tisztában van a színészek nehezen szervezhető életével (próbák, változó időbeosztás), viszont nem színész, tehát nem vetélytársai egymásnak. Milyen előnyökkel, hátrányokkal, vicces helyzetekkel jár még, ha egy színész-szinkronrendező házaspár éli együtt az életét? Ezt mind megsejthetjük, ha meghallgatjuk a Lux Ádámmal készült beszélgetést.

A leventék

A cikk áttekintést ad az első világháború után alapított, 1945-ig működő leventeintézményről. E tárgyilagos bemutatásból megtudhatjuk, kik voltak a leventék, mi volt a leventemozgalom célja, milyen foglalkozásokon vettek részt a fiatalok. Felvillantja a bemutatásuk a lányok helyét, szerepét a mozgalomban, valamint az egyházak és a leventemozgalom közötti kezdeti feszültségről sem szabad megfeledkezni. A leventeintézmény bemutatása segíthet bennünket a két világháború közötti társadalmi légkör megismerésében, a számos konfliktus, feszültség, helykeresés megismerésében a Trianon utáni Magyarországon.

Édes gyógyszer

Ön is szeret mézes kenyeret majszolni, mézzel édesített teát, kakaót kortyolgatni? Persze! Ki ne szeretné! Most gyakorlatias okokat is hallhat arról, mire jó a méz, tehát nem kell azzal megelégednie, hogy „finom, és kész". Utánajárhat, milyen gyógymódoknál, milyen betegségek ellen segít a méz. Azzal kapcsolatban is tanácsot kaphat, miről ismeri fel a magyar termelői mézet, végül pedig egy hasznos receptet is talál, amelyet különösen a mostani, megfázásos időszakban érdemes kipróbálni.

Elmondani vagy elhallgatni

A női olvasóinkhoz szól ez a kérdés elsősorban: Ön mit tenne, ha egyik barátnője férjét egy másik nővel látná? Azonnal értesítené erről a barátnőt? Várna, hogy látja-e a barátnő férjét és a másik nőt többször is együtt? Elhallgatná a dolgot, mert nem biztos semmiben, és nem akar fájdalmat, csalódást okozni a barátnőjének, aki azt hiszi önmagáról, hogy boldog házasságban él? Mi is a helyes magatartás egy helyzetben, amikor nem lehet egészen biztos benne, milyen viszony van a barátnője férje és az idegen nő között? Lehet, hogy csak kollégák, vagy valami egészen másról van szó, ami felülírhatja, sőt már felül is írta az egész házasságot? Van-e ilyenkor jó megoldás? Ön mit várna el hasonló helyzetben egy barátnőjétől? Érdemes meghallgatni, mit javasol az életvezetési tanácsadó.

Én az életbe vagyok szerelmes

Tordai Teri mesél életéről, nagy döntéseiről, szerepeiről, arról, hogyan szeret élni. Találóan fogalmazza meg, hogy mi a különbség akkor, amikor az ember királynőt játszik, és akkor, amikor színésznőként királynői magaslatra emelik. Talán nem is olyan jó királynői magaslatokban élni, mint sokan gondolják, a legjobb csak úgy, „Teri módra". Most mindenki ízelítőt kaphat belőle, milyen is ez a „Teri módra" élés.

Egyedülálló anya társat keres

Sokan panaszkodnak arról, hogy nem könnyű egyedülálló anyukaként társat találni. Vajon miért nem tudják elfogadni a férfiak, ha a leendő partnernek már van gyereke? Attól félnek, hogy rájuk kevesebb idő jut, vagy nem akarják vállalni a gyerekneveléssel járó felelősséget? Mi a helyzet a jól képzett, magas beosztásban dolgozó, egyedülálló nőkkel? Miért van az, hogy ők hasonló elutasítással találkoznak, mint a kisgyerekes anyukák? Egy anyuka és egy egyedülálló, jogászként dolgozó fiatal nő osztja meg társkeresési tapasztalatait az olvasókkal. A végén meghallgathatjuk az életvezetési tanácsadó véleményét is.

Ernelláék Farkaséknál

Látta már ezt a filmet? Ha igen, akkor ez a cikk arra ösztönözheti, hogy átgondolja újra a látottakat. Ha nem, akkor talán kedvet kap ahhoz, hogy megnézze. Mi teszi szerethetővé ezt a filmet? A cikkíró szerint talán az egyetemes jellege. Az, hogy bárhol történhetne. Elhisszük, hogy egy közép-európai környezetben játszódik, de a színhelyt adó lakás lehetne éppen Londonban vagy New York-ban is. A szereplők lehetnének Önök is, mi is. Talán ez az a mozzanat, az „én is lehetnék" megélése, ami nem hagyja nyugodni a nézőt, amíg át nem gondolt minden átgondolni-megérteni valót. Persze ha tényleg mindent meg kell érteni, talán nem is kell. Elég, ha nézünk, figyelünk, és egy-egy szereplőnek a bőrébe bújunk.

A vízről nézve mindig sokkal szebb a világ

Kozák Danuta mesél arról, hogyan élte meg az olimpiai győzelmeket, és milyenek néhány hónappal később az emlékek a győzelemről. Érdekes gondolatai vannak az emlékezés természetéről, arról, ahogyan lassan leülepednek az emlékek. Szóba kerül az is, mitől működhet jól, ha az ember edzője egyben az élettársa is. Sok apró, személyes dolgot is megtudhatunk Danutáról és a mindennapjairól ebből az interjúból.

A szépség mindenkié!

Egy divatbemutató előtti utolsó pillanatokba csöppenünk? Kik is a modellek? Fiatal, csinos lányok és helyes vakvezető kutyusaik. Ez a divatbemutató a szereplők miatt igencsak különleges, hiszen az első vakvezető kutyás divatbemutatóról van szó. Bepillanthatunk a kulisszatitkokba, megtudjuk, ki milyen ruhát választott, és miért is éppen az a ruha áll neki jól. Ami sokaknak érdekessé teszi ezt a cikket, az az, hogy a divat kapcsán megkerülhetetlen a kérdés, milyen is a látássérültek színfogalma, és fontos üzenete lehet ennek a cikknek, hogy a nők elsősorban nők, nem látássérültek. Melyik nőt ne bűvölné el a sok szép ruha, kiegészítő, hát még ha fel is próbálhatja azokat, és a neki leginkább testhez állóban fel is léphet? A kutyusok pedig ott vannak elmaradhatatlan kísérőkként a gazdival, hogy is lehetne másképp?

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére