Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép nyerteseinkről: Bonta László

Bonta László Miskolcon élő informatikus és gyógypedagógiai asszisztens. Mivel előző munkahelyén, egy nemrég megszűnt rehabilitációs központban többek között vak és gyengénlátó emberek informatika oktatásával is foglalkozott, több szemszögből is be tud számolni a képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek használatáról. Informatikusként figyelemmel kíséri a JAWS és MAGic programok újabb verzióit, és napi szintű számítógép-használóként is nyitott az újdonságok iránt.

„Mindig keresem a látássérült emberek életvitelét segítő új segédeszközöket. Ennél fogva a JAWS segítségével több weboldalt olvasok angolul és magyarul például a mobiltelefonokról, és hogy hogyan lehet őket magyar nyelven megszólaltatni, és minél kényelmesebbé tenni a használatukat a látássérült emberek számára. Törekszem arra, hogy munkalehetőséget tudjak teremteni a számukra, ehhez is használom a JAWS-t, sok anyagot olvastatok el vele, naponta több órát töltök internetezéssel.”

László szabadidejében szívesen sétál, kirándul, úszni jár. A JAWS a szabadidős tevékenységek terén, a kirándulás helyszínének kiválasztásában, egy-egy útvonal megtervezésében is nagy könnyebbséget jelent a számára.

„A JAWS szoftver segít a mindennapi tevékenységekben, például a közlekedésben, mert a segítségével otthon a honlapokon megtervezhetem az útvonalakat, és ezt a JAWS felolvassa nekem. Megnézhetem, hogy mikor jön a buszom, mikor indul a vonat, és mikor érkezem majd meg a kívánt úticélhoz.”

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szoftveradományozási pályázatáról a JAWS felhasználóinak szóló levelezőlistán, majd más fórumokon keresztül is értesült. Habár az új verzióval kapcsolatban egyértelműen pozitívak a tapasztalatai, megjegyzi, hogy a JAWS 11-el sem lehet sajnos megoldani, hogy internetes oldalakról csak egyes kijelölt részeket nyomtassunk ki. Hozzáteszi még, hogy ilyenkor egy körülményesebb megoldást kell választani, az adott részek Word-dokumentumba áttéve válnak nyomtathatóvá. Pozitív tapasztalatait a következőképpen összegzi:

„Nagyon jól használható, sok hibát kijavítottak benne. Ami elsőre feltűnt, hogy megjelent egy új funkció benne, a tandem szolgáltatás. Ez nagyon hasznos, a segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a másik ember számítógépét távvezéreljük, így távolról tudunk neki segíteni, természetesen az illető beleegyezésével. Azt hiszem, ez egy hatalmas előrelépés a JAWS-ban, mivel más szoftverek, melyek ezt a funkciót tudják, JAWS képernyőolvasó programmal nem, vagy csak nagyon nehezen használhatók.”

László jól ismeri a JAWS nyújtotta lehetőségeket, és nemcsak használja azokat, hanem ötletei is vannak a szoftver fejlesztésével kapcsolatban. Hangsúlyozza, hogy nagy segítség lenne a matematikát, informatikát tanuló vagy az ezeken a szakterületeken dolgozó vak és gyengénlátó szakemberek számára, hogyha a JAWS felolvasná a matematikai jeleket, ábrákat, és kezelni tudná azokat az internetes oldalakat, amelyeken egy képmezőben jelenik meg egy-egy szó vagy betűkód. Távlati céljaiban is fontos szerepet játszik a JAWS, hiszen e program segítségével tervezi a továbbtanulást és más látássérült emberek munkához juttatását. Tanulóként és tanárként egyaránt érdekelnék őt olyan tanfolyamok, ahol a résztvevők külföldön már jól bevált segédeszközök használatát sajátíthatják el. Emellett ismét szívesen bekapcsolódna a JAWS program kezelésének a tanításába.

„Szívesen oktatnék látássérült embereket. Az előző munkahelyemen a tanítványaimat nagyon hatékonyan meg tudtam tanítani a JAWS képernyőolvasó használatára. Volt, aki ennek köszönhetően hamar el is tudott helyezkedni, a munkájában is sikeres lett, és tovább tudta saját magát képezni.” – meséli lelkesen.

Beszélgetésünk végén fontos üzenetet fogalmaz meg a munkáltatók felé: „Szakemberként azt tudnám javasolni a munkáltatóknak, hogy bátran próbálják ki a látássérült munkavállalókat, a számítógépes munkákat nagyon jól el tudják végezni a JAWS segítségével.”

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére