Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép BeLin felhasználóinkról: Berkó Norbert

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány három évvel ezelőtt jelentette be, hogy elkészült a BeLin 1.0 verziója, azaz a magyarul beszélő Linux. A fejlesztés az alapítvány munkatársa, Hammer Attila és a Magyar Ubuntu Közösség nevéhez fűződött. Egy évvel később megjelent az 1.5 változat, mely elnyerte az IT Business Leadership Award-díját, 2010-ben pedig napvilágot látott az újabb BeLin, a 2.0-ás változat. A fejlesztés célja, hogy mintegy alternatívaként biztosítsa a látássérülteknek az ingyenes Linux operációs rendszer kínálta lehetőségeket. Az alábbi sorozatban három olyan fiatalembert szólaltatunk meg, akik lelkes felhasználói a BeLin operációs rendszernek és sorstársaikat is arra buzdítják, hogy próbálják ki.

Berkó Norbert arra a kérdésemre, hogy mikor hallott a BeLin-ről bevezetésképpen a következőket mondta:

– Már azelőtt használtam Ubuntu Linux-ot, hogy a BeLin megjelent volna. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a fejlesztő Hammer Attila jó barátom, és ő már a kezdetekkor felhívta a figyelmemet a készülő Beszélő Linuxra. Így tehát folyamatosan követtem a munka különböző szakaszait. Nagy örömömre tesztelőként is bekapcsolódhattam a fejlesztésbe.

– Milyen előnyeit lehet kiemelni?

– Fontos tény az ingyenessége. Valójában akkor szerettem bele igazán, amikor megtapasztaltam, hogy egyedül, vagyis látó segítség nélkül tudom telepíteni. Jó érzés, hogy legálisan használhatok egy ilyen kitűnő operációs rendszert, ráadásul ingyenesen.

– Az informatika mely területein használható a BeLin?

– 2010 áprilisától dolgozom a székesfehérvári Látássérültek Közhasznú Regionális Egyesületénél (LÁRKE). Rendszergazdai feladatokat látok el, melybe beletartozik a weblap-fejlesztés és frissítés, a szövegszerkesztés, a CD/DVD-írás. A LÁRKE üzemeltet egy Linux alapú szervert is, melyért ugyancsak én vagyok a felelős. A fenti feladatok a BeLin operációs rendszerrel nagyszerűen elláthatóak. A civil szervezeteknek sem mindegy, hogy mennyibe kerül a rendszer üzemeltetése. Véleményem szerint akadálymentesítés tekintetében a BeLin kiválóan teljesít. Jó szívvel ajánlom mindenkinek a Beszélő Linux kipróbálását!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére