Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Jövõre 45 milliárdból gazdálkodhat az IHM

Jövõre 45 milliárd forintból gazdálkodhat az Informatikai és Hírközlési Minisztérium – közölte Kovács Kálmán szakminiszter csütörtökön. Ebbõl a költségvetési támogatás 17,2 milliárd forint, a fennmaradó részt a tárca saját bevételei teszik ki.

A 2006-os költségvetés számai alapján jövõre várhatóan 45 milliárd forintból gazdálkodhat az Informatikai és Hírközlési Minisztérium – közölte Kovács Kálmán szakminiszter csütörtökön a kormányszóvivõi tájékoztatón. A tárca saját bevételei döntõ többségükben a távközlési piac szereplõinek befizetéseibõl származnak.

A minisztérium tíz százalékkal (150 millió forinttal) csökkenti az igazgatási kiadásait. A tárca az információs társadalom programjaira 12,2 milliárdot, kutatás-fejlesztésre 2,7 milliárdot fordíthat, a GVOP-pályázatokra az EU-ból érkezõ támogatásokkal együtt 8,2 milliárd forint jut. A jövõ évi költségvetésbõl az IHM fejezetével együtt összesen 122 milliárd forintot fordítanak modernizációs, az információs társadalom fejlesztését szolgáló programokra – emelte ki Kovács Kálmán.

Indul az e-Magyarország-program második szakasza

Jelenleg Magyarországon 2300, a határon túli magyarlakta területeken pedig 200 helyen mûködik e-Magyarország-pont, többnyire könyvtárakban, mûvelõdési házakban, teleházakban és egyházi intézményeknél. Jövõ tavaszig 450 új e-magyar-ponton áll majd rendelkezésre az internetkapcsolat – mondta a miniszter. Az e-Magyarország-pontok fele akadálymentes, vagyis a mozgássérültek, kerekesszékkel érkezõk is könnyen hozzáférnek az internethez. A minisztérium távoktatás formájában speciális képzéseket indít fogyatékkal élõk számára a digitális írástudás fejlesztése érdekében.

Jövõre elindul az úgynevezett IT-mentorok képzése. A mentorok feladata lesz az interneten hozzáférhetõ szolgáltatások és lehetõségek bemutatása, a számítógép- és az internethasználat oktatása. Megfelelõ felhatalmazás birtokában a mentorok konkrét internetes ügyintézésben is közremûködhetnek idõsek vagy fogyatékkal élõk helyett. A Budapesti Gazdasági Fõiskolán jövõ januárban akkreditált felsõfokú informatikai képzés indul érettségizetteknek, távoktatásos formában.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére