Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Gmailt és Vistát is használhatnak a vakok

Az MTI tudósítója, Kiss Zoltán "Gmailt és Vistát is használhatnak a vakok"
címmel interjút készített Szuhaj Mihállyal, az alapítvány elnökével.

A vakok is tudják használni ezentúl a Microsoft Windows Vista operációs rendszert vagy a Microsoft Office 2007 irodai szoftvercsomagot a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó szoftver segítségével, amelynek magyar verzióját az Informatika a látássérültekért Alapítvány készítette el, s amelynek demó változata letölthető honlapjukról.
Ma már számos olyan eszköz, program és szoftver létezik, amelynek segítségével a különböző mértékű látássérüléssel élő emberek is használni tudják a számítógépes alkalmazásokat és az internetet. Ilyen például a képernyőolvasó szoftver, amely felolvassa a leütött billentyűket és visszaolvassa a képernyőn megjelenő üzeneteket.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány körülbelül 5-6 éve foglalkozik azzal, hogy vakok számára magyarít speciális szoftvereket. "2002-ben honosítottuk a Jaws for Windows 4.02 szoftvert, majd ezt követte a program 5.10-es és 6.20-as változata. Ezután két évig nem tudtunk újabb verziót honosítani, így mostanra az amerikai gyártó már a 9.0-ás verzióig haladt előre." – mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány elnöke az MTI-nek.

A szoftver legújabb, 9.0-s verziójának honosítása azért volt indokolt, mert az újabb alkalmazásokat a régi képernyőolvasó program már nem, vagy alig tudta kezelni. Az mostanra elkészült verzió lehetővé teszi, hogy a vakok is használják a Microsoft Windows Vista operációs rendszert és a Microsoft Office 2007 irodai szoftvercsomagot, sőt most először válik számukra elérhetővé a Firefox böngésző. Az új verzióban javult a Gmail támogatása, lehetővé vált a felugró buborékban megjelenő akciók elvégzése, és támogatottá vált az Outlook naptár funkciója is. A támogatott szoftverek listája mellett bővült az elérhető hangkarakterek száma. A folyamatos felolvasás módban is bekapcsolható új Profivox hangokkal az irodalmi szövegek is emberibb hangon szólalnak meg.

Szuhaj Mihály szerint a számítógép nemcsak tanulási, hobbi vagy munkaeszköz egy látássérült számára. Ennél sokkal több: a rehabilitáció eszköze. Egy olyan eszköz, amely vissza tudja hozni a vak embert a többségi társadalomba.

Az is fontos, hogy nem alakul ki digitális szakadék a többségi társadalom és a vakok között azáltal, hogy a látássérültek nem tudják igénybe venni ugyanazokat az informatikai lehetőségeket, amelyeket ép társaik – tette hozzá Szuhaj Mihály.
Az alapítvány a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó szoftver demóváltozatát honlapján elérhetővé tette, amely korlátozott – negyven perc – időn át teszi használhatóvá a programot. Az újabb negyven percnyi használathoz azonban már újra kell indítani a számítógépet. Hamarosan érkezik a szoftver telepítés nélkül, USB kulcsról, futtatható verziója is.

A programot az Informatika a látássérültekért Alapítvány forgalmazza. Mivel több százezer forintba kerül, az alapítvány azon dolgozik, hogy vak magánszemélyeknek adományozás útján térítésmentesen tegye elérhetővé.

2009. január 9., péntek, 17:32

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére