Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az akadálymentesség világnapja

Sokszor előfordult, hogy képernyőolvasó programmal nem tudott eligazodni egy honlapon? Nehezen találta meg billentyűparancsokkal a szükséges információkat? Miközben ezen bosszankodott, arra gondolt, hogy erről mindenkinek tudnia kellene. Hogy hány olyan oldal van, ami nem akadálymentes, vagy mennyi helyen elkülönítik a weboldalak akadálymentes változatait, amelyeket aztán szinte soha nem frissítenek?

Jó hírünk van. Minden évben van egy nap, amikor egyre többen felfigyelnek a weboldalak akadálymentesítésének fontosságára. 2012-ben, május 9.-én tartottak először akadálymentességi világnapot. Ez egy olyan nap, amikor – reméljük – egyre több ember kihúzza az egér csatlakozóját a számítógépből, billentyűparancsokkal próbál tájékozódni a weboldalakon, kipróbálja az ingyenesen telepíthető képernyőolvasó és -nagyító programokat, teszteli telefonja akadálymentesítési lehetőségeit. Sokak ekkor döbbennek rá, hogy mekkora jelentősége van a weboldalak akadálymentesítésének.

Az akadálymentesítés azonban nemcsak a társadalmi felelősségvállalás része, hanem üzleti érdek is. A keresőprogramok egyre inkább az akadálymentes honlapokat részesítik előnyben, sőt ha egy oldal akadálymentes, az nem csupán a látássérült embereknek segítség, hanem hozzájárul az idősek, az informatikával ismerkedők, a diszlexiások és sok más ember könnyebb eligazodásához is. Aki számára tehát fontos, hogy megtalálják őt leendő ügyfelei, az nem hagyhatja figyelmen kívül a weboldala akadálymentesítését.

Ha ön jól lát, és nem tapasztalta, milyen az, amikor „beletörik" a képernyőolvasó program nyelve egy képbe, milyen bosszantó, amikor a régóta keresett információ helyett azt hallja, hogy „üres", vagy nem tud belépni a weboldal bizonyos részeire, mert képként jelenik meg a belépést biztosító kód, akkor május 9.-én, az Akadálymentesség világnapján próbáljon meg a weben „közlekedni" az előbb említett tanácsok valamelyikével!

A témában további információt találhat az alábbi weblapokon:

http://fszk.hu/hir/a-digitalis-akadalymentesseg-vilagnapja/

http://www.akadalymentesweb.hu/2012/05/majus-9-a-digitalis-akadalymentesseg-vilagnapja/

http://media20.blog.hu/2013/05/08/nemcsak_keresztenyi_kotelesseg_de_kereskedelmi_erdek_is_az_akadalymentesites?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_05_09&utm_campaign=index

Nemzetközi Facebook oldal: https://www.facebook.com/globalaccessibilityawarenessday

Hasznos, érdekes, kevésbé „eltévedős", akadálymentességi napot kívánunk honlapunk minden látogatójának.

„Informatika a látássérültekért" Alapítvány

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére