Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A hónap dolgozója

A jó gyengén látónak számító fiatalember látása 17 éves korában váratlanul romlani kezdett. Ekkor már középiskolás diák volt a Szent István Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol 1998-ban leérettségizett. Látása tovább romlott, így egy évvel később a VERCS (Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja) tanfolyamának elvégzésére kényszerült. Itt tanulta meg, hogy vakon is lehet értelmesen élni és dolgozni. Látássérültsége miatt a korábban megszerzett képesített könyvelői és pénzügyi ügyintézői szakképzettségének már nem tudta hasznát venni, ezért megszerezte a gyógymasszőri képesítést is. Sorsa azonban teljesen másként alakult.

Telt-múlt az idő és Papp László előtt a számítógép és az informatika segítségével új ablak nyílt a világra. Előbb csak tesztelőként dolgozott az „Informatika a Látássérültekért” Alapítványnak, majd annak felhívására jelentkezett az IT Services Hungary Kft.-nél, ahol kollégái javaslatára az idén májusban elnyerte „a hónap dolgozója” címet.
Papp Lászlót eddigi életútjáról és jövőbeni terveiről kérdeztük.
– Mikor ismerte fel annak a lehetőségét, hogy látássérültként is jól elboldogulhat az informatikával?
– Akkoriban, amikor elkezdtem a JAWS képernyőolvasó programot használni.   A programmal való ismerkedés közben többször is találtam magam olyan helyzetben, hogy egy-egy felmerült gondra megoldást kellett keresnem.  Mivel alapvetően szeretem a kihívásokat, egyre jobban elmélyültem az informatika világában.  Pár évvel később bekapcsolódtam a JAWS program honosításának tesztelői munkálataiba, majd később már scripteket is írtam. Ezek még nagyon egyszerűek voltak, de idővel lépésről-lépésre haladtam a bonyolultabb feladatok megvalósítása felé. A JAWS utolsó honosításában már lényegesen nagyobb szerepet tudtam vállalni.   
– Mikor került az IT Services Hungary Kft.-hez?
– Az elmúlt év nyarán olvastam a német T-Systems magyarországi leányvállalatának, az IT Services Kft.-nek a felhívását az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honlapján és jelentkeztem. Jelenleg még nincs ugyan informatikai szakvégzettségem, de szerencsére nem a papírokat kérték, hanem a konkrét ismereteimet tesztelték. A személyes beszélgetést követően pozitív visszajelzést kaptam és ez év februárjában munkába állhattam.
– Közelebbről milyen szakterületen dolgozik a cégnél?
– Konkrét feladatom a folyamatautomatizálás.   Ez azt jelenti, hogy amit csak lehet azt egyszerűsíteni, gyorsítani kell.  Munkámhoz a legfőbb támaszom a JAWS for Windows képernyőolvasó szoftver és egy fejhallgató.
– Hogyan sikerült beilleszkednie, mik a tapasztalatai látó munkatársaival?
– Nincs okom panaszra, barátsággal vesznek körül kollégáim és nem tapasztalok semmiféle megkülönböztetést.
– „A hónap dolgozója” címet mivel érdemelte ki és hogyan fogadta?
– A címet egy adatbázishoz kapcsolódó feladatsor elvégzésével sikerült elnyernem. A munka meglehetősen összetett volt, heteken át dolgoztam – és dolgozom ma is – rajta. Az eddig elvégzett feladat jól megfelelt főnökeim elvárásainak. Amikor értesültem arról, hogy 25 fős csoportomban én kapom meg „a hónap dolgozója” címet, először el sem akartam hinni. Azonban amikor sorra jöttek a kollégák gratulálni, akkor már kezdtem gyanakodni, hogy ez mégsem a „kész átverés show”, hanem a valóság.
– És most mik a jövőbeni tervei?
– Első helyen egy szakirányú végzettség megszerzése áll, és amennyiben beválik a munka-tanulás párosítás, akkor még további informatikai tanfolyamokon is szeretnék részt venni.
– Végezetül mesélne arról, hogy munka után mivel tölti a szabadidejét?
– Gyakran találkozom a barátaimmal, sokat kertészkedem és nagyon szeretek barkácsolni, fúrni-faragni. Természetesen ez utóbbi tevékenységek esetén tudom a korlátaimat, de amit csak lehet, igyekszem magam megcsinálni. Téli estéken pedig nagyon jól érzem magam a könyvek társaságában.
– Gratulálok a szép elismeréshez és további sok sikert az informatika terén.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére