Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A VirusBuster elsõ féléves vírusjelentése

A VirusBuster által most közzétett vírusjelentés szerint az idei év elsõ félévében az online jelszavak begyûjtésére specializálódott számtalan Bayfraud trójai variáns mellett az egyéb kártékony programok okozták a legnagyobb fejfájást a biztonságtechnikai cégek számára, melyek az összes vírustámadás több mint 30 százalékáért voltak felelõsek.

Az elsõ félév vírustámadásait összegzõ lista élén ugyancsak a tavalyi év listavezetõjének számító I-Worm.Zafi.B áll, mely idén több mint 30%-ot könyvelhetett el magának. A második helyen szorosan mögötte, 28.5%-al a HTML.Bayfraud trójai áll, mely a tavalyi év során lényegesen visszafogottabb volt, és a listán csupán a 8. helyet foglalta el. A jelentés szerint 2006-ban e két széles körben terjedõ és legtöbb fertõzést okozó rosszindulatú kód olyan kártevõket szorított háttérbe, mint a tavalyi év során elhíresült Lovegate.AL vagy MyDoom.R férgek, melyek 2006. elsõ félévében a lista 8. és 11. helyére szorultak vissza és az összes támadás alig másfél százalékát tették ki.

Az egyéb kártékony programok 30.15%-os részaránya arra hívja fel a figyelmet, hogy számos olyan kórokozó fejtette ki kártevõ hatását, melyek kártevõre vetítve kevesebb, mint 0.5%-ot tettek ki az elsõ félév valamennyi vírustámadásából, ugyanakkor számosságukat tekintve jelentõs veszélyt jelentettek. A szakértõ ezért valamennyi felhasználó számára javasolja, hogy folyamatosan frissítsék víruskeresõjük adatbázisát, mert a vírusírók az elterjedtebb családok tagjait nagy gyakorisággal adják ki, versenyt futva a vírusirtókkal.

Az idei év elsõ 6 hónapjában a vírusírók aktivitása viszonylag kiegyensúlyozott volt, bár hosszú csönd után a június számos meglepetést tartogatott. Ebben a hónapban ugyanis csak a VirusBuster három olyan jelentõsebb víruskitörésrõl (kiemelt incidensrõl) számolt be, melyet közepes, vagy veszélyes vírusbesorolással látott el. Június 16-án néhány óra alatt több millió fertõzött e-mail került ki a világhálóra a Brepibot féreg újabb variánsaival, majd pár nappal késõbb, június 21-én és 23-án a Bagle féreg és a Trojan.DL.Small.CBM trójai újabb kártékony változatai indultak rendkívül gyors terjedésnek.

Szappanos Gábor, a VirusBuster vezetõ vírusszakértõje szerint a nagyszabású, globális víruskitörések ideje lejárt, még akkor is, ha a júniusi hónap incidensei ennek némiképp ellentmondnak. Meglátása szerint a közeljövõben elsõsorban a spyware és letöltõ trójaiak számának drasztikus növekedése várható a többi kártékony program mérsékelt emelkedése mellett.

– A vírusíróknak már nem az érdekük, hogy minél több számítógép megfertõzésével nagy hírnevet szerezzenek maguknak, hanem sokkal inkább a több anyagi haszonnal kecsegtetõ kártékony programok készítése. Ilyen például a viszonylag közepes mennyiségû, távolból irányítható hálózatok (botnetek) létrehozása, melyeket aztán megfelelõ díjazás ellenében bérbe adhatnak, például a spammereknek. Mivel a vírusírók elemi érdeke, hogy a víruskeresõk ne ismerjék fel a kártevõiket, ezért egyre komplikáltabb programvédelmi és tömörítõ eszközöket használnak, és nagy gyakorisággal fordítják újra a programokat – ezzel olyan mennyiségû kártevõt gyártanak rövid idõ alatt, ami jelentõsen megnehezíti a víruskeresõk dolgát – mondta a szakértõ.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére