Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A JAWS-ból és az optikai karakterfelismerésből is ECDL vizsgát tehetnek a vak emberek

Az ECDL vizsgarendszer legújabb (immár 10.) modulja a vak emberek számára is lehetővé teszi a teljes körű ECDL bizonyítvány megszerzését, amelyre eddig a prezentációs modul jellege miatt nem volt lehetőségük.

A számítástechnika ma már az élet szinte minden területén megtalálható, és a munkavégzésnek is elengedhetetlen eszköze. A digitális írástudás minőség-ellenőrzését hivatott megteremteni az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) vizsgarendszer, amely ma már 146 országban, 38 nyelven érhető el a világon.

A képernyőolvasó szoftverek megjelenésével a látássérült emberek számára is elérhetővé vált a számítógép használata. A teljes, hét modulos ECDL-vizsga megszerzésének azonban máig egy alapvető akadálya volt, hogy a 6. modulban tárgyalt prezentációk elkészítéséhez mindenképpen szükséges a látás. Ezt a problémát oldja meg a most bevezetett újabb modul, amelynek neve: Képernyőolvasó és optikai karakterfelismerő szoftverek.

Képernyőolvasó és optikai karakterfelismerő szoftverek modul

Az új modul alapvetően a vak emberek szempontjai szerint lett kialakítva. A gyengénlátó felhasználók szabadon választhatnak a prezentációs és a képernyőolvasó modul között, kifejezetten a nagyító szoftverekre koncentráló ECDL modul kialakítása jelenleg nincs tervbe véve.

Az új, Képernyőolvasó és optikai karakterfelismerő szoftverek nevű modul 20 feladatsort tartalmaz, melyek közül egyet kell a vizsgán megoldani. A kérdéssorok első része vonatkozik a képernyőolvasó, a második az optikai karakterfelismerő szoftverekre. A második részben kifejezett felismertetési feladat is van: egy papíralapú dokumentumot és egy képfájlt kell felismertetni. Természetesen ebben a részben is találunk elméleti feladatokat és a beállítási lehetőségekre való rákérdezést egyaránt. A vizsga során a megszerezhető pontok száma 32, a sikeres vizsgához 24 pontot kell összegyűjtenie a vizsgázónak.

A modulhoz tartozó vizsga-feladatsorokat alapítványunk munkatársa, Herczeg Lajos állította össze. A feladatok kialakításánál az ECDL modulok szellemiségével összhangban kifejezett hangsúlyt fektettünk arra, hogy azok eszközfüggetlenül, a Magyarországon elérhető szoftverek bármelyikével megoldhatóak legyenek. A példasor egyaránt megoldható a JAWS for Windows, az NVDA és az Orca képernyőolvasóval, illetve a Nuance Omnipage és az ABBY FineReader optikai karakterfelismerő szoftverekkel.

ECDL Start és ECDL (7 modulos) vizsgalehetőségek

Ismert, hogy az ECDL Start vizsgához négy modulból kell vizsgát tenni – reálisan ez volt eddig elérhető a látássérült emberek számára. Változás azonban, hogy az Operációs rendszerek, Szövegszerkesztés és Internet kötelező modulokon kívül a további választható modul immár a Képernyőolvasó és optikai karakterfelismerő szoftverek modul is lehet (nem csak a táblázatkezelés).

ECDL logo

A 7 modulos vizsgához a kötelező modulok: Operációs rendszerek, Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Internet, illetve további három választható modul, például IT Alapismeretek, Adatbázis-kezelés, Képernyőolvasó és optikai karakterfelismerő szoftverek.

Az ECDL modulrendszernek más új tagjai is vannak, például Képszerkesztés, CAD (tervezés), ezek azonban a látássérült emberek számára – a prezentációhoz hasonlóan – kevéssé relevánsak.

Feladatgyűjtemény és módszertani útmutató látássérülteket fogadó vizsgaközpontok részére

Magyarországon 1997-től az ECDL vizsgarendszer felelőse és jogtulajdonosa a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Az NJSZT CD-lemezen létrehozott egy új feladatgyűjteményt és módszertani útmutatót, amely kifejezetten a látássérült vizsgázókat fogadó központok felkészüléséhez ad segítséget.

A CD-n egy-egy komplett feladatgyűjtemény található három modulhoz: Szövegszerkesztés, Internet és Képernyőolvasó és optikai karakterfelismerő szoftverek – a látássérült vizsgázóknak tehát kifejezetten a számukra kialakított feladatokat kell megoldaniuk.

A CD továbbá részletes módszertani útmutatót a vizsgák lebonyolításához, kitérve a szükséges segédeszközökre, szoftver és hardver eszközökre (pl. szkenner), jogi vonatkozásokra (pl. kétszeres, 90 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldásához).

A CD a hivatalos ECDL vizsgaközpontok számára ingyenesen igényelhető az NJSZT-től.

Látássérült felhasználókat is fogadó vizsgaközpontok

A fenti lehetőségek elvileg az ország összes ECDL vizsgaközpontjában elérhetőek – technikailag azonban még távolról sincs az összes vizsgaközpont felkészülve a látássérült felhasználók vizsgáztatására. Az alábbiakban azoknak a vizsgaközpontoknak a nevét és címét közöljük, ahol már felkészültek erre:

  • Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Főiskolai Kar Informatikai Rendszerek Intézet, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B.
  • Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.
  • SZÁM-PONT Kft. Számítástechnikai Szolgáltató és Oktató Központ, 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi u. 4-8.
  • Észak-Magyarországi Regionális Képző Központ, 3518 Miskolc, Erenyő u. 1.
  • Szombathelyi Regionális Képző Központ (SzoRKK), 9700 Szombathely, Akacs Mihály u. 1-3. Pf.:190
  • Debreceni Regionális Képző Központ, 4034 Debrecen, Vámospércsi út 84.
  • Barhács és Társa Kft., 1091 Budapest, Vajda Péter u. 10/a.
  • Okt-At Bt., 7400 Kaposvár, Rákóczi tér 9-11.
  • Nyugat-Magyarországi Egyetem Róth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, 9400 Sopron, Szent György u. 9.
  • Util Oktatási, Szolgáltató Kft., 3521 Miskolc, Kaptár u. 21.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére