Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Digitális Esély nemzetközi konferenciáról

2006. március 21-én Budaörsön a Közép-Európai Kommunikációs, Konzultációs és Földügyi Központ. rendezi meg a „Digitális Esély, Esélyegyenlõség az Információs Társadalomban” nemzetközi konferenciát Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megbízásából az Európai Teleház Szövetségek Uniója (EUTA), és a Magyar Teleház Szövetség felügyeli szakmai szempontból.

A tanácskozás megrendezésében kiemelkedõ szerepe van Gáspár Mátyásnak, a Teleház Szövetségek Európai Uniója elnökének, a magyarországi digitális esélyteremtés élharcosának, az IT-mentorálás szakma megteremtõjének.

Az IT-mentor képzéshez folyik a tananyagok fejlesztése. Az akkreditált képzésre a Budapesti Gazdasági Fõiskola biztosítja a lehetõséget, és elõreláthatólag májusban  kezdõdik. Keretét egy egészen új módszer, az e-Learninges oktatási forma fogja biztosítani, egyben lehetõséget biztosít a fogyatékkal élõ emberek oktatáshoz való könnyebb hozzáféréséhez.

Köszöntõ beszédet Budaörs polgármestere Wittinghoff Tamás mond. A hivatalos megnyitót Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Politikai Államtitkára, és Korózs Lajos, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális
és Esélyegyenlõségi Minisztérium Politikai Államtitkára tartja.

A szimpóziumon a világ számos országának e kérdésben jártas szakértõi, a civil szféra és  a hazai minisztériumok képviselõi vesznek részt.

Célja, hogy bemutatásra kerüljenek a digitális esélyteremtés hazai jó megoldásai, legfontosabb tapasztalatai, és mozgósítsa az ebben érdekelt különbözõ szakterületek képviselõit. Keresik a választ, vajon az informatikának milyen szerepe van az esélyegyenlõség megvalósulásában. Hogyan lehet a jó megoldásokat máshol is alkalmazni, és intézményesíteni?

A délelõtti plenáris ülésen az alábbiakról lesz szó:
1. A közösségi információ szerepe a társadalmi jólét elõmozdításában.
2. Magyarország digitális esélyegyenlõségi programja, és az IT-mentor szolgáltatás.
3. A Teleközpontok fenntarthatósága – mítoszok és tények.
4. A Teleközpontok szerepe a különbözõ társadalmi rétegek számára.

Annak érdekében, hogy minden lehetséges oldalról megvilágításra kerüljenek a kérdések, délután az alábbi szekció üléseken és kérdéskörökben lesz lehetõség a részvételre.

Nemzetközi szekció elnök: Gáspár Mátyás az EUTA elnöke. Legfontosabb nemzetközi példák. Adott ország jellemzõi melyek minden államra vonatkozhatnak. Teleházak fenntarthatósága a nemzetközi gyakorlatban.

Állami szekció, elnök: Tevanné dr. Südi Annamária Budaörs jegyzõje Az információhoz való hozzájutás, mint alkotmányos jog, és ennek biztosítása, eszközei. A társadalom fejlõdése és az e hozzáférhetõség összefüggései. Az e területen elért eredmények, kihívások.

Üzleti szekció,  elnök: Bódi Antal, a Kopint-Datorg stratégiai igazgatója: az üzleti szféra szerepe az e-hozzáférhetõségben, és a digitális esélyegyenlõségben. Sajátos szolgáltatásaik a hátrányos helyzetû csoportok /segítséggel élõk/ számára. Az ehhez szükséges befektetések megtérülése. Az üzleti szektor ehhez kapcsolódó sajátos célcsoportjai, eredményei, problémái.

Civil társadalom szekció elnök: Molnár Szilárd, ITTK kutatási igazgatója: A civil csoportok szerepe  az e-hozzáférhetõségben. Motiváció, eszközök, elért eredményeik, problémák a digitális esélyegyenlõségben.

A részvétel az alábbi regisztrációs ûrlap kitöltésével az info@4cli.org e-mail címre történõ elküldésével lehetséges.
Név:
Ország:
Szervezet:
Beosztás:
Munkahelyi cím:
Irányítószám:
Város:
Tel:
Fax:
E-mail:
Nemzetközi szekció
Állami szekció
Civil szekció
Üzleti szekció

A konferencia konklúziójaként a szakmai bizottság elkészíti a Digitális Esély Nyilatkozatot, melyet minden érdekelt számára hozzáférhetõvé tesz.

Hivatalos nyelve a magyar és angol lesz. A konferenciát sajtótájékoztató zárja.

Gyõri Enikõ
Rehabilitációs környezettervezõ szakértõ

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére