Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép BeLin felhasználóinkról: Ócsvári Áron

A Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola idén harmadikos diákja nevével már tavaly is találkozhattak honlapunk olvasói. Ő volt az egyik nyertese a Magyar Asztronautikai Társaság pályázatának, melynek eredményeként részt vehetett az Amerikai Egyesült Államokban rendezett NASA Nemzetközi Űrtáborban. Most a Beszélő Linux, azaz a BeLin felhasználójaként kérdeztük tapasztalatairól.

Ócsvári Áron, arckép– A Linux operációs rendszer még a BeLin megjelenése előtt felkeltette a figyelmemet – mondta Ócsvári Áron beszélgetésünk elején.

– Először kipróbáltam egy Ubuntu változatot, de nem volt szerencsém, mert nagyon sokszor lefagyott. Ekkor elment a kedvem az egésztől és egy ideig nem foglalkoztam tovább vele. Később a legelső Belin bétaverziót is kipróbáltam, ezért mondhatjuk, hogy a kezdetektől figyelemmel követtem a rendszer fejlődését.

– Milyen előnyei vannak az operációs rendszernek?

– Szerintem rengeteg előnye van egy ingyenes operációs rendszernek. Alternatívát nyújt a Windows mellett, bár én még nem álltam át teljes egészében a BeLin használatára. Bárki hozzáírhat, javíthat a rendszer stabilitásán, így egy hibát akár nagyon gyorsan kijavíthatnak. Közvetetten, de én is hozzájárultam a Belin fejlődéséhez. Részt veszek az NVDA honosításában (ami egy ingyenes képernyőolvasó Windows alá, a honlapja: www.nvda.hu), ami ugyanazt a beszédszintetizátort használja (Espeak), mint a Belinben lévő  Orca, így sokszor dolgoztunk össze a BeLint fejlesztő Hammer Attilával.

– Tanulmányaid során hasznát veszed, hogy ismered és használod a Beszélő Linux-ot?

– Az iskolában tanulunk Linux alapokat is. Sokat segített, hogy a BeLin-nek köszönhetően már sok mindent tudok. Egyébként az informatika számos területén használják a Linuxot, többek között weboldalak és szerverek konfigurálására. Így, aki ezeken a szakterületeken szeretne dolgozni, annak kellő mélységben ismernie kell a Linux rendszert.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére