Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

5.000 gyermeket érintett meg Agárdi Szilvia Főállású Angyal programja

Egy év alatt 30 iskolában több mint 7.000 gyermek és fiatal vett részt a látássérült énekesnő, Agárdi Szilvia által tartott érzékenyítő előadásokon országszerte. A Vodafone eddigi legfiatalabb, megválasztásakor mindössze 19 esztendős Főállású Angyalának köszönhetően nem csak a társadalmi előítéletek csökkenhetnek, de jelentősen bővültek a látássérültek tájékozódási, művelődési és szórakozási lehetőségei is. A Lapról hangra oldalon 12 hónap leforgása alatt 40 százalékkal nőtt mind az önkéntes felolvasók, mind az elérhető cikkek száma, így mára a folyamatosan frissülő weboldalon több mint 3 000 újságcikk közt válogathatnak a látássérültek.

Agárdi Szilvia a Vodafone Főállású Angyalaként immár egy éve segíti az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkáját. Szilvia célja kettős. A Lapról hangra program országos népszerűsítésével a Magyarországon élő mintegy 80.000 látássérült tájékozódási, művelődési, és szórakozási lehetőségeinek jelentős bővítéséhez kíván hozzájárulni a csupán nyomtatott formában hozzáférhető újságok, folyóiratok interneten történő meghallgathatóságának és letölthetőségének biztosításával. Ugyanakkor legalább ilyen fontos számára, hogy érzékenyítő előadásokkal küzdjön az – akár jó szándékú – megkülönböztetés, valamint a társadalmi előítélek ellen, és közelebb hozza egymáshoz a látók és látássérültek világát.

Szilvia 12 hónap alatt több mint 30 iskolában 5.000 látó gyermek és fiatal, illetve tanáraik számára tartott érzékenyítő előadásokat. A program során szerte az országban bemutatta a Lapról hangra kezdeményezést, a résztvevők megismerkedhettek a látássérültek életével, nehézségeikkel, valamint megtanulhatták azt is, hogyan tudnak hatékony segítséget nyújtani számukra a mindennapokban.

Az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor Szilvi feltett egy kérdést, és mindenki lelkesen jelentkezett, hogy válaszolhasson. Pár másodperces néma csöndet követően egyszerre tört ki a nevetés mind a gyermekekből, mind a tanárokból. Annyira magával ragadott bennünket az előadás és a Szilviből áradó közvetlenség, hogy egész egyszerűen elfelejtkeztünk arról, hogy nem látja a kezeket a levegőben. És ami még furcsább, egyáltalán nem éreztük kellemetlennek, hogy nevetünk a jeleneten.” – mondta az egyik iskola pedagógusa.

Szilvia munkájának köszönhető a Lapról hangra oldalon található cikkek, és a felolvasók számának ugrásszerű növekedése is. A 2011-ben létrehozott oldalra 3 év alatt, 2014 szeptemberéig 2.000 cikket töltött fel 750 felolvasó. Egyetlen esztendő leforgása alatt közel 40 százalékkal nőtt meg az élő szóban, emberi hangon hallgatható cikkek, írások, illetve a felolvasók száma is. Jelenleg 3.263 cikket hallgathatnak meg a látássérültek 1200 felolvasótól. A bővüléshez jelentős mértékben hozzájárult az az idén áprilisban kötött megállapodás is, amelyben három neves oktatási intézmény – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a GNM Színitanoda és a Komlósi Oktatási Stúdió – vállalta, hogy  hallgatói egy tanéven keresztül havonta összesen több mint 300 cikket töltenek fel a Lapról Hangra oldalra, ily módon járulva hozzá az oldalon elérhető tartalmak folyamatos bővüléséhez és frissüléséhez.

A látássérültek számára különösen fontos, hogy a felolvasó képes-e színessé, élővé tenni az olvasott szöveget, hogy kellemes-e a hangja, stílusa. A kommunikációs, illetve beszédkészség-fejlesztő képzésében részesülő hallgatók által felolvasott szövegek még a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták!” – mondta Agárdi Szilvia, a Vodafone Főállású Angyala.

Szintén az elmúlt év vívmánya az a két, mobiltechnológián alapuló, nemzetközi szinten is egyedülálló alkalmazás, amellyel lényegesen egyszerűbbé vált az önkéntes felolvasók számára a cikkek okostelefonról történő feltöltése, a látássérültek számára pedig ezek meghallgatása. A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült Lapról hangra Felolvasói Alkalmazás illetve a Lapról hangra Olvasói Alkalmazás ingyenesen letölthető, és Android 4.0-ás, vagy ennél magasabb verziójú operációs rendszeren működtethető.

„A Vodafone Magyarország nevében szeretnék köszönetet mondani Agárdi Szilviának, hiszen áldozatos munkája jelentősen hozzájárul a Magyarországon élő látássérültek életének megkönnyítéséhez. Örömünkre szolgál, hogy az anyagi támogatás mellett aktívan is részt vehettünk a Programban azáltal, hogy elősegítettük a három oktatási intézménnyel való szerződés létrejöttét, illetve azzal, hogy munkatársaink s rendszeresen felolvasnak a Lapról hangra oldalra.” – mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.



 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére