Akadálymentes honlap az akadálymentességről kis- és középvállalkozások számára

Az egyetemes tervezés illusztrációjaként különböző korú és különböző fogyatékossággal élő embereket ábrázoló grafika.

A pandémia miatt sok százmillió ember mindennapjainak vált részévé a távmunka, az elektronikus ügyintézés vagy a távoktatás. Ez a hirtelen megnövekedett igény egyrészt felgyorsította a digitalizáció folyamatát, másrészt nagyon sok ember éppen emiatt került kapcsolatba az informatikai eszközökkel. Ezzel együtt az akadálymentességi problémák is fokozottabban jelentkeztek, hisz egyre több fogyatékkal élő vagy idős ember kezdett el olyan digitális lehetőségeket használni, amelyek helyett korábban más megoldásokat választott.

Az Európai Unióban is megnövekedett figyelem irányul a digitális akadálymentesség egységes szabályozására. A hatályos rendelkezéseket a közszférabeli szervezetek honlapjaira 2020. szeptember 23-tól, mobilalkalmazásaira 2021. június 23-tól, a termékekre és a szolgáltatásokra 2025. június 28-tól kezdve kell alkalmazni.

Fontos megjegyezni, hogy az akadálymentesítést nem külön alváltozatok kialakításával, hanem az egyetemes tervezés elvét figyelembe véve, egyetlen verzió létrehozásával/módosításával szükséges megoldani.

Az akadálymentesítésnek a látássérült emberek mellett a hallássérült, a mozgáskorlátozott, az értelmileg akadályozott felhasználók, illetve egyes speciális társadalmi csoportok, pl. az idősek és az alacsony informatikai képzettségű emberek is „célcsoportjai”. Akadálymentes honlapról akkor beszélhetünk, ha ezen célcsoportok mind használni tudják az adott honlapnak ugyanazt a változatát. Ebben segít az MSZ EN 301 549 V3.2.1 kódjelű szabvány webes tartalomra vonatkozó fejezete, amely a W3C WCAG ajánlás teljesítési feltételeit tartalmazza.

A projekt keretében elkészült audiovizuális előadások és webes mintamegoldások, valamint képernyőolvasó programok által optimálisan használható webes felületek bemutatásával ingyenesen elérhető tudásbázist kínálunk a kkv szektor részére fejlesztő webprogramozóknak és a cégek döntéshozóinak.

Oktató videófilmek az akadálymentességről
Jó megoldások – akadálymentes webes komponensek
Tréninganyag a JAWS for Windows képernyőolvasó program használatához: Böngészésre fel! / Surfs up!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány logója
A W3C logója
A Vodafone Digitális Díj logója

Az akadálymentes webes komponensek gyűjteménye a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült a Vodafone Digitális Díj program keretében.