Publikációk » A Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) ISO/IEC nemzetközi szabvány lett

A World Wide Web Konzorcium (W3C) valamint a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Informatikai Egyesült Technológiai Bizottsága (JTC 1) jóváhagyta a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) dokumentum nemzetközi ISO/IEC szabvánnyá minősítését (ISO/IEC 40500:2012). “E rendkívül fontos akadálymentesítési szabvány, melyet már ma is igen széles körben alkalmaznak világszerte, még szélesebb körben hasznosulhat az ISO/IEC nemzeti szerveinek további hivatalos elismerése által” – mondja Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. “Egy ilyen elismerés nagymértékben elősegíti a WCAG 2.0 befogadását a kormányzati és üzleti szektor, valamint a szélesebb körben vett webes közösség által.” „Az ISO/IEC Egyesült Technológiai Bizottsága nagy örömmel fogadja a W3C akadálymentesítési szabványok legfontosabbikát, melyet egyre növekvő érdeklődés övezett az utóbbi években a JTC 1 nemzeti szervezetei részéről.” – mondja Karen Higginbottom, az ISO/IEC JTC 1 elnöke. „Arra számítunk, hogy az ISO/IEC elismerés által a WCAG 2.0 konvergenciája erősödik, mely segíti a támogatóeszközök és szoftverek további fejlődését.”

Az Akadálymentesítési Útmutató szabvánnyá minősítéséből mindenkinek előnye származik

A WCAG 2.0-t már a jóváhagyás előtt számos kormány és szervezet alkalmazta vagy hivatkozási alapnak tekintette. A fogyatékkal élő emberek jogairól szóló ENSZ egyezmény alapján - szerződéses kötelezettségét teljesítendő  - egyre több ország keresett olyan megoldásokat, amelyek elősegítik ezen felhasználók infokommunikációs eszközhasználatát.

A szabvánnyá válás új utakat nyit az akadálymentesítési technológiák és útmutatások alkalmazásában – mondta Judy Brewer, a Webes Akadálymentesítés Kezdeményezés (Web Accessibility Initiative -WAI) igazgatója. – Több országban az az előírás, hogy az államigazgatásban használt technikai szabványoknak ISO/IEC által minősítetteknek kell lenniük. A  JTC 1 döntése gyorsítja a WCAG 2.0 használatának elterjedését, csökkenti a fogyatékkal élők internetes elszigetelődését és elősegíti az együttműködést a világháló összes használója között.

A WCAG 2.0 először 2011 októberében lett Nyilvánosan Hozzáférhető Előírássá (Publicly Available Specifications (PAS) nyilvánítási eljárásra előterjesztve. A W3C 2010 novembere óta rendelkezik jóváhagyott JTC 1 PAS beadvánnyal, és egyike a jelenleg elismert kilenc szervezetnek. További információk a W3C-ről és az ISO/IEC JTC1 PAS engedélyezési eljárásról a W3C PAS FAQ és a JTC 1 oldalakon találhatóak.

A WCAG 2.0 sokféle támogatási forrást tartalmazó kiforrott szabvány

ISO/IEC JTC 1 szabványként a  WCAG 2.0 mostantól az IOS/IEC oldalán is elérhető, ám továbbra is marad a W3C sokféle támogatási forrást tartalmazó kiforrott nemzetközi szabványa. A JTC1 általi elismerés nem módosítja és nem írja felül a jelenlegi ajánlást, amely továbbra is ingyenesen letölthető a W3C weboldaláról a hivatalos fordításokkal kiegészítve.

A W3C számos segédletet biztosít a menedzserek, a fejlesztők és a stratégák számára a WCAG 2.0 útmutató kiegészítéseként. Ezek a Technikák a WCAG 2.0-hoz, a WCAG 2.0 Értelmezése a Bevezetés az akadálymentesítésbe, stb.

A World Wide Web Konzorciumról

A World Wide Web Konzorcium (W3C) egy nemzetközi szervezet, amelynek tagszervezetei, főállású munkatársai és az internetes közönség közösen dolgoznak ki új webes szabványokat. A W3C elsődleges feladata olyan Web szabványok és útmutatók készítése, amelyek biztosítják a Web hosszútávú fejlődését. A konzorcium több mint 375 tagszervezetet számlál. A W3C a MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL, USA), a francia székhelyű Európai Kutatási Konzorcium az Informatikáért és Matematikáért, valamint a japán Keio Egyetem közös irányítása alatt áll, ezeken felül további irodákkal rendelkezik világszerte. További információk a Konzorciumról a http://www.w3.org/ oldalon találhatóak.

A Webes Akadálymentesítés Kezdeményezésről

A Webes Akadálymentesítés Kezdeményezés (WAI) fő tevékenységi köre – világszerte számos szervezettel együttműködve - a világháló egyszerűbb elérhetőségének biztosítása az idősek és a fogyatékkal élők számára. A WAI nyomon követi a netet, biztosítva, hogy a webes technológiák támogassák az akadálymentes hozzáférést. Útmutatókat készít a netes tartalmakra, a böngészőkre, a médialejátszókra és a hitelesítési eszközökre vonatkozóan, értékelési eszközöket, oktatási anyagokat készít – akár a nehezen elérhető célcsoportok részére is -, valamint koordinálja a Web jövőbeli akadálymentesítését érintő kutatásokat és fejlesztési törekvéseket.

A WAI-t támogatja a NIDRR (U.S. Department of Education's National Institute on Disability and Rehabilitation Research), a European Commission's Information Society Technologies Programme, a HP és az IBM.  További információk a kezdeményezésről a  http://www.w3.org/WAI oldalon találhatóak.

A JTC 1-ről

ISO/IEC Informatikai Egyesült Technológiai Bizottsága, az ISO/IEC JTC 1, az a hely, ahol az új technológiák elemi építőkockái definiálásra kerülnek, és ahol az ICT legfontosabb infrastrukturális alapjai találhatóak. A több mint 2400 szabvánnyal – amit világszerte legalább 2000 szakértő fejlesztett - és a hozzákapcsolódó leírásokkal, az ISO/IEC JTC 1 innovatív megoldásokat és a legjobb alkalmazásokat biztosítja az üzleti élet szereplőinek.

Az ISO-ról

Az ISO a  világ legnagyobb nemzetközi szabványügyi fejlesztője és kiadója. Az ISO a nemzeti szabványügyi szervezetek hálózata, amely a 2012. júliusi adatok szerint 164 tagországot számlál, ebből több mint száz a fejlődő országok közé tartozik. A szervezet portfóliójában több mint 18600 nemzetközi szabvány található. Az ISO munkaterve a szabványoktól a hagyományos tevékenységekig terjed, mint például mezőgazdaság, építőipar, gépészmérnöki tevékenység, gyártás és elosztás, szállítás, orvosi eszközök, környezettudatosság, biztonság, infokommunikációs technológiák, gyakorlati alkalmazások és a szolgáltatások.

Az IEC-ről

Az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) a világ vezető szervezete, amely az elektromos, elektronikai és a hozzájuk kapcsolódó – összefoglaló néven elektrotechnológiai – területeken nemzetközi szabványokat készít és publikál. Az IEC nemzetközi szabványai széles technológiai tartományt fednek le, az erőművek generátoraitól, a háztartási- és irodai munkaeszközökhöz történő továbbításon és elosztáson keresztül a félvezetőkig vagy az üvegszálakig.  Szintén a portfólióba tartoznak az elemek, nanotechnológiai megoldások, a nap- és tengervíz-energia konverterek, csak hogy néhányat érintsünk.  Ahol az ember elektromossággal és elektronikával találkozik, ott megtalálja az IEC által biztosított biztonságot és teljesítményt, a környezettudatosságot, az elektromos energia hatékony felhasználását és a megújuló energiaforrásokat. Az IEC kezeli a Megfelelőség Értékelési Rendszert, mely tanúsítja, hogy a berendezés, a rendszer vagy az alkatrész megfelel-e a rá vonatkozó szabványnak.

Nyomtatás gomb Nyomtat