Közhasznú tevékenységeink » → BeLin

A Beszélő Linux

Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány által fejlesztett Beszélő Linux (BeLin) a Linux operációs rendszerrel működő számítógépeket teszi akadálymentesen használhatóvá vak és gyengénlátó emberek számára. Egyre növekvő népszerűségét annak köszönheti, hogy egyszerűen kezelhető, ingyenesen elérhető, és évről évre új szolgáltatásokkal bővül. A Beszélő Linux egy korábbi verziója - társadalmi hasznossága és a számítógép-használat elterjedésének elősegítése miatt - elnyerte az IT Business Leadership Award díját.

IT Business Leadership Award Logo

A BeLin kiadások a népszerű Ubuntu Linux változatokon alapulnak. Annak érdekében, hogy az akadálymentes Beszélő Linux kiadások hosszú távon legyenek ellátva biztonsági frissítésekkel, a két évente megjelenő és öt éves karbantartási periódussal rendelkező Ubuntu változatokra épülnek. A köztes években a BeLin az alaprendszer karbantartói csomagjait magába foglaló frissítésként jelenik meg, de ezek mellett mindig tartalmaz egy-egy saját fejlesztésű hasznos alkalmazást is a látássérült felhasználók és segítőik részére. A BeLint a látássérült felhasználók önállóan is ki tudják próbálni, fel tudják telepíteni és teljeskörűen tudják használni.

Speciális, billentyűzet-centrikus tananyagok is készültek a Beszélő Linux kiadás használatának elsajátításához a látássérült felhasználók részére. Az operációs rendszer, az internet és levelezés kezelés témáit feldolgozó modulok három változatban, nagyított elektronikus, hangoskönyv és DAISY-könyv formátumban érhetőek el.

A BeLin kiadás legfrissebb verziói és a rendszer használatának elsajátítását megkönnyítő tananyagok ingyenesen tölthetőek le az alapítvány honlapjának letöltés oldaláról. A BeLin-ről további részleteket a www.belin.hu oldalon olvashat.

Az Infoalap Braille szerkesztő elkészítését támogatta az Invitech Solutions és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

Biztatunk mindenkit, hogy ismerkedjen meg az ingyenes, akadálymentes Beszélő Linux kiadással!


Nyomtatás gomb Nyomtat