Közhasznú tevékenységeink » → TACMON2

A TACMON projektről

A TACMON projekt célja egy olyan, tapintással érzékelhető frissíthető felület létrehozása, amely Braille és grafikus információkat egyaránt meg tud jeleníteni. Az eszköz képes lesz különböző ábrák, képletek szemléltetésére és a hozzájuk tartozó szöveges magyarázat pontírású megjelenítésére, amely megkönnyíti a vak diákok tanulását, tanáraik munkáját. Az iskolai oktatáson kívül a munkahelyi használat révén is növelheti a vak emberek elhelyezkedési esélyeit, bővítheti az általuk ellátható feladatokat, munkaköröket.

A projekt 2008. november 1-jén indult az Európai Bizottság támogatásával és több ország mérnökeinek, kutatóinak összefogásával. Időtartama összesen 36 hónap volt. Szakmai tapasztalataira építve az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, mint a látássérült felhasználók szempontjainak és érdekeinek egyik képviselője közreműködött a hardver- és szoftver-tervek véleményezésében, segítséget nyújtott az ergonómiai szempontok kiértékelésében és a rendszer tesztelésében, valamint kiállításokon, konferenciákon mutatta be az innovatív technológia koncepcióját.

Mivel a TACMON projekt a rendelkezésre álló 36 hónap alatt csak részben érte el kitűzött célját, ezért a kutatás-fejlesztés folytatására 2011 végén a konzorcium újabb pályázatot nyújtott be. A pályázat ez alkalommal is támogatást nyert, és egy előkészítő szakaszt követően 2012. szeptember 1-én indult a TACMON 2 projekt. Ennek célja a szilícium alapú technológia átállítása egy modernebb, költséghatékonyabb technológiára, mely az alacsony hőmérsékleten égetett kerámia és egy elektrosztatikus-pneumatikus vezérlőrendszer alkalmazására épül.

Alapítványunk ez alkalommal is ugyanazt a szerepet tölti be a konzorciumban, mint a TACMON projekt során, tehát a látássérült emberek igényeit és elvárásait képviseljük a hardver- és szoftverfejlesztési feladatokat ellátó partnerek felé, bekapcsolódunk a rendszerspecifikációba valamint részt vállalunk a kidolgozásra kerülő innovatív technológia ismertté tételében. A hardver és a szoftverfejlesztésben is segítséget nyújtunk ergonómiai szempontok kiértékelése és aktív rendszertesztelés révén. Az alapítvány részt vesz a projekt eredményeinek regionális kiállításokon, bemutatókon, konferenciákon való terjesztésében.

Honlapunkon időről-időre tájékoztatjuk Önöket a projekt új szakaszairól és a tesztelési lehetőségekről. A TACMON2 projekt prospektusa itt található. A projektről további információ a www.tacmon.eu honlapon olvasható angol nyelven.

 

Nyomtatás gomb Nyomtat