Bemutatkozás » Közhasznúsági jelentések » Közhasznúsági jelentés 2005

Közhasznúsági jelentés 2005

1. Bevezetés

Az alapítvány célja, hogy a Magyarországon élő látássérült embereket a szükséges segédeszköz-szoftverekkel ellátott, korszerű számítógépes rendszerekhez juttassa.

Az alapítvány a számítástechnika (hardver és szoftver) legújabb eredményeinek hozzáférhetővé tételével biztosítani kívánja a látássérült emberek sikeres részvételét az oktatásban és képzésben, növelni kívánja a számukra elérhető munkalehetőségek számát és javítani munkahely-megtartási esélyeiket, valamint lehetővé szeretné tenni még teljesebb körű kultúrálódásukat, szabadidős kikapcsolódásukat.

Az alapítvány ösztönözni szeretné a számítástechnikával foglalkozó, vagy azt felhasználó cégeket, hogy termékeikkel, vagy a felhasználásból már kivont eszközeikkel támogassák az alapítvány fenti céljainak megvalósítását.

Az alapítvány támogatni kívánja azokat a hazai természetes és jogi személyeket, vagy jogi személyiség nélküli szervezeteket, akik olyan szoftvereket, vagy hardverelemeket fejlesztenek, amik a látássérült emberek számára segédeszközül szolgálhatnak.

2. Az alapítvány 2005. évi közhasznú tevékenységének rövid összefoglalása

2005 volt az Alapítvány működésének ötödik éve, melyet az alábbi tevékenységek jellemeztek.

2.1 Optikai karakterfelismerő programok adományozása

A Scansoft-Recognita Rt.-vel, a Recognita optikai karakterfelismerő szoftvercsalád gyártójával kötött megállapodás alapján 2001. májusától a Recognita Alapítvány helyett már az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány végzi a cég szoftvereinek adományozását.
E munka eredményeként 2005-ben ismét számos látássérült magánszemély kapott optikai karakterfelismerő programot. Magánszemélyek a pályázati kiírásban foglalt feltételek fennállása esetén ingyenesen pályázhatnak. Az elnyert OCR szoftvereket kuratóriumunk döntése értelmében ingyenesen bocsátjuk a pályázók rendelkezésére.
A Scansoft-Recognita Rt., alapítványunk kiemelt támogatója, immár tizenhat éve támogatja a hazai látássérülteket optikai karakterfelismerő szoftvereinek térítésmentes felajánlásával. Kezdetben a Recognita Alapítvány nonprofit tevékenysége, majd a jogutód "Informatika a látássérültekért" Alapítvány adományozó munkájának eredményeként napjainkra már kb. 900 OCR program segíti a hazai látássérült embereket, közel száztízmillió forint értékben.

2.2 MAGic 9.3 képernyőnagyító program honosítása, adományozása

Mindeddig nem volt magyar nyelven elérhető képernyőnagyító szoftver hazánkban. Kuratóriumunk ezért úgy döntött, hogy a Freedom Scientific cég MAGic fantázianevű képernyőnagyító szoftverét honosítja. Lefordíttattuk a program felhasználói felületének üzeneteit, szkript üzeneteit, súgóját és kézikönyvét. A MAGic beszélő változatához – a JAWS-hoz hasonlóan – a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének Profivox beszédszintetizátorát választottuk. A program honosítási projektje 2005. decemberében fejeződött be. Alapítványunk 2005-ben 46 db MAGic 9.3 verziójú standard képernyőnagyító programot adományozott több mint hat és fél millió forint értékben. Míg 2004-ben iskolák, oktatási intézmények részesültek az adományból, 2005-ben valamennyi képernyőnagyító program adomány magánszemélyhez került. A gyengénlátók számára nagy segítséget jelent a MAGic képernyőnagyító szoftver, nemcsak elérhetővé, de kényelmessé is téve a számítógép használatot.

2.3 A JAWS for Windows 6.20 képernyőolvasó program honosítása és adományozása

2005-ben elkészült a JAWS for Windows képernyőolvasó programcsalád harmadik magyar nyelvű változata, a 6.20 verzió. A program bemutató verziója honlapunkról letölthető, valamint a demo példány kétszáz forintos önköltségi áron az MVGYOSZ segédeszköz üzletében is megvásárolható. A program 75 példányát pályázati úton adományoztuk vak magánszemélyeknek több mint tizennyolcmillió forint értékben.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága 2001-ben kötött huszonöt millió Ft-os támogatási szerződést Alapítványunkkal, amelyet a jogutód Informatikai és Hírközlési Minisztérium is megerősített. A projekt keretében vállaltuk az amerikai JAWS for Windows (JFW) 4.02 képernyőolvasó program honosítását, a magyar nyelvű termék száz példányának pályáztatás útján történő adományozását, valamint azt, hogy a szoftver használatát oktató tanfolyamokat, telefonos és e-mailes tanácsadást nyújtunk a nyerteseknek. A projekt részét képezte még egy magyar nyelvű oktatási anyag elkészítése is.
A több, mint két év alatt (2002 január – 2004 március között) megvalósított JAWS for Windows képernyőolvasó program honosítási és adományozási projektünk sikeresen, a hazai látássérültek számára jelentős eredményeket hozva zárult. Projektünk hatására, az addig a Windows használat iránt csak kis számban érdeklődő látássérült felhasználók köre lényegesen bővült. A nemzetközileg is legelismertebb windows-os képernyőolvasó program magyar változatának megjelenése a grafikus operációs rendszer használatától mindaddig idegenkedő vak embereket is meggyőzte arról, hogy ismét képesek felzárkózni látó számítógép felhasználó társaik mellé. Munkánk eredményeként a korszerű számítógép ismét a vak emberek rehabilitációjának eszközévé vált nemcsak az oktatás, munkavégzés és kulturálódás területén, hanem az információhoz való hozzáférés lehetőségeinek kiszélesítésével a mindennapok életminőség javító eszköze lett.
Az amerikai Freedom Scientific cég folyamatosan bocsátja ki az újabb JFW programverziókat. 2004 decemberében publikáltuk a magyar JFW 5.10 programot, 2005 decemberében pedig a 6.20 verziót. A nagy érdeklődéssel várt új változatot a fent említett csatornákon át tettük elérhetővé a JAWS régi és új felhasználói számára. A JFW 6.20 számos újdonságot tartalmaz, melyek még jobban megkönnyítik a Windows és alkalmazásai, különösen a Microsoft irodai szoftvercsomag, valamint az Internet használatát.

2.4 Használt számítógépek adományozása

2005-ben Alapítványunk pályázati úton összesen száznégy használt számítógép konfigurációt adományozott látássérült embereknek. Az átvizsgált és kijavított Pentium III-as számítógépek nyertesei decemberben vehették kézhez az értesítőt. A kiírásban szereplő Pentium II-es konfigurációk helyett egy kategóriával fejlettebb, Pentium III-as asztali PC-ket és hordozható számítógépeket szállíttattunk házhoz 2006 tavaszán összesen 3,5M forint értékben.

3. Elnyert pályázatok

3.1 Működési költség támogatás (NCA)

Sikeresen pályáztunk a Nemzeti Civil Alapprogram Országos Hatáskörű Civil Szervezetek Támogatásának Kollégiuma által kiírt 2005. évi működési pályázati felhívására. Az elnyert támogatást–melynek összege 1 000 000 Ft volt–Alapítványunk 2005. évi bérjellegű kiadásaira fordítottuk.

3.2 Akadálymentesítési tanulmányok (Budapest Bank Budapestért Alapítvány)

Nyertes pályázatunkban vállaltuk a Budapest Bank honlapjának és Internet-banking szolgáltatásának akadálymentességi vizsgálatát és javaslattételt az esetleges problémák korrigálására. A projekt részét képezi egy, a bankjegykiadó automatákkal kapcsolatos tanulmány elkészítése a látássérült emberek általi használhatóság tekintetében. Az elnyert támogatás összege 337 500 Ft.

3.3 ADSL internet hozzáférés (NIOK)

Sikeresen pályáztunk a NIOK Alapítványnál ADSL profi Internet hozzáférés biztosítására, a kiépítésre 2005 májusában került sor.

3.4 Működési költség támogatás (Budapest)

Sikeresen pályáztunk a Fővárosi Közgyűlés Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága 2004. évi felhívására. Az elnyert támogatást–383 082 Ft-ot–alapítványunk 2005. évi tárgyi eszköz beszerzésére és működési költségeire fordítottuk.

3.5 Látássérültek és segítőik speciális informatika oktatása (Budapest)

Sikeres pályázatot nyújtottunk be Budapest Főváros Közgyűlése, Kisebbségi, Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottsága 2004. évi "Esélyegyenlőségi Alap" pályázatára. A Bizottság a pályázati cél megvalósítására 100 000 Ft támogatást nyújtott. Az elnyert támogatási összeget 2004. szeptember és 2005. május 31. között használtuk fel látássérültek speciális informatikai oktatására.

3.6 Rendezvényszervezés (Budapest XIV. kerületi Önkormányzat Zugló)

Alapítványunk augusztus végén megrendezte a JAWS felhasználók találkozóját. A találkozó helyszínét a Nádor termet a Vakok Általános Iskolája ingyenesen ajánlotta fel. A rendezvényt támogatta a Zuglói Önkormányzat, 80 000 Ft-tal.

4. Vállalkozási tevékenység

4.1 Tananyag konverzió

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete felkérésére részt veszünk az európai üzleti asszisztenseket képző projektben, alapítványunk a képzés tananyagának vakbarát formátumra alakítását vállalta a látássérült tanulók számára.

4.2 Szoftver értékesítés

Miután alapítványunk elvégezte a JAWS for Windows 4.02 program honosítását, 2003. novemberben kizárólagos képviseleti megbízást (Sole distributor) kaptunk a gyártó és forgalmazó amerikai Freedom Scientific cégtől. Ennek értelmében kizárólagos forgalmazóként értékesítjük a cég termékeit Magyarországon. Vásárlóink elsősorban a info-kommunikációs akadálymentesítést felvállaló cégek, intézmények voltak.

Mivel nonprofit szervezet vagyunk, a vállalkozási tevékenységeinkből származó jövedelmünket az alapítványi célok megvalósítására, valamint működési költségeink finanszírozására fordítjuk.

4.3 Tanfolyamok munkaügyi központok és könyvtárak munkatársai számára

A könyvtárak és munkaügyi központok számára meghirdetett infokommunikációs pályázatoknak köszönhetően több intézmény vásárolt nálunk JAWS és MAGic programokat. Ezek használatának elsajátítása igényként merült fel a dolgozók körében, ezért az intézmények tanfolyamok tartásával bíztak meg bennünket.

Budapest, 2006. május 27.

Elnök

Letölthető dokumentumok:

Közhasznú egyszerűsített éves beszámoló eredménykimutatása

Egyszerűsített éves beszámoló