Közhasznú tevékenységeink » Korábbi projektjeink » TACmon projekt

Bizonyára sokan emlékeznek az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honlapját olvasók közül arra, hogy egy kérdőív kitöltéséhez kértük a segítségüket. Az Európai Bizottság támogatásával 2008. november 1-jén indult TACMON projekt fejlesztői voltak kíváncsiak a magyar látássérült felhasználók igényeire és javaslataira.

A projekt célja nem más, mint egy újszerű, megfizethető, tapintással érzékelhető technológia kifejlesztése, lehetővé téve Braille-szövegek megjelenítését grafikai információként egy elektronikusan frissített, tapintással érzékelhető felületen. A projektben Magyarország mellett Ciprus, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Görögország, Litvánia, Málta, Németország, Spanyolország és Svájc vesz részt. Tervezett időtartama 36 hónap, ebből hamarosan letelik egy év.

Mi indokolta a TACMON létrejöttét?

Az Európai Unióban 7,4 millió látássérült ember él. Az Unióban a fogyatékos emberek körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliség súlyos társadalmi és gazdasági gondokat vet fel, a folyamatos improduktivitás pedig egyre nagyobb állami támogatást igényel. A látássérült emberek munkanélküliségének csökkentése érdekében felvetődött egy hatékony segédeszköz kifejlesztésének igénye. Tudnunk kell, hogy az EU a távoktatást és a képzést jelentősen támogatja, de a látássérültek az „E-learning” előnyeit nem élvezhetik, ugyanis az információs-kommunikációs technológiák jórészt csak a látók számára hozzáférhetőek.


A TACMON a kis- és középvállalkozások számára kínál innovatív technológiát (interaktív taktilis, képernyőolvasó és felhasználói felület), mely a vak és a gyengénlátó emberek számára megkönnyíti az elektronikus információkhoz való hozzáférést (mint pl. a tanulás, a szabadidő eltöltése és a kommunikáció az interneten).

Az Alapítvány szerepe a projektben

Korábbi szakmai tapasztalataira építve az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, mint a látássérült felhasználók szempontjainak és érdekeinek egyik képviselője, kezdettől fogva részt vesz a projektben, közreműködik a hardver- és a szoftverfejlesztésben, segítséget nyújt az ergonómiai szempontok kiértékelésében és a rendszer tesztelésében.
Természetesen az Alapítvány aktívan kiveszi részét az értékesítésből és a hasznosításból is, elsősorban hazánkban kiállításokon, konferenciákon mutatja majd be az új terméket.

Mit várhatunk a projekttől?

A Magyarországon elérhető, jó minőségű Braille-kijelzők magas áraik miatt nem terjedtek el a látássérült felhasználók körében, ugyanakkor az olcsóbb, de minőségi kijelzők iránt nagy az igény, ezért a TACMON projekt sikere a magyar látássérült felhasználók szempontjából is rendkívül hasznos lehet.

Videó megtekintése a TACMON projektről

 

Nyomtatás gomb Nyomtat