Termékeink » JAWS for Windows » Jellemzők

A JAWS képernyőolvasó szoftver főbb jellemzői:

A szoftver dobozának képe a mellékelt CD-vel

- Telepítéskor a folyamat előrehaladását jelző hangjelzés, illetve beszédtámogatás segíti a felhasználót. - Tetszőleges számú beszédszintetizátor telepítésére van lehetőség, köztük az emberi beszédhez közelálló hangzású Realspeak beszédmotor is használható, mely a programcsomag részét képező CD-lemezről telepíthető.
- Több nyelven való szövegfelolvasás esetén megadhatók a telepíteni kívánt nyelvi modulok.
- Megadható, hogy a JAWS elinduljon-e a Windows indulásakor vagy sem.
- Windows 7 és Office 2007, 2010 támogatás.

- A 11.0-s JAWS egyik nagy újdonsága a továbbfejlesztett böngésző támogatás, melynek köszönhetően az Internet Explorer 8 és a Mozilla Firefox 3.x böngészőkkel egyaránt használható a legtöbb honlap.

- A JAWS 11.0 beépítetten tartalmazza a Braille-kijelzőrekerülő szövegek irodalmi Braille-üzemmódban történő megjelenését végző - az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány által fejlesztett - kiegészítőt.

- A JAWS program beállításai kétféle érvényességi körű fájlcsoportban helyezhetők el: alkalmazásszintű és alapértelmezett.
- Beállítható a beszédtempó, hangkarakterek, írásjelek felolvasásának módja.
- Megadható az oktatói üzenetek felolvasásának módja, illetve a használt billentyűzetkiosztás.
- Választható, hogy a JAWS felolvassa-e a menük, illetve a párbeszédpanelek vezérlőelemeinek elérésére szolgáló billentyűparancsokat.
- Beállítható, hogy a JAWS program saját ablakban nyíljon meg, vagy csupán a rendszertálcán, ikonként legyen látható.
- A JAWS négyféle hangbeállítást használ: PC-kurzor hangja, JAWS-kurzor hangja, billentyűzet hangja, oktató és üzenetek hangja.
- tizenhat hangkarakter választható, amely tulajdonképpen két férfi és két női hang különböző felolvasási módjainak kombinációjából tevődik össze. Beállítható emellett, hogy egy szöveg folyamatos felolvasásakor az általánosan használttól eltérő hanghasználatával olvassa fel a JAWS a szöveget, így színesebbé válik például az irodalmi művek felolvastatása.


- A JAWS használatakor négyféle kurzor áll rendelkezésünkre: PC-kurzor, JAWS-kurzor, virtuális PC-kurzor, láthatatlan kurzor.
- Ábrafeliratozó: a JAWS képes szövegeket társítani az ábrákhoz.
- Átfutó olvasás: minden bekezdés első sorának vagy első mondatának felolvasása.
- Egyéni színkiemelés hozzárendelése, mely lehetővé teszi a JAWS által automatikusan fel nem ismert menük vagy listák kezelését.
- Felirat készítése, melynek segítségével egyéni nevek (feliratok) és oktatói üzenetek rendelhetők az egyes vezérlőelemekhez.
- Keretmegjelenítés, mely a képernyő egy részét úgynevezett keretként kezelve lehetőséget ad az adott képernyőterületen bekövetkező események esetén egyéni műveletek végrehajtására, például az adott képernyőterületen lévő szöveg felolvastatására.
- Konfigurációkezelés, mely a JAWS program számos beállítási lehetőségét rendszerezi könnyen kezelhető és jól áttekinthető csoportokba, s lehetőséget ad a beállítások testreszabására.
- Szkriptkezelés, mely a haladó JAWS felhasználók számára lehetővé teszi szkriptek (kis számítógépes programok) írását. A szkriptek segítségével a JAWS által nem támogatott alkalmazások is használhatóvá tehetők látássérült felhasználók számára.

- Szótárkezelés, mely a beszédszintetizátor által helytelenül kiejtett szavakhoz teszi lehetővé helyes kiejtés megadását.
- Többféle segítség a szoftver használatához: képernyőérzékeny súgó, billentyűzetsúgó.
 

A szoftver tulajdonságairól részletesebb leírást, valamint hangmintát és oktatóanyagokat talál a Terméktámogatás / JAWS for Windows oldalunkon.

Nyomtatás gomb Nyomtat