Termékeink » JAWS for Windows » JAWS 2018 MATHML képességei

MathML

A MathML egy olyan nyelv, amelyikkel a weblapokon matematikai tartalmakat és tudományos képleteket lehet megjeleníteni, úgy ahogy az megjelenik a papíron. A JAWS képes az Internet Explorerben és a Firefoxban a MathML kifejezéseket természetes nyelvi megnevezéssel bejelenteni úgy, ahogy azt a tanteremben a táblánál a tanár mondaná. A diákoknak előnyt jelent, hogy a JAWS is adhat a matematikai jelölésekre, képletekre is olyan felolvasást, mint amit csak a tanároktól vagy a társaktól hallhatna. A matematikai szimbólumok a Matematikai megtekintőben a bejelentésükkor kiemelten láthatók, így tehát a látó tanárok is tudnak segíteni az olyan diákoknak, akik a JAWS használatával tanulják a matematikát.

A matematikai és tudományos szimbólumok és képletek a JAWS telepítése után rögtön felolvastathatók. A JAWS MathML támogatáshoz nem kell telepíteni semmilyen külső féltől származó szoftveres alkalmazást vagy bővítményt.

Amikor a JAWS MathML nyelvű kódot észlel egy weblapon, a "matematikai tartalom" ("MathContent") üzenet bejelentése után elkezdi a képlet felolvasását. Ha az ENTER billentyűt olyankor nyomja meg, amikor a fókusz matematikai tartalomban van, megnyílik az a Matematikai megtekintő, amelyikben a képletet részletesebben meg lehet vizsgálni a következőképpen:

  • A képlet elemei között a BALRA és a JOBBRA nyílbillentyűvel lépkedhet.
  • A fókuszt egy képletrészre helyezni a LE billentyűt megnyomva lehet.
  • A teljes képletre visszatérni a FEL billentyűt megnyomva lehet..
  • Az aktuális beágyazási szinten lévő képletrész felolvastatásához az INSERT+FEL billentyűparancs használható.
  • Az aktuális képletrész felolvastatásához a SZÁMBILL 5 és az INSERT+SZÁMBILL 5 billentyűparancs használható.
  • A Matematikai megtekintő bezárásához az ESC vagy az ALT+F4 billentyűparancs használható.

Kiegészítésképpen a Matematikai megtekintő tartalma vizuálisan is megjelenik a képernyőn. Az egyenletben vagy képletben lépkedéskor az aktuális képlet vagy képletrész kiemelten jelenik meg, így a látó segítő könnyen megmondhatja, hogy a képlet melyik része lett bejelentve.

Ha olyan képletet vizsgál, amelyik táblát tartalmaz, az ENTER billentyű megnyomásakor átválthat táblázatbejárási módra. Táblázatban az egyes elemekre úgy lehet léptetni, hogy a sorokra a FEL és a LE nyílbillentyűvel, az oszlopokra pedig a JOBBRA és BALRA nyílbillentyűvel léptet. A táblázati cellán az ENTER megnyomásával átvált a képletben léptetési módra, és így vizsgálhatja az aktuális cellát. Az ESC billentyű megnyomásával visszatér a táblázatbejárási, és az újbóli megnyomásával pedig visszatér a teljes képletre vonatkozóan a képletben léptetési módra.

A JAWS támogatja az Internet Explorer és a Mozilla Firefox alkalmazásban a HTML kódba foglalt MathML kifejezésekkel megjelenített képletek felismerését. A JAWS ezen kívül az Internet Explorerben a MathJax által megjelenített MathML tartalom felismerését is támogatja. A MathJax olyan népszerű JavaScript függvénytár, amit arra használnak a webfejlesztők, hogy a különböző böngészőkön a matematikai tartalomnak egységes kinézetet és benyomást biztosítsanak.

Bizonyos webhelyeken, mint például a Wikipédián a matematikai szimbólumok és képletek a JAWS által nem olvasható grafikaként jelennek meg. A Wikipédia esetén meg lehet adni azonban, hogy az a MathML nyelvű kód, amelyik az ábrát létrehozza, benne legyen közvetlenül az oldal HTML formátumú forrásában. Ehhez a változatáshoz Wikipédia fiókkal kell rendelkezni. A fiók létrehozása ingyenes, de az eljárás tartalmaz olyan, csak ember által felismerhető karaktertorzókat, amihez látó segítőre, illetve a Firefox esetén a WebVisum bővítményre van szükség. Miután bejelentkezett, lépjen az egyéni beállításokhoz, és jelölje be a "MathML SVG vagy PNG tartalékkal" jelölőnégyzetet.

Jelenleg a weblapon vagy a Matematikai megtekintőben a matematikai tartalmat a JAWS csak vizuálisan megjeleníti és felolvassa, de pontírással nem jelzi ki. A MathML támogatását a jövőben is tökéletesítjük és továbbfejlesztjük, és valamelyik jövőbeni frissítésben a JAWS már képes lesz pontírással is kijelezni a matematikai tartalmat.

A JAWS MathML támogatásának működését és a képletek felolvasását kipróbálhatja a MathML Examples weblapon.

A MathML alaposabb megismerése érdekében látogasson el a World Wide Web Consortium Web site (www.w3c.org/math) Math weblapjára.

Nyomtatás gomb Nyomtat