Miben segíthet? » Adhat Vonal beszámoló

Beszámoló az ADHAT Vonal program keretében támogatott Lapról hangra kezdeményezésről

 A Lapról hangra kezdeményezés célja, hogy a www.laprolhangra.hu oldalon – önkéntesek felolvasásában – meghallgathatóvá és letölthetővé tegyen kizárólag nyomtatásban megjelenő újságcikkeket vak és gyengénlátó emberek számára. Mivel az újságok, folyóiratok többsége napjainkban is nyomtatásban jelenik meg, ezekhez a vak és gyengénlátó emberek más módon nem férnének hozzá. A Lapról hangra azonban nemcsak az információnyújtás szempontjából hiánypótló kezdeményezés, hanem – a cikkekről kialakult beszélgetésekkel – közösségépítő szerepet is betölt: összeköti az olvasni szerető látó és vak embereket.

Mivel a Lapról hangra nemcsak egy cikkfeltöltési weboldal, és nem is csupán „hangos újság”, hanem ezeknél jóval több, folyamatosan keressük a lehetőségeket a honlap fejlesztésére. Az Adhat Vonal nagyszerű kezdeményezésnek bizonyult ahhoz, hogy a befolyt adományok segítségével fejleszthessük és népszerűsíthessük a projektet. Fejlesztési céljaink közé tartozik a portál tárhelyének növelése, a cikkfeltöltés és – hallgatás egyszerűsítése és minőségének javítása, a portál szolgáltatásainak bővítése, színesítése.

Mielőtt ezeket megvalósíthatnánk, nélkülözhetetlen, hogy minél több és rendszeres felolvasónk legyen, hiszen a felolvasók jelentik a projekt működésének alapját. Az Adhat Vonalon keresztül a csatlakozásunk utáni első félévben befolyt összeget a projekt népszerűsítésére fordítottuk.

Korábbi tapasztalataink alapján a film az egyik legalkalmasabb eszköz a figyelem-felkeltésre, a leendő felolvasók megszólítására. Az Adhat Vonalon keresztül befolyt bevételből elkészíttettünk egy rövid reklám filmet, amely egyszerűen, hitelesen és meggyőzően be tudja mutatni a Lapról hangra működését és a projekt hasznosságát. A filmet a TV2 16 alkalommal sugározta, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a csatorna munkatársainak.

A filmnek köszönhetően jelentősen nőtt az érdeklődés a projekt iránt, mind a felolvasóktól, mind a látássérült olvasóktól érkeztek kérdések a cikkhallgatásra – és olvasásra vonatkozóan. A felolvasók számának növekedésében lehet a leginkább mérni az Adhat Vonalon keresztül érkezett támogatás felhasználásának eredményét. Míg a film sugárzása előtt mintegy háromszáz felolvasónk volt, a film sugárzásától 2013 májusának végéig eltelt időszakban megduplázódott felolvasóink száma. Jelenleg 551 felolvasónk van.

Az Adhat Vonalon keresztül érkező támogatás hozzájárult ahhoz, hogy egy stabil, elkötelezett felolvasói csoportot építhessünk ki. Bízunk benne, hogy a következő hónapokban érkező adományok segítségével – a projekt népszerűsítése mellett –módunk lesz a Lapról hangra weboldal fejlesztésére, bővítésére is. Az Adhat Vonalon (www.adhatvonal.hu) keresztül folytatott adománygyűjtésünk 2013. december 31.-én zárul majd.

Az Adhat Vonalon keresztül folytatott adománygyűjtés eredményei számokban (2012. november – 2013. március):

– a beérkezett hívásokból és üzenetekből származó adomány teljes összege (a) 56.234 Ft

     

 

– ebből a telefonszolgáltatók részére átadott díj (b) 21.731 Ft

           

 

– az adománygyűjtő szervezet által saját működési költségre felhasznált keret

 (a következő részletezettséggel:

   

 

raktározási költség, karbantartási költség, hirdetési költség, bérköltség,              bérjárulékok)              

(c) hirdetési költség: 40.000 Ft + ÁFA

 

– a szervezet által a rászorulók megsegítésére felhasználható összeg (d) [d = a – b – c)] nem volt ilyen

     

 

– adományban részesítettek száma (fő): direkt adományozás nem része a Lapról hangra programnak, a Lapról hangra oldalnak (www.laprolhangra.hu) jelenleg 383 regisztrált, igazoltan látássérült olvasója van.

 

           
                           

Budapest, 2013.május 29.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

Nyomtatás gomb Nyomtat