Termékeink » JAWS for Windows » TSN - Technikai tippek felhasználóknak » Videókártya, megjelenítés

Rövid leírás: A videokártya cseréje a képernyőfigyelés helytelen működését okozza a MAGic vagy a JAWS programban.

Windows NT, 2000 és XP esetén a videokártya meghajtó-programjának cseréje a JAWS vagy a MAGic telepítése után azt eredményezi, hogy a JAWS vagy a MAGic elindítását követően egy párbeszédpanel jelenik meg, mely arról ad tájékoztatást, hogy az alkalmazás képernyőfigyelése hibásan működik.

Megoldás: hajtsa végre az alábbi lépéseket a JAWS vagy a MAGic helyes működésének érdekében. Használhatja a Windows-ba beépített Narrator vagy Nagyitó programok valamelyikét (elérésükhöz használja a Windowsbillentyű+U kombinációt), hogy segítségükkel könnyebben elvégezhetőek legyenek az alábbiak:

1. A párbeszédpanelen, amely a képernyőfigyelési hibáról tájékoztat, aktiválja a Részletek gombot.

2. Jelölje ki az Install Video Intercept választógombot, majd a TAB billentyűvel lépjen az Execute Gombra.

3. Aktiválja az Execute gombot a SZÓKÖZ billentyűvel, majd zárja be a képernyőfigyeléssel kapcsolatos ablakokat.

4. Indítsa újra a számítógépet. A JAWS vagy a MAGic valószínűleg ezután működni fog az új video meghajtó programmal.

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a Windows automatikus frissítés szolgáltatás letölt az Internetről frissített videó-meghajtót, hogy a rendszeren lévőt felújítsa. Ezért mindig ajánlatos használni a Részletek gombot az Automatikus frissítés varázslóban, így megtudhatja, hogy épp milyen frissítések kerülnek telepítésre. Ha egy videó-meghajtó program jelenik meg a listában, és ön ennek telepítését választja, készüljön fel arra, hogy a fenti lépéseket végre kell hajtania, miután újraindította számítógépét.

Rövid leírás: az Nvidia Quadro Series és az Nvidia mobile videokártyák nem kompatibilisek a JAWS programmal: képernyőfigyelési problémák lépnek fel.

Probléma: Windows XP esetén - csakúgy, mint más NT-alapú rendszereknél -, a Nvidia graphic workstation és a mobile class videokártyák nem kompatibilisek a JAWS programmal.

Nem arról van szó, hogy a JAWS képernyőfigyelése nem működne a régi JFWvVID.DLL modullal, vagy ennek újkeletű DCM változatával, ehelyett duplán hajtódik végre a képernyőfigyelési funkció.

A Dell laptopok és notebookok, amelyek Nvidia termékek felhasználásával készülnek úgy tűnik, még komolyabban érintve vannak e probléma ügyében. Az alább felsorolt kártyákkal bizonyítottan előfordul ugyanez a probléma: Quadro, Quadro 2 MX series, Quadro DCC, GeForce4 440 Go Dell Mobile

Megoldás: noha kaptunk olyan jelentéseket, hogy néhány felhasználó sikerrel járt egy-egy ilyen kártyával, de mindezidáig nem sikerült a hibát okozó tényezőket azonosítani. A Freedom Scientific cég szakemberei folyamatosan keresik a megoldást erre a problémára.

Rövid leírás: Új videokártya és a megfelelő meghajtóprogram telepítése közt ajánlott újraindítani a rendszert.

Probléma: Amikor egy új videokártyát illeszt a rendszerbe, a legújabb Windows verziók megpróbálják automatikusan felismerni az új eszközt. Ha ez megtörtént, általában a Windows a rendszer újraindítását kéri. Természetesen lehetősége van telepíteni a videokártya gyártója által készített meghajtóprogramot a mellékelt CD-lemezről, vagy az Internetről még az újraindítás előtt. Ha így jár el, s telepíti a JAWS vagy a MAGic programok valamelyikét, előfordulhat, hogy azok nem a vártnak megfelelően működnek.

Megoldás: Ha új videokártyát telepít, engedje a Windows rendszernek az automatikus hardverfelismerést, s ha a rendszer kéri, az újraindítást is. Még akkor is tegyen eleget az újraindításra vonatkozó kérésnek, ha a videokártyát a rendszer nem megfelelően ismerte fel. Semmi esetre se hagyja ki az újraindítási lépést!

Ha az új videokártya felismerése megtörtént, s az általános meghajtóprogram automatikusan telepítésre került, önnek kell telepíteni a gyártó által mellékelt meghajtóprogramot. Ha az operációs rendszer általános meghajtót sem telepít a videokártyához, az "Új hardver varázsló" kérni fogja a meghajtóprogramot tartalmazó adathordozót, s önnek csak a megjelenő lépéseket kell követnie a videokártya telepítésének érdekében.

Rövid leírás: Sem a JAWS, sem a MAGic nem támogatja a kiterjesztett asztal használatot két monitorral rendelkező konfiguráció esetén. (Verzió: 4.5 vagy magasabb)

Probléma: Ha be van kapcsolva az Asztal kiterjesztése erre a monitorra, a Windows rendszerben, s így telepíti vagy indítja el a JAWS vagy a MAGic programot, egy hibát jelző kék képernyő jelenik meg, s a rendszer lefagy.

Megoldás: Amellett, hogy két monitorral használja rendszerét, futtathatja a JAWS vagy a MAGic programot, azonban az Asztal kiterjesztése erre a monitorra lehetőségnek kikapcsolva kell lennie. Ha a JAWS vagy a MAGic telepítve van, s úgy használja rendszerét, hogy elsődlegesként az eredeti videokártya van beállítva, vagy két monitor kezelésére alkalmas kártyával rendelkezik, tegye a következőket:

1. Nyissa meg a Start menü Beállítások menüjéből a Vezérlőpultot.
2. Válassza a Megjelenítés lehetőséget.
3. A CTRL+TAB segítségével lépjen a Beállítások fülre.
4. Jelölje ki a második monitort és törölje a jelölést az Asztal kiterjesztése erre a monitorra jelölőnégyzetből. Így gond nélkül használhatja a második monitort. A JAWS vagy a MAGic valószínűleg rendben fog működni.

Ha viszont a másodikként telepített videokártyát állította be elsődlegesként, le kell futtatni a JAWS vagy a MAGic képernyőfigyelés-kezelő alkalmazását a videohurkok helyes telepítésének érdekében. Ezután újra kell indítani a rendszert.

Megjegyzés: Ha az Asztal kiterjesztése erre a monitorra lehetőséget ismét be kívánja kapcsolni, a bekapcsolás előtt érdemes újraindítani a rendszert, hogy a JAWS vagy a MAGic ne működjön.

Figyelem! Ha olyan felhasználóval használja együtt a számítógépet, aki használja a kétmonitoros rendszert, nem javasolt beállítani a JAWS-t vagy a MAGic-et úgy, hogy a Windows Indulásakor automatikusan elinduljon. Ha ugyanis az Asztal kiterjesztése erre a monitorra lehetőség be van kapcsolva, s a JAWS vagy a MAGic elindul, egy hibát jelző kék képernyő fog megjelenni minden rendszerindításkor, s szakember segítsége válhat szükségessé a probléma megoldásához.

Megadhat azonban billentyűparancsot, melynek segítségével a JAWS vagy a MAGic elindítható.

A MAGic program az ALT+CTRL+M segítségével indítható.
A JAWS programhoz pedig a következőképpen tud billentyűparancsot rendelni:

1. Üsse le a Windows billentyűt és az M betűt együtt az összes alkalmazás kisméretűre állításához és az asztalra való lépéshez.

2. Jelölje ki a JAWS program parancsikonját.

3. Nyissa meg a parancsikon tulajdonságlapját az ALT+ENTER billentyűparanccsal. Lépjen a Parancsikon fülre.

4. Az ALT+B segítségével lépjen a billentyűparancs megadására szolgáló szerkesztőmezőre, majd üsse le az ALT+CTRL+J parancsot. Így ezzel a billentyűvel tudja később a JAWS programot elindítani. Ellenőrzésképpen üsse le az INSERT+FELNYÍL parancsot, így a JAWS felolvassa a megadott billentyűparancsot. Megjegyzés: a Windows rendszer abban az esetben, ha a billentyűparancs már használatban van, módosítja a megadott billentyűkombinációt. Az ellenőrzést ezért szükséges tehát elvégezni.

5. Üsse le az ENTER billentyűt a JAWS parancsikonján végrehajtott változtatások mentése érdekében.

Ezután a JAWS bármikor egyszerűen elindítható, ha leüti az ALT+CTRL+J billentyűparancsot.

Megjegyzés: a JAWS honosított változata esetén alapértelmezés szerint már van billentyűparancs rendelve a JAWS programhoz. Ez a billentyűparancs a CTRL+ALT+8. A fenti lépéseket tehát csak akkor hajtsa végre, ha nem felel meg önnek az említett billentyűkombináció. Vegye azonban figyelembe, hogy az ALT+CTRL+J összeütközhet a hosszú í bevitelére használható jobb oldali ALT+J billentyűkombinációval, így érdemes a fentitől eltérő billentyűparancsot megadni a JAWS számára.

Rövid leírás: Nem szabványos Windows megjelenési séma használata mellett a JAWS úgy olvassa fel a megjelenő szöveget, mintha a felolvasás a "Mind" lehetőségre lenne beállítva.

Probléma: Ha a Windows séma nagy kontrasztúra vagy más módon van úgy beállítva, hogy a kiemelés jól látható legyen, a JAWS a kiemelt szöveg felolvasásakor úgy viselkedik, mintha a "mind", és nem pedig a "Kiemelt" felolvasási üzemmód lenne beállítva.

Megoldás: Próbálja meg megváltoztatni a kiemelés színét a Megjelenítés tulajdonságai párbeszédpanelen a Megjelenés fülön.

Ha ez nem segít, állítsa át a JAWS-t úgy, hogy a képernyőn megjelenő szöveg felolvasási módja a "Nincs" legyen, mivel a nem szabványos séma miatt a kiemelt szöveget a JAWS-nak így fel kell olvasnia.

A videokártyák, meghajtóprogramok és rendszerkonfigurációk változatossága miatt a Freedom Scientific cég nem garantálja, hogy a fenti megoldás a megfelelő eredményhez vezet. Végső megoldásként azonban könnyen visszaállíthatja a képernyőn megjelenő szöveg felolvasását a "Kiemelt" értékre.

Nyomtatás gomb Nyomtat