Termékeink » JAWS for Windows » FAQ - Gyakran ismételt kérdések » Internetes böngészés

Kérdés: A www.icsszem.hu oldalon a JAWS nem olvassa fel a menüket.

Válasz: Amíg az oldal kódját a fejlesztők meg nem változtatják, ki kell kapcsolni a stíluslapok feldolgozását. Ehhez tegye a következőket:

1. Nyissa meg a www.icsszem.hu oldalt!

2. Amikor az oldal betöltődött, üsse le az INSERT+SHIFT+V parancsot!

3. Az "S" betű többszöri leütésével lépjen a Stíluslapok feldolgozása elemre, majd a SZÓKÖZ segítségével állítsa be a Mind mellőzése értéket.

4. Üsse le az ENTER billentyűt, ezzel elmenti a beállításokat úgy, hogy csak az adott weboldal meglátogatásakor lesznek érvényesek.

Kérdés: Hogy tudom módosítani a navigációs gyorsbillentyűket vagy a virtuális kurzorhoz tartozó billentyűparancsokat? (Verzió: 4.5x vagy magasabb)

Válasz: Akár a navigációs gyorsbillentyűket, akár a virtuális kurzorhoz tartozó billentyűparancsokat módosíthatja néhány egyszerű lépés segítségével. Még ha nem is használja ehhez a Billentyűzetkezelőt, az alábbi lépések akkor is könnyen végrehajthatóak.

Megjegyzés tapasztalt felhasználóknak: tetszőleges szövegszerkesztőt használhat a módosítások elvégzéséhez. Az alábbiak a szkriptkezelőn keresztül mutatják be a módosítás lépéseit, mert ez a program képes a billentyű-hozzárendelési fájlokat kezelni. Ha kedvenc szövegszerkesztőjét tervezi használni, tudnia kell, hogy a billentyű-hozzárendelési fájlokat a SETTINGSHUN mappában találja a JAWS program mappáján belül. A szerkesztendő fájl neve DEFAULT.JKM.

1. Nyissa meg a Szkriptkezelőt a JAWS-kezelők listájából (INSERT+F2). Bár a program neve "Szkriptkezelő", ez azonban csak annyit jelent, hogy képes a JAWS bizonyos típusú fájljait kezelni, tehát ez tulajdonképpen egy extra szolgáltatásokkal bővített jegyzettömbnek is felfogható.

2. A CTRL+O billentyűparanccsal nyissa meg a Megnyitás párbeszédpanelt.

3. A Fájlnév szerkesztőmezőbe gépelje be: default

4. A TAB billentyűvel lépjen a Fájltípus kombinált listamezőre, majd a B betű leütésével válassza a billentyű-hozzárendelési fájlok típust.

5. Lépjen a Megnyitás gombra a TAB billentyű segítségével, majd aktiválja a gombot.

6. Ezután Nyissa meg a Keresés párbeszédpanelt a CTRL+F billentyűparanccsal.

7. Ha a navigációs gyorsbillentyűket kívánja módosítani, melyek egybetűs parancsok, írja be a Keresés párbeszédpanel Mit keres szerkesztőmezőjébe: [Quick Navigation Keys]
Megjegyzés: A fenti szöveg szándékosan van angol nyelven írva, hiszen az ilyen speciális azonosítókat nem lehet honosítani.

8. Ha a virtuális kurzorhoz tartozó billentyűparancsokat szeretné módosítani, melyek több billentyűből álló parancsok, írja be a szerkesztőmezőbe: [virtual keys]

9. A billentyűparancs szekció megkereséséhez nyomja le az ENTER billentyűt.

10. A LENYÍL segítségével keresse meg a módosítani kívánt billentyűparancsot.
Minden sor tartalmaz egy ehhez hasonló bejegyzést:

BILLENTYőPARANCS=Utasítás

Íme néhány példa a navigációs gyorsbillentyűket tartalmazó szekcióból:

G=MoveToNextGraphic
SHIFT+G=MoveToPriorGraphic
Q=MoveToNextBlockQuote
SHIFT+Q=MoveToPriorBlockQuote

Érdemes megfigyelni, hogy a betűk önmagukban bizonyos objektumok következő előfordulását keresik meg (tehát előrefelé léphet velük), A SHIFT billentyűvel együtt lenyomva pedig az objektum előző előfordulására léphet (tehát visszafelé haladhat).

A navigációs gyorsbillentyűk közül csak egyetlen kivétel van, ami nem a betű és SHIFT+betű párossal érhető el, ez pedig a SpeakNthPlaceMarker parancs, melyről a billentyűzetsúgóból megtudható, hogy felolvassa vagy ráhelyezi a virtuális kurzort az adott számnak megfelelő hellyelzőre.

Ugyanez vonatkozik a virtuális kurzorhoz tartozó parancsokra azzal a különbséggel, hogy ezekhez a parancsokhoz tartozik módosítóbillentyű, mint például a CTRL, vagy a JAWSgomb.

Megjegyzés: bár a módosítás lépései könnyűek, amikor a szövegszerkesztőben végez változtatásokat, fokozottan fgyeljen arra, amit csinál. Egyrészt fontos, hogy megtartsa a BILLENTYŰPARANCS=Utasítás formát, különben a JAWS nem fogja tudni értelmezni a bejegyzéseket. Az egybillentyűs parancsoknál fontos, hogy csakis egyetlen betű szerepeljen az egyenlőségjel előtt. A billentyűkombinációkat azok angol nevével és a helyes formátumban kell beírni, nem helyes például a "kontrol-sift-p" érték. A billentyűparancsok megadásakor figyelnie kell arra is, hogy ne szerepeljen kétszer ugyanaz a billentyűkombináció a fájlban. Ez nem várt eredményhez vezethet, emellett nehézséget is okozhat annak kiderítése, hogy hol követte el a hibát. Végül felhívjuk figyelmét, hogy a fájlban megjegyzéseket is elhelyezhet. Minden sor megjegyzés, mely pontosvesszővel kezdődik. Ez a lehetőség azon túl, hogy segíthet önnek a későbbi eligazodásban, arra is használható, hogy az eredeti billentyűparancs-sort megjegyzéssé alakítja (az elejére egy pontosvesszőt ír), majd újra beírja, ezúttal azonban az önnek megfelelő billentyűkombinációt hozzárendelve.

11. Miután a szükséges módosításokat elvégezte, mentse a fájlt. Ehhez használja a CTRL+S parancsot, mely általában a szövegszerkesztőkben a mentésre szolgál.

12. Az ALT+F4 segítségével lépjen ki a Szkriptkezelőből, majd indítsa újra a JAWS programot.

A módosítások tesztelése az Internet Explorerben lehetséges. A teszt végrehajtásának egyik módja, hogy a Billentyűzetsúgót bekapcsolva ellenőrzi, hogy a kiadott billentyűparancsok a vártnak megfelelően működnek-e. A Billentyűzetsúgó be- és kikapcsolására egyaránt az INSERT+1 (nem a számbillentyűzeten) parancs szolgál.

Ha a billentyűparancsok nem várt módon működnek, hajtsa végre újra a fenti lépéseket, s olvassa el figyelmesen a szövegszerkesztőben végzett módosításokról szóló megjegyzést.

Kérdés: Miért van az, hogy ha gépelek, mialatt egy Weboldalt böngészek, csak néhány betű működik helyesen. Néhánynak hatására a rendszer azt mondja: "Nem található", néhánynak a leütése pedig azt eredményezi, hogy a virtuális kurzor a Weboldal egy másik részére kerül. (Verzió: 4.52-től felfelé)

Válasz: Ha a virtuális kurzor aktív (egy weboldal böngészésekor ez így van), be kell kapcsolnia az űrlap módot az ENTER segítségével, mielőtt egy beviteli mezőbe adatot vinne be. Ha nem ezt teszi, hanem elkezdi beírni a kívánt adatot, a JAWS a 4.5-ös változat óta bevezetett navigációs gyorsbillentyűk miatt különböző parancsokat hajt végre a leütött betűk hatására.

Példa: Nyissa meg a www.google.com oldalt, s mikor a JAWS elkezdi anak tartalmát automatikusan felolvasni, a CTRL billentyűvel némítsa el a beszédet. Üsse le az F betűt, mely a következő űrlapmezőre történő lépés navigációs gyors billentyűje. A JAWS ennek hatására azt mondja, hogy: "Szerkesztő mező". Ha ezután megnyomja akár az L, akár a T betűt, vagy bármelyik más navigációs gyorsbillentyűt, a JAWS hibaüzenetet küld (lásd alább), vagy a weboldal egy másik részére lépteti a virtuális kurzort. Ha viszont a szerkesztőmezőn állva leüti az ENTER billentyűt, a JAWS a "Űrlap mód bekapcsolva" szöveggel jelzi, hogy adatot vihet be. Ekkor a leütött billentyűk a vártnak megfelelően működnek.

Megjegyzés: A JAWS mindaddig űrlap módban marad, míg a számbillentyűzeten lévő pluszjellel ki nem kapcsolja ezt az üzemmódot, vagy míg egy új lap be nem töltődik.

A navigációs gyorsbillentyűk hatására a következő hibaüzeneteket mondhatja a JAWS: Nincs több lista. Ezen a lapon nincs táblázat. Ezen a lapon nincs űrlapmező. Nincs több meglátogatott hivatkozás. A lap nem tartalmaz keretet. Ezen a lapon nincs címsor. stb.

A JAWS számos lehetőséget biztosít a weboldalak kezelésére (például virtuális kurzor, űrlap mód, gyors navigáció), mely szolgáltatások kapcsolatba hozhatók a fenti problémával. Egy weblap megnyitásakor a JAWS automatikusan a weboldal böngészését segítő szolgáltatásokat nyújtja önnek, viszont nincs lehetősége űrlap mezőbe adatot vinni (például szerkesztőmező, jelölőnégyzet) anélkül, hogy ezt a szándékát a JAWS programmal ne közölné. Alapértelmezés szerint a JAWS egy olyan üzemmódot kínál, mely segítségével úgy olvashatja a weblapok tartalmát, mintha az egy hagyományos dokumentum lenne, s mindezt a virtuális kurzor segítségével teszi. Amit ekkor csinál, ahhoz a JAWS teljes beszédtámogatást nyújt.

Ha adatot kíván bevinni egy űrlapmezőbe, ezt közölnie kell a JAWS programmal. Ha például a Google oldalán be kívánja írni a keresett kifejezést a szerkesztőmezőbe, be kell kapcsolnia a beviteli mezőn állva az űrlap módot. További információkat a virtuális kurzorról, az űrlapmódról és a gyorsnavigálásról a JAWS súgójában talál.

Emellett lehetősége van arra, hogy a navigációs gyorsbillentyűket kikapcsolja az INSERT+V hatására megjelenő párbeszédpanel segítségével. Kikapcsolhatja a virtuális kurzort is, azonban ez korlátozza a JAWS képességeit az Internet Explorer használatakor, ezért nem ajánlott.

Kérdés: Hogyan lehet kikapcsolni a Flash animációkat?

Válasz: Attól függ, hogy ideiglenesen, vagy általános érvényűen szeretnéd kikapcsolni, ez utóbbi esetben is van két lehetőséged.

Ideiglenesen: amikor az Internet Explorer az aktív, üsd le az INSERT+V parancsot, s keresd meg a Flash-animációk elemet. A Szóköz billentyűvel tudod a beállítást megváltoztatni. Az ENTER billentyűvel zárhatod be a párbeszédpanelt. Ez a beállítás mindaddig így marad, míg ki nem lépsz az Internet Explorerből, vagy pedig át nem váltasz egy másik programra, majd onnan vissza az Internet Explorerre.

Állandó érvényűen, egy megadott tartományhoz: ha például a www.origo.hu oldalt böngészed, akkor az origo.hu tartományhoz tudod megadni a beállításokat az INSERT+SHIFT+V parancs segítségével. A beállítások megadásakor járj el az 1. pontban leírtak szerint. Ez a beállítás akkor lép életbe, ha megnyitod a www.origo.hu lapot, vagy egy olyan másik oldalt, mely ezen a tartományon belül van.

Állandó érvényűen, minden oldalhoz érvényes beállításokat a Konfigurációkezelő segítségével tudsz megadni. Amikor az Internet Explorer aktív, üsd le az INSERT+6 billentyűkombinációt. Ennek hatására elindul a Konfigurációkezelő. A menüből válaszd a Beállítások megadása menüpontot, s a legördülő menüből pedig a HTML-beállítások lehetőséget. A megjelenő többlapos párbeszédpanel segítségével testreszabható, hogy viselkedjen a JAWS a weboldalak böngészése közben. Figyelj arra, hogy a beállítások módosítását követően a konfigurációs fájlt el kell menteni. Ehhez használd a CTRL+S parancsot! Az így megadott beállítások akkor lépnek életbe, ha elindítod az Internet Explorert.

Kérdés: Mit lehet tudni a JAWS 5.0 új szolgáltatásáról, a személyre szabott webhely-beállításokról? (Verzió: 5.0 vagy magasabb)

Válasz: 1. kérdés: Ha megnézem a személyre szabott webhely-beállításaimat, miért van minden opció már beállítva?

Ha nem ad meg egyéni beállítást ezen a párbeszédpanelen egy lehetőséghez sem, a JAWS az éppen beállított értékeket fogja megjeleníteni. Ez megkönnyítheti egy weboldalhoz vagy a vállalati hálózaton lévő információs oldalakhoz készítendő beállítások megadását. Csak akkor változtassa meg az itt lévő beállításokat, ha biztos benne, hogy minden alkalommal azt szeretné, hogy az adott weboldalon a JAWS a megadott beállításokat használja.

2. kérdés: Honnan tudhatom, mit állítsak be?

Használja az INSERT+V parancsot, az egyes beállítások azonnal érvénybe lépő módosításához. Sok internetes vezérlőelem esetén a JAWSGOMB+TAB segítségével a vezérlőelem felolvasásának bőbeszédűségi szintjei között váltogathat. Így könnyen megtudhatja, melyik beállítás mire van hatással, illetve azt, hogy az egyes beállításoknak milyen értékei milyen módon nyilvánulnak meg a JAWS működésében.

3. kérdés: Akkor is alkalmazza a JAWS a beállításaimat, ha egy új oldalt nyitok meg?

Nem, ha egy új oldalt nyit meg, akkor a minden weboldalra egyaránt érvényben lévő beállítást használja a JAWS, hacsak nem adott meg az újonnan megnyitott oldalhoz is korábban saját beállításokat.

4. kérdés: Átállítottam egy beállítást a Bőbeszédűség megadása panelen, majd megpróbáltam ugyanezt megadni a személyre szabott webhely-beállításoknál is, de azt tapasztaltam, hogy a beállítás ez esetben is módosult.

Ne feledje, hogy a JAWS az éppen használt beállításokat jeleníti meg, míg meg nem ad egy egyéni beállítást az adott oldalhoz.

Egy jótanács: használja az új JAWS billentyűparancsot (JAWSGOMB+TAB) annak megállapítására, hogy a különböző HTML-elemeknek milyen beállításai vannak, s azok hogyan működnek. Miután már ezeket ismeri, könnyebben létrehozhatja személyre szabott webhely-beállításait.

Tartalom helye

Nyomtatás gomb Nyomtat